Ekonomija

Počeo projekat “Saradnjom do konkurentnosti”

Nevladina organizacija „Klaster drvoprerade Bijelo Polje“ je otpočela sa realizacijom projekta „Saradnjom do konkurentnosti“ koji se realizuje u okviru programa državne pomoći “Program podsticanja razvoja klastera u Crnoj Gori za period 2017 – 2020“ kojim Ministartvo ekonomije u 2017. godini finansijski podržava sedam crnogorskih klastera.

Kako su saopštili iz Ministarstva ekonomije projekat “Saradnjom do konkurentnosti“ ima za cilj da prvenstveno doprinese razvoju drvoprerađivačke industrije u Crnoj Gori.

Glavni zastupnik NVO „Klaster drvoprerade Bijelo polje“ Gorica Dubak, naglasila je da razlozi za pokretanje ovog projekta leže u ograničenim tehničkim, organizacionim i ljudskim kapacitetima, u potrebi za primjenom novih tehnologija koje omogućavaju bolju automatizaciju procesa rada, u stvaranju proizvoda sa dodatom vrijednošću, kao i daljem razvoju i unapređenju udruženog djelovanja unutar samog klastera kako bi se stvorili uslovi za zajedničke nastupe članica klastera na domaćem i inostranom tržištu.

Petomjesečni projekat je, kako dodaju, ušao u završnu fazu, a ono što je do sada urađeno je nabavka viljuškara bez koga ne bi mogao da se ostvaruje kvalitetan rad u pilanama.

Za potrebe drvoprerađivačke industrije, viljuškar koriste sva preduzeća, tj. članovi klastera, koji su uključeni u projekat.

“Pored toga, u okviru projekta, a u cilju unapređnja daljih aktivnosti marketinga klastera, izrađen je jednogodišnji Plan rada Klastera, dok je su u svrhu jačanja promocije klastera izrađena web stranica www.klasterdrvoprerade.com, organizovane su radio i TV emisije u kojima je predstavljen klaster i tekući projekat, a ono što slijedi u projektnim aktivnostima klastera iz Bijelog Polja jeste učešće na međunarodnim sajmovima u Beogradu i Moskvi”, dodaju iz Ministarstva.

Ministarstvo ekonomije u kontinuitetu prati realizaciju svih sedam projekata, a klasterima je na raspolaganju i tehnička podrška u cilju uspješne finalizacije svih planiranih aktivnosti, koju Ministartvo pruža u saradnji sa UNDP-em u okviru projekta „Unapređenje konkurentnosti privrede u Crnoj Gori“.

Send this to a friend