Ekonomija

Početak projekta ECOVINEGOALS obilježen online sastankom

Pandemija novog korona virusa spriječila je da planirani početak projekta ECOVINEGOALAS  bude održan u prostorijama Mediteranskog poljoprivrednog instituta u Haniji (CIHEAM MAICh), na Kritu, u Grčkoj, kako je prvobitno bilo predviđeno.

“Međutim, inicijalni online sastanak organizovan je putem internet platforme i uspješno okupio 28 učesnika, iz svih 10 partnerskih organizacija i institucija iz 6 različitih zemalja, među kojima su Opština Bar i Biznis start-up centar Bar, što se pokazalo kao odličan način da se započne sa stvaranjem uspješne projektne saradnje”, saopšteno je iz opštine.

Učešće tri predstavnika Zajedničkog sekretarijata na projektu se takođe pokazalo vrlo korisnim jer su isti pružili ključne informacije i pomoć projektnim timovima u pogledu svih pitanja vezanih za realizaciju projekta.

“ECOVINEGOALS je projekat koji se finasira iz programa Interreg Adrion, a koji je započeo 1. marta ove godine i čije će sprovođenje trajati 30 mjeseci. Osnovna ideja i cilj je da se zaštite autohtone sorte i održivo uzgaja vinova loza”, saopšteno je iz opštine.

Uloga Opštine Bar, koja u okviru ovog projekta ima budžet od 50.450,00 eura, je u izradi strategija i lokalnih planova dok će opštinski Biznis start-up centar, koji je takođe partner na ovom projektu, organizovati obuke za vinogradare.

“Kick-off sastanak je omogućio predstavljanje svih partnerskih organizacija i institucija i pružio sveobuhvatan pregled strukture projekta, sa detaljnim utvrđivanjem rokova za realizaciju aktivnosti iz svih radnih paketa”, navode u opštini.

Tokom sastanka, detaljno su predstavljene karakteristike vinogradarstva i vinarstva svih zemalja učesnica na projektu, čime je započeto rješavanje centralnog izazova projekta ECOVINEGOALS: uskladiti održivo i profitabilno gajenje vinove loze i prerade grožđa kao izuzetno važnog privrednog sektora u svim zemljama ADRION vinogradarsko-vinarskog područja.

Projekat ECOVINEGOALS promoviše održivost i otpornost vinogradarskog i vinarskog sektora podstičući prelazak sa intenzivnih vinogradarskih sistema na agroekološke sisteme upravljanja koji funkcionišu po principu očuvanja pejzaža.

Projekat takođe ima za cilj da podstakne sve zainteresovane strane  da intenzivnije učestvuju u izradi lokalne planske dokumentacije i donošenju odluka na lokalnom nivou, te da se izgradi i ojača međunarodna saradnja.

Projektne aktivnosti će se sprovoditi u Italiji, Grčkoj, Srbiji, Sloveniji i Crnoj Gori, dok će istima rukovoditi vodeći partner, LAG EASTERN VENICE iz Italije.

Ostali partneri su: Autonomna Provincija Trento (Italija), Komora za poljoprivredu i šumarstvo i Istraživački centar akademije nauka i umjetnosti (Slovenija), Agencija za ruralni razvoj Istre i Udruženje za promociju zapošljavanja – INFORMO (Hrvatska), Razvojni biznis centar Kragujevac (Srbija), Opština Bar i Biznis start up centar Bar (Crna Gora) i Mediteranski agronomski institut iz Hanje (Krit, Grčka).

Osim nabrojanih, još devet partnerskih organizacija i institucija iz Italije, Grčke, Crne Gore i Belgije će učestvovati u projektu u svojstvu pridruženih partnera.

Pored projekta ECOVINEGOALS, Opština Bar sprovodi još tri projekta koja se finansiraju iz EU sredstava: FORTITUDE, Day Care Center for elderly i Cross Border Ol.

Send this to a friend