Ekonomija

Pokrenuta peticija: Granična vrijednost pošiljki da se ne dira

Izmjene Zakona o porezu na dodatu vrijednost, predviđaju plaćanje PDV-a na poštanske pošiljke iz inostranstva u vrijednosti većoj od 22 eura, umjesto dosadašnjih 150 eura. Zbog toga su građani pokrenuli peticiju, ističući da će ovaj član Prijedloga Zakona direktno uticati na standard i kupovnu moć građana Crne Gore koji naručuju raznovrsnu robu putem online trgovine.

“Naime, koristeći usluge online trgovine, građani Crne Gore su bili u mogućnosti da kupuju raznovrsnu robu na internetu koje u Crnoj Gori ili nema ili je višestruko skuplja u postojećim maloprodajnim objektima. U vremenu finansijske krize i inače niskog životnog standarda, ovaj vid trgovine omogućavao je građanima da po pristupačnim cijenama dođu do željene robe. Uz povećanje PDV-a sa 19 na 21 odsto, kao i povećanje akciza na duvanske proizvode, alkohol i gorivo, smanjenje vrijednosti pošiljaka na koju se ne plaća PDV, predstavlja još jedan udar na standard građana. Stoga tražimo povlačenje spornog člana Predloga Zakona”, ističe se u peticiji.

Peticiju je do sada potpisalo preko 600 građana Crne Gore.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bismark
Gost
Bismark

Rijetko kad naručim stvari preko 20 eur ali me sam “mjera” je prelila čašu i kod mene zato ću gospodo na narednim izhborima da vam dam šipak a ne glas. Stvarno ste ga prećerali ovaj put!

Ex-Glasac
Gost
Ex-Glasac

Ista stvar. Mogu se pozdraviti i sa mojim glasom, jer vise definitivno ne znaju kud udaraju. Svaki covjek ima granicu, a oni su upravo presli moju.

Dejan
Gost
Dejan

Oporezujte vi supermarkete koji uvoze desetine milione eura hrane iz Brazila koji mi uzalud proizvodimo, i zbog čega crkava domaća privreda. Vama neoliberalna eknomija a nama porez na vazduh.

Sjako
Gost
Sjako

Mora da su se iz poste zalili jer ne mogu da stizu, jbg-a nisu navikli da rade.

Piroska
Gost
Piroska

Bice jos stezanja kaisa, smanjenja plata i penzija, kasnjenja sa isplatama, otpustanje radnika iz drzavne administracije, nova i nova zaduzenja,…..pogledajte kroz sto prolazi Grcka i sve ce vam biti jasno.

hehe
Gost
hehe

barem mi je milo što su donekle i zeznule ove nazovi onlajn trgovine, a u stvari fejsbuk grupe, koji se sprdaju sa ovim narodom, kao oni imaju h&m, a u stvari samo poruče sa sajta i sačekaju 30 dana i naplate narodu poručivanje… bruka.. e sad će i oni morati da povećaju cijene, dako ih ugase, nikome ništa ne plaćaju,… Više »

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Svaki gradjanin CG ima pravo kad ulazi u CG da unese robu u vrijednosti do 100 ili 150€ ne znam tacno. Zasto bi to pravo gubio ako mu roba stize posiljkom i na nju morao placat carinu?! Ali sta je kod nas logicno? Inace rijetko sto porucujem i kupujem na ovaj nacin pa me ovo pogodit nece ali me nervira… Više »

Tito
Gost
Tito

Budimo realni, mijesas babe i zabe! A imas inofrmacije na sajtovima vlade! Pdv i carina nije isto! Drumski i avio trasnport nije isto, a sve to nije isto sa posiljkama… informisi se ne lupaj

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Ako ja odem do Sarajeva i kupim mikser koji košta 150 evra unijeću ga u CG bez plaćanja carine, a imam pravo na povrat PDV kad opet odem u Sarajevo. (Sarajevo mi prvo pade na pamet pa ga navedoh kao primjer isto kao i mikser). Zašto bi onda ako naručim isti mikser preko pošte morao plaćati ono što ne moram… Više »

kerkez
Gost
kerkez

Tito je bio pameta taman toliko koliko si ti glup . A bio je prepametan .

yyyy
Gost
yyyy

tacno tako, ovi nemaju pravo da mijenjaju medjunarodna pravila.

pasaruka
Gost
pasaruka

Samo gazi Dule! Sigurnim korakom! Kasno je za peticije, nema nam pomoci.

Ivan
Gost
Ivan

Nije kasno. Kakva priča.. ka pred izbore, nemojte izlazit nema svrhe. Zna se ko ‘pušta’ tu priču u narod. A izgleda da je cdm 90% sazdan od te strukture, komentatori naročito.

Montenegriner
Gost
Montenegriner

Nisu problem gradjani koji kupuju za svoje potrebe,vec oni koji se bave trgovinom ,izbegavajucu placanje carine i pdv-a.

Marva nepismena
Gost
Marva nepismena

Pa sigurno je da se lako može ući u trag profilima na facebook i na sajtove.ovom uredbom samo prebačaš trgovinu u još sivlju zonu

konik
Gost
konik

Ovo je sprdnja sto se cini

Google
Gost
Google

Došli su nabudženi manageri sa UDGa u ministarstvo finansija i odma im je zapalo za oko trgovina preko interneta.naravno,najlakše je naplatit običnom građaninu kad već ne smiju ovima što milione duguju….ali ne kapiraju da ćeje napravit kontra efekat i jednostavno ugasit trgovinu

Mrgud
Gost
Mrgud

Oni ne kupuju na taj nacin robu.Na sve moguce nacine gledaju da otmu pare od naroda.Moze im biti.

Toni
Gost
Toni

Evo veli Marković da ulažu milijarde na sjever, a ovamo će da carine 30€.

Tito
Gost
Tito

Carini se roba preko 150

Bageri
Gost
Bageri

Sram vas bilo. Treba li da kupim svercovane fals kineske patike za 150eura kod lokalnih kriminalaca umjesto da narucim ko gospodin iz inostranstva iste te samo original za 70?

Tito
Gost
Tito

Naruci te od 70 i plati PDV 14, ti ukupno 84! I ne prdi

komentator
Gost
komentator

Cini ti se druze, mnogo je veca cifra. Jesi li kad sto uvozio? Da jesi znao bi da se spedicija placa najmanje 30-tak eura + te 14 + posti euro + mozda i carina 5%. Eto stigosmo do dodatnih 50 eura.

gost
Gost
gost

70+pdv

Zvek zivi
Gost
Zvek zivi

Ja bih da se uvede porez na Facebook i Instagram, da ne diraju ovo za uvoz.

Send this to a friend