Ekonomija

Podrška sektoru poljoprivrede šansa za biznis i bolji život na selu

Crnogorskim poljoprivrednicima na raspolaganju su brojne vrste finansijske i svake druge podrške, usmjerene na povećanje proizvodnje, unaprjeđenje kvaliteta proizvoda i konkuretnosti, kao i poboljšanje uslova života u ruralnim sredinama. Takođe, mogućnost započinjanja biznisa, uz bespovratnu podršku, imaju i mladi nezaposleni, istaknuto je danas na prezentacijama ovogodišnjeg Agrobudžeta, održanim u Andrijevici, Plavu i Gusinju.

Kako je saopšteno iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, njihovi predstavnici pozvali su građane da iskoriste raspoloživu podršku koja je, kako su kazali, značajno povećana ove godine, a kreirana u skladu sa potrebama dinamičnijeg razvoja crnogorske poljoprivrede, dostizanja EU nivoa konkurentnosti i podsticaja za farmere, kao i potreba naših poljoprivrednika u aktuelnom momentu.

“Prezentovane su detaljno mjere tržišno cjenovne politike i mjere ruranog razvoja. Objašnjene su procedure za podršku direktnim plaćanjima u stočarstvu i biljnoj proizvodnji kao i ostvarivanje bespovratne podrške investicijama, kroz mjere ruralnog razvoja”, navodi se u saopštenju.

Naglašeno je da će značajna sredstva biti usmjerena na podršku tržišnoj proizvodnji mlijeka, uz podizanje kriterijuma kvaliteta, kao uslova za dobijanje premija za mlijeko, ali i dodatno povećanje premija za ostvareni EU kvalitet mlijeka.

“Konkretno, iznos premije za kvalitet kravljeg mlijeka povećan je sa 0,03 eura na 0,04 eura po litru, za mlijeko koje ima manje od 100.000 mikroorganizama i 400.000 somatskih ćelija u ml mlijeka”, dodaju u Ministarstvu.

Na prezentacijama je takođe istaknuto i da se premije za podršku preradi mlijeku na gazdinstvu od ove godine isplaćuju samo za količine mlijeka prerađene u proizvode koji su stavljeni na tržište, a sve u cilju poboljšanja kvaliteta i plasmana mlječnih proizvoda.

U Ministarstvu ističu da je pčelare sa područja te tri opštine obradovala informacija da je podrška sektoru pčelarstva povećana ove godine za 26 odsto.

“Prostor za mlade ljude koji žele da se bave pčelarstvom daje se kroz program podrške mladim pčelarima koji će ove godine dobijati po pet košnica sa oformljenim pčelinjim društvima. Informisani su i o nastavku podrške preradi na poljoprivrednim gazdinstvima, nabavci voska, kontejnera, prikolica i platformi za transport košnica, nabavci plodišta i brojnim drugim mjerama podrške razvoju pčelarstva”, kažu u Ministarstvu.

Kako su naveli, pojašnjeni su i uslovi za dobijanje podrške za investicije u podizanje višegodišnjih zasada, kupovinu novih grla stoke, nabavku mehanizacije, izgradnji bunara, kao i detalji za podršku dostizanja standarda dobrobiti životinja, kao novoj mjeri u Agrobudžetu.

“Šansa za mlade ljude iz ovih opština je podrška za započinjanje agrobiznisa sa bespovratnih 10.000 eura, koja im može obezbijediti početak poslovanja i šansu da budu gazda na svom imanju”, naglasili su u Ministarstvu, dodajući da su proizvođači upoznati sa već objavljenim javnim pozivima i dinamikom objavljivanja ostalih, kako bi na vrijeme pripremili aplikacije za mjere za koje su zainteresovani.

Prezentaciji u Gusinju prisustvovala je i predsjednica Opštine Anela Čekić, koja je iskazala zadovoljstvo velikim odzivom proizvođača i pozvala ih da iskoriste značajne mogućnosti podrške, koja može doprinijeti daljem razvoju lokalne ekonomije i boljem kvalitetu života stanovnika tog kraja.

Send this to a friend