Ekonomija

Poljoprivrednici bi prodali duplo više proizvoda da su imali

Ilustracija

Proizvođači povrća ove godine nijesu imali problema sa plasmanom svojih proizvoda i smatraju da je otkup bio bolje organizovan nego lani.

Poljoprivredni proizvođač iz Malesije Valentin Nicaj nije imao problem sa prodajom lubenica i krompira.

“Sve količine kvalitetne robe smo prodali. Otkup je bio bolje organizovan nego lani, mada smo i prošle godine sve prodali, ali ove smo sada lakše plasirali robu”, kazao je Nicaj.

Većinu proizvodnje, oko 80 odsto, porodica Nicaj plasira u otkupni centar kompanije Voli.

“Zadovoljan sam saradnjom sa Volijem. I da smo imali dva puta veću proizvodnju mogli smo je prodati”, istakao je, naglasivši da nijesu imali problema sa naplatom, jer im je roba isplaćivana svaki drugi dan.

Nicaj je ove godine proizveo 150 tona lubenice i 25 tona krompira, a njegova porodica u proizvodnju je uložila 25.000 eura.

Jedan od najvećih domaćih proizvođača povrća Veselin Jovović, iz bjelopavlićkog sela Jelenak, kazao je Pobjedi prošle sedmice da je zadovoljan ovogodišnjom prodajom, dodajući da svake godine uvećava proizvodnju za pet do deset procenata.

“Nijesam imao problema sa plasmanom u otkupni centar kompanije Voli, a dio proizvodnje mi otkupljuju i veletrgovine sa Primorja. Zadovoljan sam saradnjom sa ovim trgovačkim lancima i nemam problem sa naplatom”, istakao je Jovović i dodao da većina drugih proizvođača nije imala problem sa prodajom.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mrgud
Gost
Mrgud

Problem su nakupci po Podgoričkim pijacama i cijene formiraju kako im se prohtije. Da nije ovih velikih trgovina na pijaci ne bi mogao opstati. Neka se ovi malo stariji prisjete da smo paradajz plačali oko 2,5 e,krompir oko 1,5e i sl. dok nisu počeli ovi trovački lanci da ih “ubijaju” sa cijenom. Nema proizvođača na pijaci,sve švercer.

gagi
Gost
gagi

A Bogu velikome fala,da barem nešto krene kako treba,koliko se poljoprivrednih proizvoda uvozi,a mogu se kod nas proizvesti.Neka Država odriješi kesu za domaće proizvodjače,a smanji “monopolske”dozvole za uvoz.

Send this to a friend