Ekonomija

Počinju prijave za sedmi krug Programa stručnog osposobljavanja

Kurpejović

Poslodavci iz privatnog i javnog sektora, koji obavljaju djelatnost u Crnoj Gori, mogu se prijaviti za sedmi krug Programa stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem od 15. septembra do 15. oktobra, dok će se korisnici prijavljivati na Portalu elektronske uprave od 15. oktobra do 15. novembra, saopšteno je danas iz Ministarstva prosvjete.

Generalna direktorica Direktorata za visoko obrazovanje Mubera Kurpejović kazala je da pravo na stručno osposobljavanje imaju visokoškolci koji nemaju radno iskustvo u određenom nivou obrazovanja i na evidenciji su Zavoda za zapošljavanje.

“Stručno osposobljavanje korisnika traje devet mjeseci i priznaje se kao radno iskustvo u trajanju od 12 mjeseci i kao uslov za polaganje odgovarajućeg stručnog ispita sa stečenim visokim obrazovanjem. Poslodavci su dužni da korisnicima pruže osposobljavanje u skladu sa Programom stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem, dok će stručni tim zadužen za realizaciju Programa vršiti kontrolu sprovođenja osposobljavanja”, rekla je Kurpejović.

Kako je naglasila, cilj Programa je da olakša prelazak mladih iz svijeta obrazovanja u svijet rada, kroz pružanje mogućnosti za dodatno sticanje znanja, vještina i kompetencija.

“Program treba da doprinese i smanjenju nezapolenosti mladih, sa kojim se susrijeće čitava Evropa, kao i da pruži smjernice ustanovama visokog obrazovanja u koncipiranju upisne politike”, istakla je Kurpejović.

Prema njenim riječima, Program se pokazao kao vrlo uspješan, s obzirom na to da je oko 50 odsto korisnika Programa nastavilo radni angažman, što nesumnjivo doprinosi smanjenju nezaposlenosti mladih ljudi.

“Diplomirani studenti koji su u radnom odnosu sa srednjim obrazovanjem nemaju pravo učešća u Programu, već se, kako je navedeno u pozivu, moraju nalaziti na evidenciji kao nezaposlena lica”, objasnila je Kurpejović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Kljako
Gost
Kljako

Ovo je najveća prevara, jer 90% tih ljudi niti dolazi na taj posao, niti ako dolazi išta radi. Poslodavci su im uglavnom poznanici i prijatelji koji im potpisuju te potvrde kao da navodno dolaze na posao, a država imdaje platu. Većina za to vrijeme radi neki drugi posao, pa dvije plate dere.

Ranka
Gost
Ranka

Apsolutno tačno, ja sam tako “odradila” 9 mjeseci kod ujaka a svo vrijeme sam radila u jedan butik. E da mi je da se vrate ta srećna vremena, pa da opet gulim ovu blesavu državu i primam dvije plate.

Drazen
Gost
Drazen

Moze li se ko nije SD UPISAT? 2 GODINE NEMOGU UPANUT NA POLICIJSKU AKADEMIJU..A SVE USLOVE POPUNJAVAM SAMO NIJESAM SD.

Anonimus
Gost
Anonimus

Treba da prodješ test inteligencije….

mitar
Gost
mitar

I ovo je Generalna direktorica Direktorata. O zemljo otvori se. A kad si se ti strucno osposobila za drzavni posao. Da ti Ramo Bralic nije ujak sad bi se i ti prijavljivala i u red cekala da odradis pripravnicki “Direktorice”

Send this to a friend