Ekonomija

Počela obuka lovaca o afričkoj kugi svinja

U Crnoj Gori su počela predavanja za lovce o afričkoj kugi svinja, kako bi se spriječilo da ta bolest, opasna kako po zdravlje domaćih, tako i divljih svinja, bude unijeta u našu zemlju, saopšteno je danas iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Cilj predavanja, koja organizuje Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove u saradnji sa Lovačkim savezom Crne Gore, je da se lovci upoznaju sa osnovnim karakteristikama ove bolesti posebno kod divljih svinja, mjerama koje je Uprava preduzela u cilju prevencije pojave ove bolesti u našoj zemlji, kao i njihovim obavezama kao korisnika crnogorskih lovišta.

“Afrička kuga svinja je vrlo kontagiozna virusna zarazna bolest svinja (domaćih i divljih) koja se manifestuje u obliku hemoragijske groznice sa mortalitetom i do 100 odsto. Uzročnik bolesti je virus. Važno je istaći da ova bolest nije zoonoza, odnosno ne prenosi se na ljude. Virus se može širiti na veće udaljenosti transpotnim sredstvima i ljudima. Bolest se ne liječi niti postoji vakcina protiv ove bolesti, te je jedina moguća mjera sprečavanja pojave bolesti prevencija pojave bolesti”, navode u Ministarstvu.

Predavanja su održana u Podgorici za lovce iz lovišta Ulcinj, Bar, Petrovac, Primorje, Podgorica I, Podgorica II i Podgorica III, Cetinje, Danilovgrad, Mojkovac, Manastir Morača, Rovca i Kolašin.

“U Beranama je održano predavanje za lovce iz lovišta Bijelo Polje, Andrijevica, Rožaje, Plav, Gusinje i Petnjica, a 2. oktobra predavanje će biti održano u Nikšiću za lovce iz lovišta Tivat, Kotor, Risan, Grahovo, Velimlje, Nikšić, Plužine, Šavnik i Pljevlja”, ističu u Ministarstvu.

Podsjećaju da je, u cilju sprječavanja unošenja ove bolesti, u Crnoj Gori na snazi Naredbu o zabrani uvoza i tranzita pošiljki domaćih i divljih svinja, mesa i proizvoda od svinja, te da su date i jasne preporuke držaocima svinja.

Send this to a friend