Ekonomija povezivanje dijela elektroprenosnih sistema Crne Gore i Italije

Počelo obilježavanje stabala na trasi dalekovoda u Nacionalnom parku Durmitor

Nacionalni parkovi počeli su sa obilježavanjem stabala na trasi dalekovoda u zoni NP Durmitor.

“Saglasno izdatoj dokumentaciji, i to: građevinskoj dozvoli za građenje dalekovoda 400 kV Lastva – Pljevlja (dionica Čevo – Pljevlja), Elaboratu procjene uticaja na zivotnu sredinu DV Čevo – Pljevlja i Rješenju Agencije za zaštitu životne sredine i prirode, kojim se daje saglasnost na Elaborat procjene uticaja na životnu sredinu DV Čevo – Pljevlja, te obavještavanja UNESKO Organizacije o planiranim radovima od strane MORT-a, JPNPCG je u sklopu svojih nadležnosti, počelo sa obilježavanjem stabala na trasi dalekovoda u zoni NP Durmitor”, objašnjavaju oni.

Izgradnja dalekovoda je, kako ističu, projekat od izuzetne važnosti za Crnu Goru jer predstavlja, između ostalog, povezivanje dijela elektroprenosnih sistema Crne Gore i Italije.

“Planirani dalekovod se postavlja na trasi postojećeg dalekovoda 100 kV. Imajući u vidu da je postojećim dalekovodom izvršeno krčenje trase i otvaranje pristupnih puteva, olakšaće se izgradnja planiranog dalekovoda od 400 kV. Prema projektnoj dokumentaciji, na mjestima gdje su već podignuti stubovi dalekovoda 100 kV, planirano je postavljanje stubova dalekovoda 400 kV”, ističu iz NPCG.

Kako napominju, shodno Elaboratu o procjeni uticaja na životnu sredinu, planirana trasa i pristupni putevi se odlikuju već degradiranim oblicima šumske vegetacije i antropomorfnih, modifikovanih prirodnih staništa.

“Za elemente flore nešumskih staništa ovaj uticaj se može okarakterisati kao nizak jer se ne očekuje smanjenje kvaliteta staništa duž linije dalekovoda. Predmetni radovi predstavljaju nastavak aktivnosti izgradnje dalekovoda kako bi se povezala TS Lastva i TS Pljevlja. Prema Prostornom planu posebne namjene za Durmitorsko područje, planirani dalekovod prolazi kroz III zonu zaštite. Trasa dalekovoda 400 kV preko kanjona rijeke Tare se pruža postojećom trasom dalekovoda 100 kV, a koji se nalazi nizvodno od mosta na Đurđevića Tari”, navode oni.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Netka inzenjerk
Gost
Netka inzenjerk

Najlepsi moj durmitor

Kajo
Gost
Kajo

Tvoj? Hahahah važi

Haris
Gost
Haris

Ako nijesi mrda niđe dalje od Durmitora i Budoša, onda ti je najljepši.

Send this to a friend