Ekonomija

Počinju prijave za sedmi krug Programa stručnog osposobljavanja

Kurpejović

Poslodavci iz privatnog i javnog sektora, koji obavljaju djelatnost u Crnoj Gori, mogu se prijaviti za sedmi krug Programa stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem od 15. septembra do 15. oktobra, dok će se korisnici prijavljivati na Portalu elektronske uprave od 15. oktobra do 15. novembra, saopšteno je danas iz Ministarstva prosvjete.

Generalna direktorica Direktorata za visoko obrazovanje Mubera Kurpejović kazala je da pravo na stručno osposobljavanje imaju visokoškolci koji nemaju radno iskustvo u određenom nivou obrazovanja i na evidenciji su Zavoda za zapošljavanje.

“Stručno osposobljavanje korisnika traje devet mjeseci i priznaje se kao radno iskustvo u trajanju od 12 mjeseci i kao uslov za polaganje odgovarajućeg stručnog ispita sa stečenim visokim obrazovanjem. Poslodavci su dužni da korisnicima pruže osposobljavanje u skladu sa Programom stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem, dok će stručni tim zadužen za realizaciju Programa vršiti kontrolu sprovođenja osposobljavanja”, rekla je Kurpejović.

Kako je naglasila, cilj Programa je da olakša prelazak mladih iz svijeta obrazovanja u svijet rada, kroz pružanje mogućnosti za dodatno sticanje znanja, vještina i kompetencija.

“Program treba da doprinese i smanjenju nezapolenosti mladih, sa kojim se susrijeće čitava Evropa, kao i da pruži smjernice ustanovama visokog obrazovanja u koncipiranju upisne politike”, istakla je Kurpejović.

Prema njenim riječima, Program se pokazao kao vrlo uspješan, s obzirom na to da je oko 50 odsto korisnika Programa nastavilo radni angažman, što nesumnjivo doprinosi smanjenju nezaposlenosti mladih ljudi.

“Diplomirani studenti koji su u radnom odnosu sa srednjim obrazovanjem nemaju pravo učešća u Programu, već se, kako je navedeno u pozivu, moraju nalaziti na evidenciji kao nezaposlena lica”, objasnila je Kurpejović.

5 Komentara na "Počinju prijave za sedmi krug Programa stručnog osposobljavanja"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend