Ekonomija

Poljoprivrednici u Danilovgradu oslobođeni plaćanja poreza na nepokretnosti

Zorica Kovačević

Opština Danilovgrad ima u planu da pristupi izradi rebalansa budžeta, s obzirom na ekonomsku krizu nastalu kao posljedica pogoršane epidemiološke situacije u Crnoj Gori, kazala je Zorica Kovačević, predsjednica Opštine Danilovgrad, odgovarajući na pitanje da li će biti promjena u odnosu na planirane rashode i prihode gradske kase kao ishod koji je na ekonomiju ostavila epidemija izazvana virusom korona. Budžet Danilovgrada iznosi 6.335.000 eura.

Koji set mjera podrške je pripremila Opština zatvorenim djelatnostima, poljoprivrednicima, malim i srednjim preduzećima kako bi ublažila posledice krize izazvane pandemijom virusa korona?

Kovačević: Odlukom o mjerama za ublažavanje negativnih finansijskih posledica nastalih usled pandemije Kovida-19, potvrđenoj od strane Skupštine opštine Danilovgrad na sjednici 19. maja, Opština Danilovgrad je usvojila set mjera podrške privrednim subjektima koji nijesu obavljali djelatnost, kao i registrovanim poljoprivrednim proizvođačima u smislu odlaganja i/ili oslobađanja plaćanja poreza, taksi i naknada.

Odlukom je propisano odlaganje plaćanja poreske obaveze za period od 90 dana po osnovu prireza porezu na dohodak fizičkih lica, nastale od 1. marta. Period plaćanja će biti sinhronizovan sa dinamikom izmirenja poreza na dohodak fizičkih lica, u skladu sa zakonom. Zatim oslobađanje od plaćanja naknade poreskim obveznicima za korišćenje komercijalnih objekata kojima je omogućen pristup sa opštinskog puta za 2020. godinu, za period od 90 dana, počev od važenja naredbi Ministarstva zdravlja zbog kojih isti nijesu obavljali djelatnost.

Slijedi odlaganje plaćanja poreza na nepokretnosti za 2020. godinu na način da se plaćanje prve rate odlaže do 30. avgusta, a druge rate do 30. novembra, pa oslobađanje od plaćanja poreza na nepokretnosti za 2020. godinu registrovanih poljoprivrednih proizvođača na osnovu podnijetog zahtjeva i oslobađanje od plaćanja lokalne komunalne takse privrednih subjekata u djelatnostima čiji je rad zabranjen naredbom Ministarstva zdravlja za period od 90 dana, počev od važenja naredbi Ministarstva zdravlja zbog kojih isti nijesu obavljali djelatnost.

Propisali smo i odlaganje plaćanja naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta za period od 90 dana, počev od 16. marta kao i naknade za legalizaciju bespravnih objekata za obveznike koji imaju zaključene ugovore, sa dinamikom plaćanja u ratama.

Konkretno?

Kovačević: Za navedeni period neće se obračunavati kamata za neizmirene dospjele obaveze kada su u pitanju odlaganje plaćanja poreza na nepokretnostima svim fizičkim licima za 2020. godinu na način da se plaćanje prve rate odlaže do 30. avgusta, a druge rate do 30. novembra. Oslobodili smo od plaćanja naknade za licencu sva taksi udruženja i preduzetnike za period od marta do i zaključno sa decembrom 2020. godine kao i korisnike prava na socijalno stanovanje plaćanja zakupnine za period od marta do i zaključno sa decembrom 2020. godine.

Imaju li i koja opštinska preduzeća problema u poslovanju zbog ekonomske krize i da li će ih Opština kao osnivač pomoći?

Kovačević: U odnosu na privredna društva čiji je osnivač Opština Danilovgrad, lokalna uprava je u svakodnevnoj komunikaciji sa izvršnim direktorima i zajedničkim radom se nalaze rješenja za aktuelnu problematiku, u granicama mogućnosti Opštine Danilovgrad.

Da li će ekonomska kriza usporiti planirane kapitalne projekte? Uspijevate li da servisirate sve obaveze, između ostalog i one koje imate po uzetim kreditima?

Kovačević: Trenutna ekonomska kriza neće usporiti planirane započete kapitalne projekte. Takođe, Opština Danilovgrad uredno servisira svoje obaveze, kako prema zaposlenima i dobavljačima, tako i prema kreditorima.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Boris
Gost
Boris

ovo su price za malu djecu! rekao bi coe sve cvjeta u DG a ono propast!!

Dada
Gost
Dada

Sto ne napravite igraliste i zelenilo za djecu?? Nemamo ih dje izvesti da se igraju . Jedino kod fontana a tu je mrka kapa beton a plus neravan a da ne pricam za vodu iz fontane leglo gliba. Dajte igraliste !!

Bnjj
Gost
Bnjj

Đe su fabrike i tehnološki parkovi da ljudi ostaju u Cg, da ne odlaze

KPJ
Gost
KPJ

Nema ni poljoprivrednika
U citavo Bjelopavlice nema 15 grla krava

Send this to a friend