Ekonomija

Podrške Vlade: Besplatna analiza kvaliteta vina, rakija, ulja…

Nakon niza mjera realizovanih u cilju ublažavanja posljedica pandemije COVID-19 u sektoru poljoprivrede i ribarstva, Vlada je usvojila još jednu odluku u tom pravcu – refundiraće 100 odsto troška za laboratorijsku analizu vina, jakih alkoholnih pića, maslinovog ulja, meda, eteričnog ulja i prerađenih proizvoda od voća, povrća i žitarica.

Kako je saopšteno iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, inicijativu o oslobađanju od obaveze plaćanja naknade za kontrolu kvaliteta taj resor je predložio Vladi nakon što su mu je uputili proizvođači vina i jakih alkoholnih pića.

“Budući da je riječ o osjetljivim vidovima proizvodnje i još nedovoljno iskorišćenom potencijalu kojim raspolažemo, sa namjerom da podstaknemo male proizvođače da redovno kontrolišu kvalitet i stavljaju u promet svoje proizvode, Agrobudžetom se već duži niz godina proizvođačima daje podrška od 50 odsto troška za laboratorijsku analizu ovih proizvoda”, kazali su iz Ministarstva.

Osim navedenih vidova proizvodnje, dodaju, od ove godine, za podršku mogu da apliciraju i proizvođači prerađenih proizvoda od voća, povrća i žitarica, koji proizvode, obrađuju i prerađuju male količine primarnih proizvoda iz sopstvene proizvodnje.

“Kontrola kvaliteta vina, jakih alkoholnih pića i maslinovog ulja podrazumijeva laboratorijsku analizu fizičko-hemijskih svojstava i organoleptičku (senzornu ocjenu) i obavlja se po zahtjevu proizvođača svake godine prije stavljanja proizvoda u promet. U zavisnosti od broja parametara koji se analiziraju i od vrste proizvoda, cijena laboratorijske analize jednog uzorka kreće se od 35 do 120 eura”, preciziraju u Ministarstvu.

Ističu da je kontrola kvaliteta važan segment proizvodnog procesa sa aspekta bezbjednosti hrane, implementacije politike kvaliteta i intergacionog procesa i suzbijanja nelegalnog tržišta.

“Ostvaren je značajan napredak u pogledu legalizacije proizvodnje, odnosno registracije proizvođača i evidentiranja njihove proizvodnje u relevantnim registrima. U poslednjih deset godina broj registrovanih proizvođača vina, koji kontrolišu kvalitet svojih proizvoda radi stavljanja u promet, povećan je sa četiri subjekta na 118. Registrovano je 40 proizvođača jakih alkoholnih pića. U Registar proizvođača maslinovog ulja evidentirano je osam uljara, koje osim sopstvenih maslina vrše uslužnu preradu maslina svih ostalih crnogorskih maslinara. U Registar proizvođača meda i pčelinjih proizvoda evidentirano je više od 1.800 pčelara”, navode u Ministarstvu.

Ukazuju da su zbog privremenih mjera, uvedenih za vrijeme trajanja pandemije, proizvođači poslovali u otežanim uslovima i nijesu bili u mogućnosti da u određenom periodu plasiraju na tržište svoju proizvodnju iz 2019. godine, pa im je svaki izdatak bez zarade zapravo značajno finansijsko opterećenje.

“Uvažavajući navedene izazove, Vlada je usvojila predlog Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja o izmjeni odredbe Agrobudžeta za 2020. godinu, u mjeri „Uvođenje standarda kvaliteta i bezbjednosti hrane“, na način da se proizvođačima koji zadovoljavaju propisane uslove, umjesto 50 odsto refundira 100 odsto za laboratorijsku analizu vina, jakih alkoholnih pića i drugih predmetnih proizvoda, pri čemu je najveći iznos podrške 300 eura po proizvođaču”, naglašavaju u Ministarstvu, podsjećajući da su i analize povrća i voća kroz ovogodišnji monitoring bezbjednosti hrane, koji sprovodi Uprava za bezbjednost hrane, bile besplatne.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
So & TEKILA
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
So & TEKILA
Gost
So & TEKILA

možete li mene analizirati?

Send this to a friend