Ekonomija

Podnijeto preko 5.800 zahtjeva za legalizaciju

Ukupno 5.856 zahtjeva za legalizaciju bespravnih objekata predato je lokalnim samoupravama u Crnoj Gori, u skladu sa Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata.

“Najviše zahtjeva podnijeto je u Herceg Novom u kome se za legalizaciju prijavilo 1.222 građana. Slijede Podgorica sa 1.150 zahtjeva, Bar sa 733 zahtjeva, Budva sa 582 i Kotor sa 444 zahtjeva. U Ulcinju je podnijeto 362 zahtjeva, u Tivtu 302, u Pljevljima 188, u Rožajama 169, dok je u Nikšiću podnijet 161 zahtjev. Takođe, Danilovgradu građani su podnijeli 112 zahtjeva, na Žabljaku 108, u Kolašinu 93, u Bijelom Polju 64, u Beranama 56, na Cetinju 54, a u Mojkovcu i Gusinju po 20”, saopštilo je Ministarstvo održivog razvoja i turizma.

Ministarstvo apeluje na građane da započnu proces legalizacije i podnesu prijavu u predviđenom roku, najkasnije do 15. jula ove godine.

“Podsjećamo da su, prema Zakonu o planiranju prostora i izgradnji objekata, vlasnici bespravnih objekata koji su evidentirani na orto-foto snimku, a za koje nije podnijet zahtjev za legalizaciju, dužni da plaćaju naknadu za korišćenje prostora. Ovu naknadu dužni su da plaćaju i vlasnici bespravnih objekata za koje je donijeto rješenje o odbijanju zahtjeva za legalizaciju, sve do uklanjanja objekta. Nadležni organ lokalne uprave dužan je da u roku od 60 dana od isteka roka za prijavu za legalizaciju podatke dobijene preklapanje podataka iz orto-foto snimka i primljenih zahtjeva za legalizaciju sistematizuje i utvrdi listu
bespravnih objekata za koje nije podnijijet zahtjev za legalizaciju, odnosno onih koji nisu ispunili uslove za istu u skladu sa zakonom”, podsjećaju oni.

Godišnja naknada za korišćenje prostora po m2 bespravnog objekta može iznositi od 0,5 do dva odsto prosječne cijene građenja m2 novoizgrađenog stambenog objekta u Crnoj Gori.

Ova prosječna cijena, prema preliminarnim podacima MONSTAT-a, za 2017. godinu iznosi 681 euro po m2.

“To znači da godišnja naknada za korišćenje prostora može iznositi od 3,41 do 13,62 eura po m2, u zavisnosti od visine, načina i kriterijuma plaćanja godišnje naknae koju utvrđuje nadležni organ lokalne samouprave. Godišnja naknada za korišćenje prostora za stambeni objekat od 100 m2 može iznositi od 340,50 do 1362 eura, za stambeni objekat od 150 m2 može iznostiti od 510,75 do 2.043 eura, dok godišnja naknada za stambeni objekat od 200 m2, može iznositi od 681 do 2.724 eura”, navode u Ministarstvu.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
eeee
Gost
eeee

Objekat koji je napravljen dje nije bio tadasnjim DUP-om obuhvacen mora nakon 10 ili vise godina da placa nesto sto je sam stvorio. Struja, voda, telefon, put, …. Zasto se cijena izgradnje svega toga ne odbije od cijene legalizacije???

Luminijum
Gost
Luminijum

Kako da ne da nas još malo opljačkate.Dobićete malo sjutra još zahtjeva ,narod se valjda opametio poslije niza otimačina i prevara.Bravo za hrabri narod koji ignoriše ove prevarante.

Sova
Gost
Sova

Ja sam geometar, i proteklih 7 dana sam odbio nekoliko stotina ljudi koji su tražili legalizaciju, jer ne mogu da stignem. Ne shvatam zašto je dat rok za legalizaciju. Trebalo je reći: do 12. jula nema plaćanja zakupa. Od 12. jula se plaća zakup. Kad vlasnik podnese zahtjev za legalizaciju, ZAJEDNO SA OVJERENIM ELABORATOM, prestaje zakup. Zašto onemogućiti legalizaciju ljudima… Više »

Siki
Gost
Siki

Država je korektno odlučila da dozvoli uzurpatorima da legalizuju plod krivičnog dijela. Smanjila im cijenu legalizacije , tako da su uzurpatori u privilegovanom statusu od onih koji su sve legalno gradili. Zato za one koji se ogluše o ovu extra fer ponudu države treba uvesti rigorozne sankcije. Ponašaju se kao država u državi. U Park šumu Zagorič, ne može ući… Više »

Muro
Gost
Muro

Udri drzavo po zakonu!!!!

Micko
Gost
Micko

Neka muro ne dipr

Muro
Gost
Muro

Ne no ce vam oprostiti hahahaha

Cipiripi
Gost
Cipiripi

Ali kako da se podnese zahtjev kad u KATASTAR fino pise : NE PRIMAMO ZAHTJEVE ZA LEGALIZACIJU (jer ne mogu da postignu koliko je stiglo 🙂

Mali budo
Gost
Mali budo

Ni centa ne dam ako vam fali para naplatite poreske dugove pojedincima sa kojima surujete bando pokvarena

Send this to a friend