Ekonomija

Poljoprivrednici dobili mašine za pakovanje mliječnih proizvoda kroz projekat Norveška za vas

Uz podršku Kraljevine Norveške kroz projekat “Norveška za vas – Crna Gora”, 20 poljoprivrednika iz Danilovgrada, Kolašina, Mojkovca i Žabljaka dobilo je danas mašine za pakovanje mliječnih proizvoda, ambalažu i ostali materijal, što će doprinijeti jačanju održivosti i konkurentnosti malih proizviđača sa planine Sinjajevine, saopšteno je iz UNOPS-a.

Kroz projekat “Srce Sinjajevine” ukupne vrijednosti od 52.000 dolara, koji su u partnerstvu sprovele opštine Danilovgrad, Kolašin, Mojkovac i Žabljak, urađene su i Analize stanja u objektima za proizvodnju mlijeka na poljoprivrednim gazdinstvima na katunima Sinjajevine, kao i Analize kvaliteta proizvedenih mlječnih proizvoda, a kreiran je i vizuelni identitet „Srce Sinjajevine“ koji će omogućiti prepoznatljivo brendiranje ovih proizvoda.

“Naše četiri opštine povezuje zajedničko prijateljstvo, poslovna saradnja i korišćenje zajedničkog katuna na Sinjajevini. Uz podršku Norveške, uspjeli smo da za poljoprivrednike nabavimo dio opreme koja će pomoći da proizvode plasirate ne samo u našoj državi, nego i šire. Nadam se da ćemo zajedno sa timovima nastaviti da radimo na osavremenjavanju poljoprivredne proizvodnje u našim opštinama”, rekla je predsjedinica Opštine Danilovgrad Zorica Kovačević.

Projekat “Srce Sinjajevine” ima za cilj da pruži podršku malim proizvođačima mlijeka i mliječnih proizvoda da unaprijede procese proizvodnje i kvalitet proizvoda, prošire se na nova tržišta i steknu relevantne sertifikate.

“Ovaj projekat je od izuzetne važnosti za naše opštine, jer vjerujem da će poljoprivreda dobijati zamahe u našim opštinama, kao osnova razvoja, tako da mladi ljudi shvate da mogu da od nje stvore lijep život. A kada smo udruženi, uvjek ćemo više znati i lakše napredovati”, rekao je predsjednik Opštine Kolašin Milosav Bulatović.

Poljoprivredni proizvođači imali su i priliku da se upoznaju sa savremenim standardima proizvodnje, pronalaženjem finansiranja za unapređenje kvaliteta, proizvodnih procesa i prodaje.

“Opština Žabljak čini velike napore da ljudima koji se bave poljoprivredom i stočarstvom olakša uslove za život i rad. Sinjajevina je veliki resurs za proizvodnju zdrave hrane, a uz podršku Norveške uspješno smo sproveli projekat koji unapređuje proizvodnju“, rekao je predsjednik Opštine Žabljak Veselin Vukićević.

Prema riječima predsjednika Opštine Mojkovac Ranka Mišnića, Norveška je pružila podršku značajnom projektu da se zajednički poboljšaju standardi, a mliječni proizvodi da se na bolji i savremeniji način plasiraju na tržište.

Projekat “Srce Sinjajevine” finansirala je Kraljevina Norveška, u okviru javnog poziva za pružanje podrške poslovanju u okviru projekta “Norveška za vas – Crna Gora”, sa 43.600 dolara, dok su opštine učestvovale sa 8.600 dolara.

“Zahvaljujući velikom zalagnju partnerskih opština koje su sprovele projekat, drago mi je što proizvođači i prerađivači mlijeka imaju šansu da unaprijede kvalitet i plasman proizvoda. Proizvodnja sira i drugih mliječnih proizvoda je strateški potencijal Sinjajevine, te može biti jedan od pokretača razvoja ovog kraja. Nadam se da će opštine nastaviti ovu dobru praksu i saradnju na novim projektima”, izjavio je menadžer projekta Armen Čekić.

Projekat ima za cilj da doprinese ujednačenom socio-ekonomskom razvoju Crne Gore, kroz povećanje mogućnosti za zapošljavanje, podršku socijalnoj koheziji i unapređenje lokalne infrastrukture u manje razvijenim opštinama Crne Gore.

Projekat finansira Kraljevina Norveška sa 1,4 miliona evra, a aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Send this to a friend