Ekonomija

Podgorica i ove godine veliko gradilište

Izgradnja gradskog pozorišta, koja je počela krajem prošle godine, jedan je od kapitalnih infrastrukturnih projekata u Podgorici, a cjelokupna investicija iznosi oko šest miliona eura i biće završena do 2019. godine. Trenutno se izvode i radovi na rekonstrukciji kuće Rista Stijovića, čija ukupna vrijednost radova iznosi 395.000 eura i finansira se sredstvima iz budžeta Glavnog grada. Iz Agencije za izgradnju i razvoj Podgorice su kazali DN da je u toku rekonstrukcija i dogradnja MZ Gornja Gorica, a krajem prošle godine su počeli radovi na izgradnji višenamjenskog doma u MZ Zlatica.

U toku je i rekonstrukcija Ljubljanske ulice, od raskrsnice sa Bulevarom dr Ljubomira Rašovića do raskrsnice sa Cetinjskim putem, koja će od aprila ove godine biti bulevarskog tipa.

“Agencija za izgradnju i razvoj u 2018. godini realizuje ili je realizovala radove na izgradnji dijela ulica 2003 i 2008 u Bloku VI, Ulice Nova 7 u Zagoriču, dva kraka Ulice Iva Vizina na Zabjelu i Ulice Nova 2 uz ogradu groblja “Čepurci” sa južne strane, sa parkingom kapaciteta 46 parking mjesta. Takođe, u toku su radovi na rekonstrukciji dijela puta Golubovci – Mataguži u dužini od 560 metara, čija je vrijednost oko 450.000 eura i svi ovi radovi treba da budu završeni u 2018. godini”, kazali su iz Agencije za izgradnju i razvoj Podgorice.

Oni navode da su brojni radovi u toku, kao i mnogi koji su ugovoreni, ali zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa, još nijesu počeli, te da je vrijednost ovih radova veća od 2.500.000 eura.

Za podgoričku Agenciju u 2018. godini prioritetni radovi će biti na uređivanju građevinskog zemljišta, a od kapitalnih projekata, kako kažu, treba istaći Jugozapadnu obilaznicu koja predstavlja vezu magistralnih puteva Podgorica-Cetinje i Podgorica-Petrovac i Cetinjski put od Ulice Miloja Pavlovića do mosta preko rijeke Sitnice.

U 2017. godini, za radove koje je, kao nosilac aktivnosti, realizovala Agencija za izgradnju i razvoj Podgorice d.o.o., utrošeno je više od 4.000.000 eura.

Najveći dio sredstava izdvojen je za radove na uređivanju građevinskog zemljišta, po osnovu obaveza prema investitorima objekata sa kojima su zaključeni ugovori o naknadi za uređivanje građevinskog zemljišta.

Tokom 2017. godine sa južne strane gradskog stadiona izvršeno je uređenje terena – trga, površine 4.200 kvadrata.

Tokom 2018. godine i peti koridor biciklističkih staza

Tokom 2017. godine završena su tri koridora biciklističkih traka i staza i to: u Ulici Kralja Nikole, od raskrsnice sa Bulevarom Srđana Aleksića do raskrsnice sa Ulicom Vojisavljevića (koridor 1), u Ulici Ivana Crnojevića, preko mosta “Millenium”, Ulici 13. jula i Moskovskoj ulici (koridor 5) i bulevarima Save Kovačevića, Srđana Aleksića, Crnogorskih serdara, preko mosta “Union Bridge”, Bulevaru revolucije, Cetinjskom putu do kružne raskrsnice kod tržnog centra “Delta”, uključujući krak saobraćajnice uz rijeku Moraču do Ulice dr Ljubomira Rašovića (koridor 2).

“Završetkom ovih radova realizovana su ukupno četiri od predviđenih pet koridora, odnosno 10,5 kilometara od planiranih 13,5 km biciklističkih staza i traka”, navode iz Agencije.

Preostali koridor 4 (od raskrsnice Ulice 27. marta i Ulice 4. jula do “Krivog mosta”, Ulicom dr Ljubomira Rašovića, Bulevarom Džordža Vašingtona do Bulevara Svetog Petra Cetinjskog) biće izveden u 2018. godini, uz uslov da se prethodno riješe imovinsko-pravni odnosi.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Miladin
Gost
Miladin

Svaka čast. Prvo, grad se širi a drugo otvaraju se nova radna mjesta. Ja mislim da smo odavno zreli za EU.

Brdjanin
Gost
Brdjanin

Jel imaonko da ih pita sta se to radi na kuci Rista Stijovica u vrojrdnosti od 395000eur? 395000eura alo bre pa nije zivio u soliteru, nece valjda bazene, dzakuzije da mu prave? Kolko se i ko ugradio u ovo renoviranje??? Pola miliona eura braco, ko uzeo za ljekove mu bilo!

bakardi
Gost
bakardi

novoizgradjene ulice neravne nema drvoreda kao na pr. radosava burica itd. nema bulevara ulicom vojisavljevica i mnogo toga sto mi neki ne vidimo i ne znamo jer nidje ne putujemo i ne znamo. svuda samo beton i samo beton . nidje parkova i fontana .u velikim svetskim centrima nijesu fontane samo u centar nego i na periferiji.a ovi iz cdm… Više »

cici
Gost
cici

Takodje sto se guzvi tice zaboravih da napisem problem su parkiranja u desnoj traci: samo da se kafa popije, samo da se jede, samo da se zavrsi ovo ono..i stvaraju se cepovi: preko puta Nikica, kod Sahat kule, kod trgovinske, kod krivog mosta zgrada, kod Vektre i sl. takodje imamo najvise lezece policije i pjesackih prelaza na svijet na svake… Više »

joko
Gost
joko

IZGRADNJA BICIKLISTIČKIH STAZA-A kako da ne, a to što su od 1,5m širine trotoara uzeli metar za bicikliste to je ta IZGRADNJA.Ma dokle više ovaj narod lazete.Asvaltirali ulice po PG,e da covjek povjeruje, da nijesu samo krpljene rupe u tim ulicama.

cici
Gost
cici

Krivi most je nevjerovatan problem postoje 2 bulevara koje veze most sa 2 trake + bezocno skretanje za Deltu…

Jokan
Gost
Jokan

Kolektor se ne pominje! Radi li se išta na tome?

Niko bitan
Gost
Niko bitan

Najveći saobraćajni problem Podgorice, je definitivno, ulica Vojislavljevića i Nikšićko/Cetinjski most. Kilometarske kolone, svakodnevno. Kako će ova “obilaznica” riješiti ovaj problem ? Obzirom na sadašnju frekvenciju saobraćaja, kako je “obilaznica” dobila uopšte prioritet u odnosu na ulicu Vojislavljevića ? Kada je uopše u planu rješenje ovog problema ?

sasapg
Gost
sasapg

Zaboravljaju da je guzva i od Niksica i Cetinja prema PG. Velika su naselja u Dahni i oko Titexa, tako da obilaznica nece rijesiti ni 20% guzvi. Jos jedan veliki problem je krivi most. Ako ne zatvore mogucnost skretanja prema Delti poslije krivog mosta od Zabjela ni tu crnu rupu saobracaja nece rijesiti. Dzaba pisemo, oni ce svakako uraditi kako… Više »

bankar
Gost
bankar

Treba VOLI-ju da se otvori koridor za distribuciju za Budvu i primorje

boki
Gost
boki

Da nije to možda slučajno, ali slučajno zbog izbora ove godine?

Valorizovanje
Gost
Valorizovanje

Beton beton samo beton…

Enigma
Gost
Enigma

Da nisam iz PG pomislio bi kako se gradi u ovom gradu, nema Mugose nema ni izgradnje…. ovo je samo krpljavina

Send this to a friend