Ekonomija

Podrška učlanjenju Crne Gore u Banku za međunarodna poravnanja

Učlanjenje Crne Gore u Banku za međunarodna poravnanja BIS može se očekivati u narednom srednjoročnom periodu, saopšteno je tokom sastanka guvernera Centralne banke Crne Gore Radoja Žugića sa guvernerom njemačke Bundesbanke i predsjednikom Borda direktora BIS-a Jensom Vajdmanom.

Kako je saopšteno iz CBCG, Žugić je u Bazelu prisustvovao godišnjoj generalnoj skupštini BIS, održanoj 29. i 30. juna, a sa Vajdmanom je razgovarao o podršci učlanjenju naše zemlje u tu banku.

“Takođe je potvrđena odlična saradnja sa Bundesbankom i BIS-om, koje CBCG daju podršku na svim poljima djelovanja, posebno na planu unapređenja supervizije”, navode u Centralnoj banci.

Na Skupštini u Bazelu je prezentovan Godišnji izvještaj, a tokom diskusije koja je okupila sve guvernere centralnih banaka najrazvijenijih svjetskih ekonomija, razgovaralo se o izazovima u bankarskom sektoru i jačanju međunarodne saradnje u pravcu promovisanja globalne monetarne i finansijske stabilnosti.

Banka za međunarodna poravnanja (BIS) je najstarija međunarodna finansijska organizacija, osnovana 1930. godine, sa sjedištem u Švajcarskoj. BIS nazivaju “bankom za centralne banke”, a njena uloga je da podstiče međunarodnu monetarnu i finansijsku saradnju i posreduje u finansijskim transakcijama između centralnih banaka.

Send this to a friend