Ekonomija

Poboljšati konkurentnost u privatnom sektoru 

Crna Gora bi trebalo da se fokusira na ključne sektore sa visokim potencijalom, poboljša konkurentnost u privatnom sektoru, kao i da dalje jača fiskalnu politiku, ocijenjeno je iz Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

U EBRD-u smatraju da država treba da se fokusira na ključne sektore sa visokim potencijalom, uključujući razvoj lanaca vrijednosti u sektoru agrobiznisa i promociju povratnih veza u turizmu.

“Prekogranični transport i energetske veze su ključni za dalji rast i investicije. Pored glavnog projekta za izgradnju autoputa, vlasti bi trebalo da preduzmu korake da poboljšaju standard regionalnih puteva i ojačaju funkcionisanje regionalnog energetskog tržišta”, navodi se u Izvještaju o tranziciji 2017-18, pod nazivom Održavanje rasta.

Predstavnici EBRD-a su kazali da fiskalnoj politici treba dalje jačanje.

“Nedavne mjere za smanjenje troškova su dobrodošle, ali rastući javni dug zemlje i velike potrebe za kapitalnim troškovima zahtijevaju veće napore da kontrolišu neproduktivnu potrošnju i stave javni dug na silaznu putanju”, ocijenili su iz te banke.

Iz EBRD-a su naveli da se očekuje da će se rast nastaviti kratkoročno.

“Očekuje se da će kratkoročne stope rasta, projektovane na 3,7 odsto u prošloj godini i 3,3 odsto u ovoj, biti uglavnom podržane javnim investicijama u saobraćajnoj i energetskoj infrastrukturi, gdje je izgradnja autoputa ključni projekat, kao i vodećih stranih direktnih privatnih investicija, posebno u sektoru turizma”, ocijenili su iz EBRD-a.

Oni smatraju da su usputni rizici i dalje značajni, povezani sa mogućim prekoračenjem troškova na projektu autoputa, kao i sa ranjivošću zemlje prema eksternim šokovima.

“Izgradnja autoputa Bar-Boljare napreduje, pri čemu se gradi najizazovniji dio ukupnog autoputa, odnosno njegov prioritetni dio od 42 kilometra, koji povezuje luku Bar do granice s susjednom Srbijom”, rekli su iz EBRD-a.

Prioritetna sekcija biće završena naredne godine.

U izvještaju se navodi da se Vlada bavi rastućim fiskalnim pritiscima.

“Procijenjeni fiskalni deficit za 2016. godinu bio je šest odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), manji od očekivanog, ali samo zato što je kapitalna potrošnja bila samo pet odsto BDP-a, umjesto prethodno projektovanih 12 odsto, zbog kašnjenja u investicionom projektu autoputa”, objasnili su iz EBRD-a.

Oni su podsjetili da je, u cilju borbe protiv rastućih fiskalnih pritisaka, nova fiskalna strategija usvojena u junu prošle godine.

“Glavni cilj strategije, koja uključuje povećanje poreza na dodatu vrijednost (PDV), akciza i smanjenje plata starijih javnih službenika, je postizanje budžetskog suficita od naredne godine pa nadalje”, navodi se u izvještaju.

To bi, kako se ocjenjuje, trebalo da postavi javni dug, koji se u posljednjih nekoliko godina brzo povećavao na 67 odsto od projektovanog prošlogodišnjeg BDP-a, na silaznu putanju.

“Napredak u velikim privatizacijama ostaje spor. Plan privatizacije u prošloj godini predviđao je privatizaciju ključnih transportnih kompanija u državi, Luku Bar i Montecargo”, podsjetili su iz EBRD-a.

Pored toga, planirana je i privatizacija nekih značajnih turističkih sredstava, kao što je Institut Igalo, kao i priprema tendera za Hotelsku grupu Budvanska rivijera i Ulcinjsku rivijeru.

“Napredak do danas je bio minimalan”, smatraju u EBRD-u.

U izvještaju se ocjenjuje da je poboljšana stabilnost i profitabilnost bankarskog sektora, kao i da je on dobro kapitalizovan.

“Povraćaj kredita je pomogao smanjenje nekvalitetnih kredita sa 25 odsto svih kredita u 2011. godini na 11 odsto u junu prošle godine”, zaključuje se u izvještaju.

Send this to a friend