Ekonomija

Političke igre eksperta Spajića

Milojko Spajić

Miraš Dušević

Maršalov plan ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića, odnosno dio koji je do sada dostupan javnosti, jer dokument sa preciznim projekcijama još nije prezentovan, može biti poguban za državni budžet, zdravstvo i privredu, smatraju stručnjaci iz ove oblasti.

Plan kojim se predviđa povećanje minimalne zarade na 450 eura, povećanje svih zarada u državi za otprilike oko 17 odsto, ukidanje doprinosa na zdravstveno osiguranje i smanjenje poreskog opterećenja na zarade sa sadašnjih 39 na 21 odsto, ne objašnjava kako će država nadomjesti minuse u budžetu, kako će pokriti sredstva za zdravstveno osiguranje i na koji način će povećanje minimalne zarade uticati na privredu, posebno na mala preduzeća.

Prve reakcije stigle su i Sindikata medicinskih radnika, gdje izražavaju skepsu da će Spajić uspjeti da nadomjesti 301 milion eura koliko je ove godine bilo predviđeno sredstava u budžetu Fonda zdravstva. Od te cifre, čak 180 miliona je od doprinosa, a ostalo iz drugih izvora. Ukidanjem doprinosa, taj teret pada na državu, a poznato je da se državni budžet najvećim dijelom finansira upravo iz poreza, doprinosa i akciza.

Ministar Spajić tvrdi da će rupu u budžetu popuniti progresivnim oporezivanjem, odnosno da će oporezivati više one sa većim zaradama, kao i povećanjem akciza i dividendi. Osim što progresivnom oporezivanje ne može da nadomjesti ovoliki minus, ova mjera dovodi i do logičnog rezultata – plate neće rasti iznad prosječnih. Ili, što će, što je i izvjesnije, ponovo ući u sivu zonu, isplaćujući progresivno oporezovani dio na ruke.

Rashodi budžeta će, dakle, u naredne dvije godine rasti zbog povećanja minimalne zarade, plata u zdravstvu, prosvjeti, usklađivanja penzija itd. Kada se uzme u obzir smanjenje prihoda od poreza i doprinosa u visini od oko 200 miliona eura, koje su teško nadoknadive mjerama koje podstiču nezaposlenost, jasno je da se govori o udaru na budžet od najmanje sedam odsto BDP-a.

Da u crnogorskoj ekonomiji nije sve “brutalno” kako to opisuju Spajić i njegov kolega, ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović, govori i najnoviji podatak Međunarodnog monetarnog fonda koji je snizio prognoze rasta crnogorske ekonomije na sedam posto.

Kada je u aprilu ove godine MMF prognozirao devet odsto rasta BDP-a, ministar Spajić se ekspresno oglasio na Twitter nalogu, tvrdeći da to znači da MMF “vjeruje u ono što je Vladin put”.

Oko nove procjene se, međutim, još nije oglasio. Uskoro se očekuje da predstavnici ove institucije posjete Crnu Goru, u sklopu Člana 4 Misije, gdje je za očekivati da se čuje i njihov stav povodom Maršalovog plana, stabilnosti javnoh finansija i eventualnog fiskalnog rizika za čitavu državu.

Mnogi iz opozicije ali i dijela vlasti smatraju da je plan nedorživ i da predstavlja samo političku kampanju za sve izglednije vanredne izbore. Uz sve ovo, Skupština Crne Gore još nije počela redovno jesenje zasijedanje, Vlada nema podršku u parlamentu, a pregovori vladajuće većine ne daju rezultate.

Nestabilnost koja je obilježila čitav mandate još uvijek aktuelne Vlade sada ulazi u fazu kada se više ne može govoriti o funkcionalnoj Vladi.

U takvoj atmosferi, obećanje o povećanju plata, bez preciznog plana, u doba pandemije koronavirusa koja ugrožava privredu i povećava stopu nezaposlenosti, djeluje kao da su “eksperti” već prešli u političare, čelne ljude partije čije osnivanje je u najavi.

Maršalov plan je platforma za izbornu kampanju, a za partiju kojom će, prema spekulacijama, rukovoditi upravo ministar Spajić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Zabjelo
Gost
Zabjelo

spajke cuda radi,obecava brda i doline,i sam zna da od ovoga nema nista,

Bnjj
Gost
Bnjj

Šta je rešenje da i dalje primamo mizernih 200,300e. Pa od 2007 plate su nisu povećavale.

svašta
Gost
svašta

ne filozofiraj, treba da ti bude jasno da sve poskupljuje svaki dan, a kad te “plate ” stignu ekonomski ćeš lično biti “jak” taman kao i danas, s tim što ćeš se liječiti sam…

Raki
Gost
Raki

Svaka vam cast…ovakvi treba da vode drzavu

Rumija
Gost
Rumija

Nisam ekonomski strcnjak al se pitam da li je ovako nesto negde uspjelo ili smo mi prvi pokusni kunici? Iskustvo sa ovom vladom eksperata nije povoljno, nemaju se cime pohvaliti a i ne hvale se osim sto pricaju i bacaju maglu i suzavac u oci, konstrisuci razne afere cije rjesavanje nece doprineti boljem zivotu. Naravno, ko je kriv treba da… Više »

BMX
Gost
BMX

Putovanje očajnika po zemlji Crnoj Gori, to je lift na kome je pukla sajla. I sad svi gledaju ministra – apostola koji ih uvjerava da ne padaju, nego lete.

Vule
Gost
Vule

Mioljko Plevljak

Bokelj
Gost
Bokelj

Što na ovo kaže poznati ekonomski analitičar Crne Gore – Drecun?

Anonimus
Gost
Anonimus

Nista cuti i ceka

Mili
Gost
Mili

Pravi expert nema sta ,ali za svoj dzep !!!

Haca
Gost
Haca

Braco pustimo coveka nek proba mi kao radnici nemamo sta izgubiti sve da propadne mi smo u problemi do guse vec ako ne od bankrota ovim tempom i.platama umiremo od gladi nemastine

svašta
Gost
svašta

nijesi shvatio da je ovo Milojkova predizborna kampanja i ništa više od toga jer nas je cijenama već uveo u recesiju. Nijedan tender čovjek nije raspisao, tajno nas je zadužio, ne računa ni na kakvo jačanje privrede, naprotiv. Od čega on misli da “daje” plate ?

Techno Pop
Gost
Techno Pop

Biće posla za Batistutu.

dpero
Gost
dpero

Folirantai i neznalice, amateri u poitici koja nas vodi u propast!Na sonovu cega ce popunjavati budzet kada nema proizvodnje ni izvoza!Ovo je samo promocija nove stranke za koju je sve spremnosamo se ceka!?

Only_steel
Gost
Only_steel

Smanjite im plate kumim ve kapicom, da pocinu ovi ljudi vise

svašta
Gost
svašta

evo ih smanjuje svaki dan povećanjem cijena…

Send this to a friend