Ekonomija

Poboljšati saradnju sa kolegama iz regiona

CEDIS

Bolja saradnja operatora distributivnih sistema iz regiona značajna je zbog razmjene iskustva i najbolje prakse sa kolegama iz Jugoistočne Evrope, ocijenjeno je na sastanku Radne grupe pod nazivom Operatori distributivnog sistema Jugoistočne Evrope-sigurnost snabdijevanja.

Domaćin prvog susreta članova radnog tima bila je naša država, tačnije Crnogorski elektrodistributivni sistem CEDIS.

“Saradnja je značajna i zbog mogućnosti rada na zajedničkim rješenjima koja bi dovela do veće sigurnosti napajanja u regionu”, istaknuto je na sastanku u Podgorici, na kojem su učestvovali i predstavnici operatora distributivnih sistema i regulatornih tijela Hrvatske, Srbije, BiH, Albanije, Makedonije i Kosova.

Inženjerka za priključenje obnovljivih izvora energije u CEDIS-u Anja Nedović kazala na sastanku da je postojanje radne grupe značajno zbog izrađene studije kojom su uspostavljeni standardi i mjerila vezana za prekide rada sistema napajanja strujom uzrokovani vremenskim prilikama ili nastali iz drugih razloga.

“Ta studija članicama radnog tijela služi za definisanje raspona prekida u njihovoj aktivnosti snabdijevanja električnom energijom, kao i za poređenje sa rezultatima rada drugih operatora distributivnog sistema. Studija je korisna i kao osnov za kontinuirani proces unapređenja aktivnosti”, istakla je Nedović.

Ona je, prezentujući temu o priključenju malih elektrana na distributivni sistem, naglasila da je značajno što je CEDIS dio radne grupe i pripada mreži velikih sistema.

Online izlaganje održao je direktor Distribucije Elektroprivrede SAD Tom Weaver.

“Weaver je govorio o mikro mrežama i pametnim mrežama, kao i o budućim izazovima skladištenja električne energije, što je danas u energetici izuzetno aktuelna tema”, kazali su Dnevnim novinama iz CEDIS-a.

O modernizaciji mjerenja potrošnje u Crnoj Gori govorio je zaposleni u toj kompaniji Slaven Miljanić.

“Projekat se uspješno realizuje od 2011. godine, a trenutno je u trećoj fazi, nakon čega će u sistemu daljinskog očitavanja i upravljanja potrošnjom biti oko 85 odsto korisnika”, ukazao je Miljanić.

On je kolege iz regiona upoznao sa karakteristikama i detaljima projekta, te očekivanim benefitima za kompaniju i za korisnike. Interesovanje za izlaganje i CEDIS-ov strateški projekat je bilo veliko, pa je Miljanić sa pažnjom odgovorio na brojna pitanja učesnika radne grupe.

Radna grupa je trenutno u završnoj fazi izrade regionalne studije o mrežnoj efikasnosti koja članicama operatora distributivnog sistema treba pomoći oko smanjenja tehničkih gubitaka, a u skladu sa Direktivom o energetskoj efikasnosti Evropske unije.

“Ta direktiva nalaže operatorima distributivnog sistema da definišu ciljeve, mjere i rokove uvođenja energetski efikasnih poboljšanja koja su primjenjiva na njihovim mrežama” istaknuto je na sastanku kojim obilježena peta godišnjica Radne grupe koju su osnovale američke organizacije Agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Udruženje za energetiku (USEA), kao i operateri distributivnih sistema u Jugoistočnoj Evropi.

“Predstavnici iz Crne Gore su tek prošle godine pristupili tom tijelu koje čini 11 operatora distributivnog sistema iz Albanije, Hrvatske, Makedonije, Srbije, Kosova, Gruzije i četiri iz BiH”, naveli su iz CEDIS-a.

Send this to a friend