Ekonomija

Počeli sa radom prvi smart parkinzi u Crnoj Gori

Zahvaljujući inovativnim ICT rješenjima Crnogorskog Telekoma, u ulicama Miljana Vukova i Novaka Miloševa u centru Podgorice, otvorena su prva dva smart parkinga u Crnoj Gori. Time je označen početak primjene koncepta pametnog grada, koji Crnogorski Telekom razvija i implementira kao predvodnik procesa digitalizacije.

Direktor Sektora za poslovne korisnike Crnogorskog Telekoma Predrag Perković istakao je zadovoljstvo što je u saradnji sa Parking servisom Podgorica, implementirano prvo Smart City rješenje u glavnom gradu. Implementacijom ovog rješenja, Telekom je još jednom pokazao da je tehnološki lider i nosilac razvoja inovativnih rješenja u oblasti ICT.

Naglasio je da će kocept smart parkinga omogućiti lakše i brže pronalaženje parking mjesta, kao i smanjenje saobraćajnih gužvi, a time i emisije štetnih gasova.

“Napominjemo da je ovo tek početak razvoja pametnog grada i predstavlja pilot projekat, koji pravu snagu i smisao treba da pokaže kada se ovakav sistem primijeni na većoj teritoriji grada. Nadam se da ćemo ovo, ali i druga Smart City rješenja imati brzo implementirana i u ostalim gradovima u Crnoj Gori”, zaključio je Perković.

Sistem za Smart parking omogućava uvid u popunjenost parking mjesta. Funkcioniše na principu senzora za indikaciju da li je parking mjesto zauzeto. Na ulasku se nalazi digitalna info tabla koja u svakom trenutku pokazuje broj slobodnih parking mjesta, što vozačima prije svega štedi vrijeme u traženju parking mjesta. Pored toga, vozači imaju mogućnost preuzimanja mobilne aplikacije za pretragu slobodnog parking mjesta.

Pored osnovne funkcionalnosti, administratori parking servisa u Podgorici imaće mogućnost praćenja naplate parking mjesta u realnom vremenu, kao i mogućnost optimizacije resursa za kontrolu plaćanja parkinga.

Ovaj projekat donosi niz povoljnosti za grad i gradjane, poput smanjenja saobracajnih gužvi, niskih troškova održavanja parking sistema, niže potrošnje energije, i slično.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Jezik naš jadni
Gost
Jezik naš jadni

Odurna i rogobatna riječ ,,implementacija” ima samo jedno značenje: ,,PRIMJENA”. Ne treba se praviti stručan i pametan bez pokrića. ,,Smart” znači ,,PAMETAN”, i ništa drugo.

Citalac
Gost
Citalac

U centru smart, na perferiji ne asfaltiraju ulice ni 40 god. (M.Raickovica, tivatska), a o fekalnoj i atmosferskoj ksnalizsciji da ne pricamo.

high
Gost
high

Prva info tabla sa brojem slobodnih mjesta na parkingu je postavljena 2000 neke na tadasnjem parkingu u samom centru grada.
Sada, 15/tak godina kasnije, Telekom kaze da je tabla sa brojem slobodnih mjesta pokazala da su tehnoloski lider.
Oni lider? Mozda u potkradanju CG gradjana.

anonymous
Gost
anonymous

Ne vjerujem da ce ovi smart parkinzi pomoci u smanjenju saobracajnih guzvi. Nece nimalo, jer mi ionako parkiramo dje stignemo, tj. dje nam je najblize cilju (prodavnici, banci, kaficu, stanu…). Dodatno, ako samo stoji na pocetku ulice da nema parking mjesta to ne znaci da ja ipak necu tuda proci kolima, jer ako se oslobodi, moram biti prvi da ga… Više »

100%
Gost
100%

Ovo su pogodnosti samo za Parking servis, da iz istog budzeta ostane vise para za privatne dzepove. Pogodnosti za korisnika nema. Niste cak ni link za aplikaciju stavili…

Bihor
Gost
Bihor

Dobro ovo ozbiljno super idea !

100%
Gost
100%

Nepismeni si, bog zna sta si ti procitao u ovom tekstu pa ti je super

Goodfeeling
Gost
Goodfeeling

@100% I tebi sam izbrojao 5 gramatičkih ili slovnih grešaka u komentaru.

Send this to a friend