Ekonomija EPCG O PODIZANJU PRAŠINE

Počela rekultivacija deponije Maljevac

Deponija nakon završetka rekultivacije

Elektroprivreda Crne Gore danas se oglasila povodom informacije o podizanju prašine sa deponije “Maljevac” u Pljevljima, koja je objavljena u pojedinim medijima, ističući da je EPCG, između ostalog, iz tih razloga ušla u projekat fazne rekultivacije Deponije, vrijedan oko 20 miliona eura.

U toj kompaniji navode da će se rekultivacijom deponije dobiti zeleni pojas, na kojem će biti zasađeno odgovarajuće rastinje i drveće. Time će, poručuju, Pljevlja dobiti još jedan uređeni park.

“Tokom protekle godine, u revitalizaciju deponije pepela i šljake utrošeno je blizu devet miliona eura, a čitav posao biće završen do 2023. godine do kada se očekuje da bude realizovan i projekat ekološke rekonstrukcije Termoelektrane Pljevlja”, podsjećaju u EPCG.

U tom smislu, ističu, eksproprijacija zemljišta u pojasu 300 metara od deponije u završnoj je fazi, a skoro osam miliona eura već je izdvojeno za rješavanje imovinsko pravnih odnosa sa 68 porodica, čija su imanja u neposrednoj blizini tog objekta.

“Trenutno se izvode radovi koji su počeli 22. avgusta, a koji podrazumijevaju skidanje gornjeg humusnog sloja i uklanjanje rastinja i šiblja sa same lokacije i pristupnog puta. U okviru faznog rada odradiće se rekultivacija druge, prve i na kraju treće kasete, kao i izmještanje Paleškog potoka”, precizirali su u Elektroprivredi.

Kaseta II nakon rekultivacije

Naglašavaju da je EPCG dobila Građevinsku dozvolu, a Agencija za zaštitu prirode i životne sredine krajem jula ove godine potpisala je ugovor vrijedan oko četiri miliona eura i trebalo bi da, sredinom septembra, počne realizaciju ugovorenog posla na rekultivaciji kasete II sa konzorcijumom koji je dobio ovaj posao.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ida
Gost
Ida

Jeste, juče je deponiju rekultivisao vjetar, pa je čitav grad postao velika deponija radioaktivnog otpada. E sram vas bilo, zašto vrijeđate inteligenciju zdravomislećeg čovjeka!

Dr n
Gost
Dr n

E svaka cas. To je idealno ako ijedan pljevlkak do tada dok ne zavrse bude ziv. A kako nas truju tesko da ce to ko docekati od pljevljaka.

Send this to a friend