Ekonomija Vuković - Golubović

Podgorica stimulativna za razvoj privrede

Privredna komora i Glavni grad su bliski partneri koji kontinuirano rade na unapređenju ambijenta za poslovanje i podsticaju privrednih aktivnosti u Podgorici, ocijenjeno je tokom sastanka gradonačelnika Podgorice Ivana Vukovića i predsjednika Privredne komore Crne Gore Vlastimira Golubovića.

Kako je saopšteno iz Glavnog grada, Vuković je kazao da crnogorska ekonomija raste, prihodi kompanija su sve veći i posebno su zadovoljni što sve veći broj privrednih subjekata posluje u Podgorici.

“Glavni grad se trudi da bude kvalitetan i efikasan servis njihovim potrebama, da ubrzava administrativne procedure i vjerujem da su vidljivi rezultati takvog angažovanja”, istakao je gradonačelnik.

On je naglasio da se u Podgorici realizuju obimne investicione aktivnosti i da kvalitetan ambijent za poslovanje prepoznaju brojni investitori, a Glavni grad se trudi da dodatno afirmiše povoljnosti poslovne zone, u čemu očekuje i još veću podršku Privredne komore. Dodao je da je Glavni grad u potpunosti stabilan i održiv sistem u finansijskom smislu, te najavio da će iduće godine imati najveći budžet do sada, u vrijednosti preko 93 miliona eura.

Golubović je predstavio aktivnosti Komore na unapređenju regulatornog okvira, promociji privrede na sajmovima u okruženju i kroz projekte Dobro iz Crne Gore, Kupujmo domaće i Domaći ukusi. Jedna od značajnih aktivnosti asocijacije je i organizovanje poslovnih foruma u cilju povezivanja crnogorskih sa privrednicima iz okruženja i inostranstva.

“Pozivam predstavnike Glavnog grada da učestvuju u poslovnim forumima i stranim kompanijama prezentuju pogodnosti za poslovanje u Podgorici”, kazao je Golubović.

Posebno je apostrofirao značajnu ulogu Komore u reformi sistema obrazovanja i afirmaciji dualnog obrazovanja, podsjećajući da je Komora je u 2019. godini organizovala 63 edukativne aktivnosti (u kojima je učestvovalo 3500 privrednika), od čega osam u saradnji sa Sekretarijatom za preduzetništvo Glavnog grada, sa 402 učesnika.

“Golubović je pozvao na još intenzivniju međusobnu saradnju u toj oblasti. On je ukazao je na mogućnost brzog i efikasnog rješavanja privrednih sporova u Arbitražnom sudu pri Privrednoj komori, te preporučio Glavnom gradu da u ugovore koje sklapa uključi arbitražnu klauzulu”, navode u Glavnom gradu.

Tokom sastanka su predstavljeni rezultati analize poslovanja privrednih subjekata koju je Privredna komora uradila za sve crnogorske opštine koji nedvosmisleno potvrđuju da je Podgorica stimulativna i sve privlačnija za nove investivcije razvoj privrede.

“Tokom sastanka su razmatrani i izazovi sa kojima se srijeću lokalna samouprava i privrednici, a ukazano je na pojedina zakonska rješenja čijim bi se unapređenjem moglo znatno doprinijeti razvoju poslovnog i investicionog ambijenta Podgorice. Takođe, razgovorano je i o napretku Podgorice u implementaciji standarda za sticanje BFC sertifikata koje dobijaju opštine sa povoljnim poslovnim okruženjem”, zaključuju u Glavnom gradu.

Send this to a friend