Ekonomija

Počeli remonti trafostanica u susret ljetnjoj sezoni

CEDIS

Početak ove godine obilježen je brojnim aktivnostima na održavanju elektroenergetskih objekata. Kako ističu iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema CEDIS, bilo je dosta interventnih poslova, kao i onih vezanih za plan održavanja. Služba za održavanje trafostanica 35/x kilovolti (kV) i kablova na napojnim distributivnim trafostanicama 35/10 kV, obavlja predviđene radove planiranom dinamikom. Radovi obuhvataju aktivnosti na pregledu, reviziji, remontu i zamjeni prekidača i ostale opreme u postrojenjima, pišu Dnevne novine.

“Realizacija aktivnosti na povećanju kvaliteta i sigurnosti napajanja korisnika tokom pripreme za ljetnju turističku sezonu za 2019. godinu, započeta je u drugoj polovini januara zamjenom starih malouljnih prekidača vakuumskim prekidačima visoke pouzdanosti, i to u postrojenjima Trafostanice “Bijela” i Trafostanice “Račica”. U toku februara u trafostanicama koje se nalaze na području Opštine Tivat izvršeni su revizija i remont prekidača i ostale opreme u postrojenjima 35/10 kV: Trafostanica “Račica”, Trafostanica “Tivat” i Trafostanica “Pržno”. Planirani radovi u martu obuhvataju reviziju i remont prekidača i ostale opreme u postrojenjima na području opština Herceg Novi (TS Igalo, TS Herceg Novi, TS Kumbor, TS Baošići, TS Bijela i TS Topla), Kotor (TS Škaljari, TS Dobrota, TS Morinj, TS Risan i TS Grbalj) i Budva (TS Lazi, TS Miločer, TS Dubovica, TS Rozino, TS Bečiči, TS Petrovac i TS Buljarica), dok će ekipe u aprilu biti angažovane u opštinama Bar (TS Čanj, RS Sutomore, TS Topolica, TS Radoje Končar, TS Virpazar, TS Ostros, TS Stari Bar i TS Veliki pijesak) i Ulcinj (TS Grad, TS Velika plaža 1, TS Velika plaža 2 i TS Vladimir). Dalje, u postrojenjima Trafostanice “Čanj”, Trafostanice “Risan” i Trafostanice “Grad” do početka sezone biće montirani novi vakuumski prekidači”, kazao je šef Službe za održavanje 35/x trafostanica i kablova Boris Babović.

Osim redovnih i planiranih aktivnosti na održavanju izuzetno velikog broja energetskih objekata, neminovno je angažovanje radnika CEDlSa i u situacijama kada usljed problema na mreži nastaju kvarovi koje ekipe moraju otkloniti. Takođe, ekipe održavanja su nezamjenjiva pomoć sektoru za investicije prilikom izgradnje novih objekata i njihovog uključivanja u elektroenergetski sistem.

Do juna remont svih trafostanica na jugu

Neposredno pred početak, ali i tokom cijele Ijetnje turističke sezone, ekipe će vršiti obilaske postrojenja, termovizijsku kontrolu opreme, a biće obezbijeđena i stalna dežurstva.

“Nakon završetka ovih radova, mnogih drugih investicija i redovnog godišnjeg remonta svih trafostanica, spremno dočekujemo turističku sezonu i povećani broj korisnika mreže. U periodu od februara do juna u planu je remont svih trafostanica 35/10 kV u regionima 2, 4 i 5, odnosno onih koji obuhvataju kompletno crnogorsko primorje, zatim Cetinje i Podgoricu”, dodaje Babović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Slavko
Gost
Slavko

Oazite kad pocne sunce bice “prekid napajanja je izazvan elementarnom nepogodom suncem i temperaturom od cijelih 27 stepeni”. Ovakva im je svaka rabota, znaju samo od naroda pare da uzmu…

Vino
Gost
Vino

Vazda nas crmničane i nase trafo stanice iz 41 preskočite.Vino mi se pokvari koliko puta pada napon i nema struje

Send this to a friend