Ekonomija

Počela isplata otpremnina, zaposleni odlaze iz javne uprave

U toku obrada pristiglih zahtjeva

Počela je isplata otpremnina zaposlenima u javnoj upravi koji su se prijavili za sporazumni raskid radnog odnosa. Otpremnine iznose od 1.051 do 16.490 eura. Kako je CdM-u saopšteno, zaključno sa 28. oktobrom, 95 organa i institucija na centralnom nivou obavijestilo je Ministarstvo javne uprave da namjerava zaključiti sporazume sa 692 zaposlena.

Odgovarajući na dopis Ministarstva javne uprave upućen 3. septembra 2019. godine kojim je zatraženo izvještavanje o objavljenom Javnom pozivu za sporazumni prestanak radnog odnosa uz isplatu otpremnine i broju podnijetih zahtjeva zaposlenih, 120 organa i institucija na centralnom nivou i vaspitno-obrazovne ustanove za koje objedinjene podatke dostavlja Ministarstvo prosvjete, saopštile su da je 1.430 njihovih zaposlenih podnijelo zahtjev za sporazumni prestanak radnog odnosa uz isplatu otpremnine.

“Podatke o zaposlenima sa kojima namjeravaju zaključiti sporazume o prestanku radnog odnosa uz isplatu otpremnine nijesu dostavili 31 organ/institucija na centralnom nivou i 106 vaspitno-obrazovnih ustanova, koji su prvobitno obavijestili ovo Ministarstvo da je ukupno 633 njihovih zaposlenih podnijelo zahtjev za sporazumni prestanak radnog odnosa”, saopšteno je CdM-u iz resora Suzane Pribilović.

Na osnovu raspoloživih podataka Ministarstva javne uprave, skoro svi organi na centralnom i lokalnom nivou, koji su procijenili da imaju višak zaposlenih, objavili su javni poziv za prijavu zaposlenih za prestanak radnog odnosa po ovom modelu.

“Samim tim, organi na centralnom i lokalnom nivou već su otpočeli aktivnosti  u vezi sa sporazumnim raskidom radnog odnosa u skladu sa utvrđenom procedurom. Takođe, na osnovu naših informacija, neki sporazumi na lokalnom nivou su već i zaključeni”, saopšteno je CdM-u iz MJU.

Dostavljanje strukture zaposlenih sa kojima organi i institucije namjeravaju da zaključe sporazume o prestanku radnog odnosa uz isplatu otpremnine do 15. oktobra 2019. godine zatraženo je dopisom koje je Ministarstvo javne uprave, u saradnji sa Ministarstvom finansija, uputilo 17. septembra 2019. godine i kao rok za dostavljanje traženih podataka navelo 24. septembar 2019. godine.

Od organa koji su prvobitno dostavili podatak o broju zaposlenih koji su zainteresovani za sporazumni prestanak radnog odnosa, njih 89 je dostavilo tražene profile zaposlenih. Dodatno, 6 organa i institucija dostavilo je podatke o zaposlenima sa kojima namjeravaju zaključiti sporazume, iako Ministarstvu javne uprave prvobitno nisu dostavili podatak o ukupnom broju podnijetih zahtjeva.

Dodatno, dopisima od 26, odnosno 27. septembra, Radio i televizija Crne Gore i Luka Bar AD Bar obavijestili su MJU da je u ovim institucijama zahtjev za sporazumni prestanak radnog odnosa uz isplatu otpremnine podnio ukupno 21 zaposleni, odnosno: Radio i televizija Crne Gore – pet zaposlenih, te Luka Bar AD Bar – 16 zaposlenih

Podaci o broju i profilima zaposlenih sa kojima ove institucije namjeravaju da zaključe sporazume nijesu dostavljeni Ministarstvu javne uprave.

Kako navode u Ministarstvu javne uprave, od donošenja Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaradama u javnom sektoru, kao i Odluke o isplati optremnina u slučaju sporazumnog prestanka radnog osnova stvoreni su svi preduslovi za realizaciju ove aktivnosti definisane Planom optimizacije javnog sektora.

Lista institucija koje nijesu dostavile podatke o zaposlenima sa kojima namjeravaju zaključiti sporazume:

Lista institucija koje su dostavile podatke o zaposlenima sa kojima namjeravaju zaključiti sporazume: 

Sporazumni raskid radnog odnosa se realizuje u okviru Plana optimizacije javne uprave 2018-2020. Cilj optimizacije je da se pruži podrška uspostavljanju administracije koja na kvalitetniji način odgovara na potrebe građana i privatnog sektora uz istovremeno rasterećivanje državnog i opštinskih budžeta.

U slučaju sporazumnog prestanka radnog odnosa zaposleni može ostvariti pravo na otpremninu u visini do 50 odsto mjesečne bruto zarade za svaku godinu radnog staža, s tim da iznos otpremnine ne može biti veći od 15 bruto zarada zaposlenog, pri čemu se kao iznos bruto zarade uzima prosjek posljednje tri bruto zarade zaposlenog prije ostvarivanja prava na otpremninu.

Sredstva za isplatu otpremnine obezbjeđuju se iz sredstava državnog organa, organa državne uprave, suda, državnog tužilaštva, fonda ili drugog organa osnovanog u skladu sa zakonom, kao i drugog organa osnovanog u skladu sa zakonom koji se finansira iz državnog budžeta ili ustanove čiji je osnivač država, ali i iz sredstava koje Ministarstvo finansija opredijelilo u Budžetu za 2019. godinu za ovu namjenu u iznosu od 2.7 miliona eura. Ova sredstva su jednim dijelom obezbijeđena iz Sektorske budžetske podrške koja su opredijeljena Crnoj Gori od strane Evropske komisije za reformu javne uprave.

Miraš Dušević

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Nada laleviv
Gost
Nada laleviv

A sta sa onima koji nisu dostavili izvestaj

Staša
Gost
Staša

Šta se radi sa lokalnom upravom. Nema nikakvih informacija.

veSeljak
Gost
veSeljak

A RTCG nema! 📺🎬📽🎥📻😃😁👌👍🇲🇪✊

Petar
Gost
Petar

Nisu ludi da sjede u javnoj upravi i ništa ne rade, primaju solidnu platu, kada mogu na biro i sjedjeti fino kući, bez plate. Čak se mogu fino zaposliti i kod privatnika, da im odere kapitalistički kožu sa ledja, za skoro istu platu. Zato bježe, nisu oni ludi, od dobra niko dobra nije vidio.

Smiješno
Gost
Smiješno

KCCG odobrio 14 zahtijeva od 101 !!! E kuku, gdje li su pare za otpremnine pošle kad su ljudima koji su godinu pred penziju odbijali zahtjeve jer će “njihovim odlaskom da se ugasi radno mjesto”? Smiješno.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Eno pola zaposlenih iz Aerodroma uzima otpremnine!

brkoo
Gost
brkoo

koliko ovdje ima onih koji su već ranije primili otpremnine pa se ponovo zaposlili u državnu upravu, koliko ima onih koji su stekli uslove za penziju pa će uzeti otpremnine….

Jovo
Gost
Jovo

Vecina je vec uzimala,pa im oslacalo

salili smo se
Gost
salili smo se

Novinar je loše odradio posao. Nije upoznat da je vlada izmijenila odluku za otpremnine po kojoj nista od ovoga neće biti relizovano, jer sve zavisi od rukovodilaca organa i od toga da mora mjesto da se ukine. a to nije bilo tako na početku ovog projekta.

Fileo
Gost
Fileo

Naravno da je od početka tako bilo. Samo je neki zatucani kadar mislio da se ne radi o smanjenju broja zaposlenih u javnoj upravi, nego o “prodaji radnih mjesta”. Pa kao otpuste jednog sa otpremninom, a zaposle drugog na isto mjesto i svi zadovoljni. Vlada jeste dopunila odluku, da bi onda i tupavcima bilo jasno da se ne radi o… Više »

Shaolin
Gost
Shaolin

sad će da pozapošljavaju ovo malo studenata jer izbori i onda će i njih doma poslati, bukvalno nam je sve iz šupljeg u prazno

Memingen
Gost
Memingen

A sta je sa grobarom crnogorskog budzeta, Montenegro Airlines??

Pjer
Gost
Pjer

Naci ce oni drugi posa
Znali ko koliko penzionera radi i prima penzije
A mladi sede ili bleje okolo
Jer nemaju vezu

ReljaK
Gost
ReljaK

Pogledajte brojeve u tabeli, na nekolika mjesta ima vise odobrenih zahtjeva od prostiglih zahtjeva… jeli to moguce ?

Nenad
Gost
Nenad

Presmiješno, više odobrenih zahtjeva nego podnešenih…to samo kod nas može

baron
Gost
baron

pobkrali se . pomrsilo im se nesto xaxa

Svasta
Gost
Svasta

Ovo je smijurija, planirano je kad neko ode da se mjesto ugasi. Npr ode nacelnik iz ministarstva i ugasi/izbrise se mjesto nacelnika iz sistematizacije..

Blažo Elektrana
Gost
Blažo Elektrana

Smiješno :). Trebali ste da uradite ovo: nema otpremnine za ljude koji su stekli uslov za penziju ili im fali pet godina do iste. Za sve koji uzmu otpremninu važi doživotna zabrana zapošljavanja u javnom sektoru ILI mogu da se zaposle, ali da vrate otpremninu uvećanu kamatom za period dok nisu radili za državu. Nego, svima je jasno o čemu… Više »

veSeljak
Gost
veSeljak

Prijatelju vrh ti je nick! Blažo Elektrana! 🔌💡😃👏👏👏👏👏👏👏👏😅😄😂😆😁👌👍

Blažo elektrani
Gost
Blažo elektrani

A moj?

boki
Gost
boki

Kako će ođe brzo da uleti par hiljada dps-ovaca, sd-ovaca i bošnjaka, da popuni ova mjesta upražnjena.

Migo
Gost
Migo

Otpuste jednog a prime pet glasača

Raso
Gost
Raso

Inace cisto da se zna ,ovo su ljudi koji su u 97% slucjeva stekli uslov za penziju,takvih u organima javne upave ima jos 4,5 hiljada ,ali se ne daju. Tako da o nekakvoj optimizaciji odje govora nema. Blizi se izborna godina pa se pravi malo “placa” za nove uhljebe, jedan zaposleni 3 glasa.

Cici
Gost
Cici

Ja mislim da ih je bar 15.000 viska

Simo
Gost
Simo

Min8starstvo odbrane dostavilo 25 zahtjeva a ODOBRENO JE 33. Kreteni

crnogorac
Gost
crnogorac

U prevodu, nađite još osmoro i izbačite ih s posla, što su glasali – glasali su

Send this to a friend