Ekonomija

Počinje spajanje Herceg Novog na Regionalni vodovod

Danas je na izvorištu “Bolje Sestre” u Podgorici u prisustvu predstavnika opština i vodovoda na Crnogorskom primorju i EBRD, potpisan ugovor za spajanje opštine Herceg Novi na Regionalni vodovod RV.

Kako je saopšteno iz JP “Regionalni vodovod Crnogorsko primorje”, biće postavljeno 3,2 km novog cjevovoda na teritoriji opštine Tivat, uključujući i optički kabl, čime će se na sistem RV povezati ranije izgrađenih oko 9 km cjevovoda iz ‘80-ih godina prošlog vijeka, kao i rezervoar “Zelenika”, odnosno podvodni cjevovod do hercegnovskog dijela poluostrva Luštica, čime se stvaraju preduslovi za ubrzani razvoj značajnih investicija u turističke projekte na ovom dijelu poluostrva Luštica.

Radovi će obuhvatiti i postavljanje optičkog kabla na podmorskoj dionici u Bokokotorskom zalivu Opatovo – rt Sveta Neđelja, kao i sanaciju klizišta koje ugrožava dionicu postojećeg cjevovoda u Tivtu. Inače, navedenim aktivnostima će opština Herceg Novi dobijati 200 litara u sekundi visoko kvalitetne vode za piće i to 130 l/s za područje rivijere od Svete Neđelje do Zelenike i 70 l/s za područje hercegnovskog dijela poluostrva Luštica.

Direktor RV Goran Jevrić je nakon potpisivanja ugovora izjavio: “Nakon 10 godina od početka rada RV je nastavio sa investicijama i nastavkom širenja projekta koji je promijenio Crnu Goru. U prethodnom periodu smo restrukturirali RV i smanjili troškove poslovanja, povećali stepen iskorišćenosti kapaciteta i ukupne godišnje prihode RV za preko 100 odsto, unaprijedili odnose sa našim partnerima vodovodima na primorju, smanjili gubitke na mreži na svega 4% što je primjer i za standarde u zemljama EU. Želim da podsjetim da je 2013. godine zaduženost RV iznosila 34 miliona miliona eura, a godišnje obaveze su bile na nivou od 75% ukupnih godišnjih prihoda RV. Menadžment i UO su donosili ispravne odluke na jedinstven način. Vratili smo 22 miliona eura kredita za koje je država dala garancije, zahvaljujući čemu sada možemo na održiv način da se uz podršku Vlade investiciono ponovo zadužimo za 24 miliona eura kod EBRD i da pokrenemo novi ciklus investicija i novi razvoj RV. Riješili smo neočekivane i velike izazove, a da nismo mijenjali cijenu svog proizvoda, čime smo potvrdili da je RV stabilna državna kompanija koja je definitivno potvrdila da je još jedan dokaz da Crna Gora može”.

Direktor Jevrić je dodao: “RV je bio postojan i posvećen svojoj viziji, istrajno rješavajući sve prepreke na tom putu, a danas je to na zadovoljstvo preko 70.000 građana u opštinama Tivat, Kotor i Herceg Novi kojima ćemo poboljšati uslove vodosnabdijevanja, a možemo li zamisliti kakvu sreću činimo za preko 15.000 porodica u naseljima Dobre Vode i Veliki pijesak koji će napokon zahvaljujući saradnji Vlade, EBRD, opštine i vodovoda Bar i RV u svojim domovima dobiti vodu za piće iz sistema RV. Realizacijom ovog projekta će se, nakon više decenija, riješiti najveći životni problemi naših građana i stvoriti i na tom području crnogorskog primorja preduslovi za razvoj turističke privrede i otvaranja značajnog broja održivih i dobro plaćenih novih radnih mjesta”.

Direktor kancelarije EBRD u Crnoj Gori Jap Spray je istakao da je EBRD veoma zadovoljan saradnjom sa RV koji je tokom poslednjih godina značajno unaprijedio svoje poslovanje i dodatno razvio nove projekte koje je podržala banka, poput rješavanja velikog problema vodosnabdijevanja u Baru i spajanja opštine HN na RV.

Dodao je da je centrala EBRD u Londonu krajem decembra odobrila potpisivanje ugovora sa RV na 12 miliona eura i da je  dobro što se tako brzo potpisuje ugovor za početak radova ka Herceg Novom i da će EBRD i ubuduće podržavati razvojne projekte RV.

Predsjednik opštine Tivat Siniša Kusovac je izjavio: “Zadovoljan sam što se nastavlja izgradnja RV ka Herceg Novom, uz napomenu da je Tivat doživio veliki razvojni zamah nakon što je Vlada riješila problem nestašice vode za piće izgradnjom RV, a što je rezultiralo novim turističkim projektima “Porto Montenegro” i “Luštica Bay”, zahvaljujući čemu je Tivat postao prestižna turistička destinacija na globalnom nivou. Očekujem i da će Herceg Novi sada dobiti neophodne uslove za ubrzani razvoj turističkih projekata i otvaranja novih radnih mjesta”.

Projekat priključenja opštine Herceg Novi počeo da se realizuje nakon što je 29. septembra 2013. godine, tokom prvog obilježavanja Dana RV, potpisan Protokol između opštine Herceg Novi i RV i podrazumijevao je izradu nove projektne dokumentacije, rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, kao i pribavljanje Građevinske dozvole koja je izdata 28. avgusta 2017. godine.

Tokom prethodnog perioda su u tri navrata raspisani tenderi koji su bili neuspješni zbog neispravnih ponuda, odnosno blokade računa RV. Uporedo sa aktivnostima na odbrani RV obezbjeđivanjem urednog funkcionisanja sistema tokom 268 dana blokade računa tokom 2018-2019. godine, menadžment RV je analizirao nastavak realizacije ovog projekta. Privrženi viziji razvoja RV koju je podržala Vlada uz obezbjeđenje 24 miliona državnih garancija, odlučeno je da se realizacija ovog projekta po 4. put inicira uz kreditnu podršku Evropske banke za obnovu i razvoj EBRD.

Tender je raspisan na Dan RV, 29. septembra 2019. godine i nakon uspješno sprovedene procedure 25. novembra su primljene dvije ponude. U postupku ocjene i vrednovanja ponuda, kao povoljnija je odabrana ponuda Konzorcijuma „Indel Inženjering-Ramel-Civil Engineer“ iz Podgorice za ukupan iznos od 1.834.096,49 EUR sa PDV. Početak aktivnosti na realizaciji ugovora je označen samim danom zaključenja ugovora, pri čemu je planirano da radovi budu realizovani u roku od 6 mjeseci i to za nabavku materijala 2 mjeseca i izvođenje radova do 4 mjeseca.

Predstavnik konzorcijuma Aleksandar Čvorović je istakao “zadovoljstvo što je konzorcijum pobijedio na tenderu uz obećanje da će se kompleksni radovi izvoditi po najvećim inženjerskim i proceduralnim standardima na zadovolstvo i RV i građana Herceg Novog. Od danas pokrećemo aktivnosti ka proizvodnji i nabavci specijalnih čeličnih cjevovoda i kao konzorcijum ćemo biti maksimalno posvećeni da predviđene radove zavžimo u roku i sa zagarantovanim kvalitetom”.

RV je u prethodnom periodu investirao preko 400.000 eura u izradu projektne dokumentacije i sanaciju vodovodne infrastrukture na prostoru opštine Tivat u cilju obezbjeđenja najstrožijih tehničkih uslova za isporuku visoko kvalitetne vode za piće građanima Herceg Novog.

Send this to a friend