Ekonomija

Podrška poljoprivrednim gazdinstvima za unaprjeđenje kvaliteta sirovog mlijeka

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja je u cilju daljeg unaprjeđenja sirovog mlijeka koje se proizvodi na crnogorskim farmama objavilo dodatni Javni poziv za dodjelu sredstava bespovratne podrške za nabavku adekvatne opreme i higijenskih sredstava.

“Javni poziv za unapređenje kvaliteta mlijeka koji je realizovan kroz Agrobudžet za 2018. godinu, u martu, zbog velikog interesovanja poljoprivrednih proizvođača, zatvoren je dvije sedmice nakon objavljivanja, zbog utroška sredstava opredijeljenih kroz ovaj poziv. Stoga je Ministarstvo odlučilo da neiskorišćena sredstva iz IPARD like 2 projekta namijenjena jačanju prerade opredijeli za ovu namjenu”, saopšteno je iz ovog Vladinog resora.

“Kroz objavljeni četvrti po redu IPARD like 2 javni poziv poljoprivrednim proizvođačima biće na raspolaganju 500.000 eura za unapređenje higijenskih standarda na farmama, s ciljem da što više njih uspije da proizvede mlijeko ekstra klase, koje odgovara EU standardima. Time će biti u mogućnosti da ostvare pravo i na maksimalne premije za mlijeko, ostvare veću dodatu vrijednost i prihode” navodi se u saopštenju Ministartva.

Iz Ministartsva kažu da se korisnicima podrške ovog Javnog poziva smatraju poljoprivredna gazdinstva upisana u registar, odnosno gazdinstva koja se bave proizvodnjom mlijeka i mlijeko predaju registrovanim mljekarama i sirarama, kao i gazdinstva koja se bave preradom i proizvodnjom mlijeka na sopstvenom gazdintsvu.

“Minimalan iznos investicije je 1.000 eura (sa PDV-om), a maksimalan 20.000 eura. Podrška se daje u iznosu od 50 odsto od prihvatljivog troška investicije. Za mlade farmere bespovratna podrška je veća, do 55 odsto investicije, a za poljoprivredna gazdinstva koja se nalaze u planinskim područjima na nadmorskoj visini većoj od 600 metara podrška iznosi do 60 odsto. Ukoliko se mladi farmeri nalaze u takvim planinskim područjima dobiće podršku u iznosu od 65 odsto investicije”, kažu u Ministartvu i dodaju da poljoprivredni proizvođači na ovaj poziv mogu aplicirati do 21. septembra 2018. godine.

Ovih dana, počinje i info kampanja, odnosno radionice, na kojima će poljoprivredniproizvođači širom naše zemlje moći detaljno da se upoznaju sa mogućnostima i uslovima za podršku.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend