Ekonomija

Počinje sedmica volonterskog turizma

Asocijacija za demokratski prosperitet ZID će od četvrtka sa partnerima organizovati sedmicu volonterskog turizma, u okviru koje se planiraju četiri volonturistička izleta.

Sedmica volonterskog turizma se realizuje u sklopu projekta Evropske unije pod nazivom Otvorite granice za pustolovine i nove mogućnosti putovanja.

“Volonturizam, kao inovacija u zajednici, usmjeren je na turiste zainteresovane za aktivan odmor i upoznavanje destinacije putem direktnog kontakta sa lokalnim stanovništvom”, navodi se u saopštenju ZID-a.

Volunturistički izleti, osim upoznavanja znamenitosti i ljepote predjela, podrazumijevaju i podršku organizatorima izleta u funkcionisanju servisa za opšte dobro i pružaju priliku da u toku jednodevnog izleta gosti pomognu zajednici u kojoj borave i uživaju u društvu sa ljudima sličnih interesovanja.

Iz ZID-a su dodali da su planirana četiri volonturistička izleta koji su ujedno i pilot akcije u okviru projekta.

U četvrtak je planiran obilazak Cetinja i izrada kućica za bezdomne pse, njihova njega i hranjenje.

U subotu će biti organizovan izlet u Lastvi Grbaljskoj odnosno obilazak manastira Podlasta i maslinjak, kao i pomoć u maslinjaku.

Za nedjelju je zakazana šetnja na planini Orjen kamenim stazama, uživanje u vidikovcima i pomoć u popravljanju kamenih staza „suhozidnom“ tehnikom.

Svi zainteresovani će 16. avgusta imati priliku da obiđu Skadarsko jezero, gdje je planirana rekonstrukcija ekspo prostora, dotrajalih klupa i kajaka.

Iz Opštine Herceg Novi su saopštili da su, kada je u pitanju izlet na Orjen, troškovi organizacije, materijal za rad, zakuske i piće, pokriveni kroz sredstva EU projekta.

“Otvorena je mogućnost za zainteresovane da svojim simboličnim dobrovoljnim prilogom podrže dalje funkcionisanje servisa. Troškovi goriva mogu biti refundirani uz prethodan dogovor sa organizatorom, pod uslovom da više osoba dolazi istim vozilom”, kazali su iz Asocijacije za demokratski prosperitet ZID.

Send this to a friend