Ekonomija

Počeli sa radom prvi smart parkinzi u Crnoj Gori

Zahvaljujući inovativnim ICT rješenjima Crnogorskog Telekoma, u ulicama Miljana Vukova i Novaka Miloševa u centru Podgorice, otvorena su prva dva smart parkinga u Crnoj Gori. Time je označen početak primjene koncepta pametnog grada, koji Crnogorski Telekom razvija i implementira kao predvodnik procesa digitalizacije.

Direktor Sektora za poslovne korisnike Crnogorskog Telekoma Predrag Perković istakao je zadovoljstvo što je u saradnji sa Parking servisom Podgorica, implementirano prvo Smart City rješenje u glavnom gradu. Implementacijom ovog rješenja, Telekom je još jednom pokazao da je tehnološki lider i nosilac razvoja inovativnih rješenja u oblasti ICT.

Naglasio je da će kocept smart parkinga omogućiti lakše i brže pronalaženje parking mjesta, kao i smanjenje saobraćajnih gužvi, a time i emisije štetnih gasova.

“Napominjemo da je ovo tek početak razvoja pametnog grada i predstavlja pilot projekat, koji pravu snagu i smisao treba da pokaže kada se ovakav sistem primijeni na većoj teritoriji grada. Nadam se da ćemo ovo, ali i druga Smart City rješenja imati brzo implementirana i u ostalim gradovima u Crnoj Gori”, zaključio je Perković.

Sistem za Smart parking omogućava uvid u popunjenost parking mjesta. Funkcioniše na principu senzora za indikaciju da li je parking mjesto zauzeto. Na ulasku se nalazi digitalna info tabla koja u svakom trenutku pokazuje broj slobodnih parking mjesta, što vozačima prije svega štedi vrijeme u traženju parking mjesta. Pored toga, vozači imaju mogućnost preuzimanja mobilne aplikacije za pretragu slobodnog parking mjesta.

Pored osnovne funkcionalnosti, administratori parking servisa u Podgorici imaće mogućnost praćenja naplate parking mjesta u realnom vremenu, kao i mogućnost optimizacije resursa za kontrolu plaćanja parkinga.

Ovaj projekat donosi niz povoljnosti za grad i gradjane, poput smanjenja saobracajnih gužvi, niskih troškova održavanja parking sistema, niže potrošnje energije, i slično.

Send this to a friend