Ekonomija

Pokrenut izviđaj povodom trošenja novca u Skupštini u 2016.

Osnovno državno tužilaštvo pokrenulo je izviđaj povodom izvještaja Državne revizorske institucije o trošenju novca u Skupštini Crne Gore, odnosno 239 putnih naloga za koje je isplaćena akontacija od 120.785 eura, a nijesu razduženi.

Državna tužiteljka Danka Ivanović-Đerić Pobjedi je kazala da još nije donijeta odluka o ovom predmetu.

“U navedenom predmetu pokrenut je izviđaj i u toku su određena vještačenja. Izviđaj će biti završen kada stanje stvari bude u dovoljnoj mjeri razjašnjeno radi donošenja odluke u predmetu”,  saopštila je Ivanović-Đerić u odgovoru na pitanje kada se može očekivati konačna odluka Tužilaštva.

Podsjetimo da je Državna revizorska institucija u oktobru prošle godine dala negativno mišljenje na usklađenost poslovanja sa zakonima Skupštine Crne Gore za 2016.

Parlamentu je tada ostavljen rok od šest mjeseci da izvijeste DRI o preduzetim radnjama po preporukama. Parlament je ispoštovao rok i 18. aprila dostavio DRI izvještaj o realizovanim preporukama. Senator DRI dr Branislav Radulović je prije petnaestak dana za Pobjedu saopštio da je Skupština Crne Gore u utvrđenom roku podnijela cjelovit izvještaj o realizacji 23 preporuke.

U izvještaju državne revizije, koji su sačinili članovi Senata DRI dr Branislav Radulović i dr Milan Dabović, se kaže da 239 putnih naloga za koje je isplaćena akontacija od 120.785 eura nijesu razduženi.

Podsjetimo da isplatu putnih naloga ispituje Tužilaštvo po prijavi Skupštine od 9. januara kada se posumnjalo da neko ispisuje lažne putne naloge. Predsjednici parlamenta u 2016. bili su Ranko Krivokapić do 19. maja, Darko Pajović od 2. juna do 7. novembra i Ivan Brajović od 24. novembra i dalje.

Pravo raspolaganja novem iz budžeta imala su lica ovlašćena za punovažno potpisivanje za odobravanje sada već pokojni Siniša Stanković, za ovjeravanje Vjera Prelević, zapodizanje gotovine Tamara Cađenović.

U putnim nalozima, kako je DRI objavila u reviziji, nije unesen datum podnošenja, kao ni datum obračuna, iz kog razloga se državni revizor nije mogao uvjeriti da li su putni nalozi pravdani u roku. Prema nalazima revizije, u 41 slučaju su pod istim brojem zavedena dva, a u pet slučajeva tri putna naloga. Pojedini putni nalozi su zavedeni znatno kasnije u odnosu na datum kad je zaposleni upućen na službeni put.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Knjaz Danilo
Gost
Knjaz Danilo

Toooooo….!!!! Aj da vidimo ko je ono palamu**o za 300k . I da vidimo ko se to vozio za 1.5mil….goriva..

Send this to a friend