Ekonomija Tirana:: Regionalna radionica o mehanizmima sprovođenja politike zapošljavanja

Podrška inkluzivnom tržištu rada

Nišavić i Vukčević

Predstavnice Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, Gordana Vukčević i Ljiljana Nišavić učestvovale su u radu regionalne radionice za razmjenu stručnog znanja o mehanizmima implementacije politike zapošljavanja i operativnom godišnjem planiranju. Skup,održan od 10. do 12. septembra, u Tirani, imao je za cilj da pomogne zemljama Zapadnog Balkana u njihovim naporima da grade inkluzivnija tržišta rada.

“Na radionici su sagledavani mehanizmi za implementaciju politike zapošljavanja koje koriste zemlje – učesnice skupa, kako bi se ostvarili ciljevi zacrtani strateškim dokumentima. Upoznati smo  sa iskustvima Evropske unije, s fokusom na politike zapošljavanja  ranjivih grupa”, kaže načelnica Odsjeka za EURES mr Gordana Vukčević..

Po njenim riječima, razmjena stručnih znanja omogućila je sagledavanje mehanizama za sprovođenje politike zapošljavanja koji se koriste u zemljama učesnicama u svrhu ostvarivanja ciljeva zapošljavanja i učenja iz iskustava Evropske unije.

Predstavnice Zavoda održale su prezentaciju i predstavile strateško planiranje,  izvještavanje i sprovođenje mjera i aktivnosti u okviru politike zapošljavanja. Prezentacije su održali i predstavnici: Slovenije, Rumunije, Srbije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Albanije, Kosova i Ukrajine.

Rezultat radionice biće izvještaj sa preporukama i smjernicama za dalje unapređenje strateškog planiranja i  kreiranja mjera i aktivnosti javnih službi za zapošljavanje zemalja regiona, u cilju bržeg i kvalitetnijeg usvajanja standarda EU i izgradnje kapaciteta koji će moći da preuzmu i ispunjavaju obaveze iz budućeg članstva u Uniji.

Radionica je organizovana za ministarstva nadležna za rad i javne službe za zapošljavanje u regionu Zapadnog Balkana, Moldavije i Ukrajine. Dio je  projekta  „Promocija inkluzivnih rješenja na tržištima rada Zapadnog Balkana“, a finansira ga Razvojna agencija Austrije (ADA),

Radionicu je organizovala Međunarodna organizacija rada u oviru novog ciklusa razmjene regionalnih iskustava predstavnika ministarstava i javnih službi za zapošljavanje.

Send this to a friend