Ekonomija Produžen rok za konkurisanje na IPARD poziv

Poljoprivrednicima dovoljno vremena za pripremu zahtjeva za bespovratnu podršku

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja obavještava zainteresovane proizvođače koji još nijesu konkurisali na aktuelni IPARD javni poziv za dodjelu bespovratne podrške primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji, da je rok
za podnošenje zahtjeva produžen do 19. avgusta 2020. godine.

“Prethodni rok za dostavljanje aplikacija bio je 19. maj, ali s obzirom na trenutnu situaciju izazvanu epidemijom korona virusa u kojoj potencijalni korisnici mogu imati teškoće u sakupljanju obimne neophodne dokumentacije”, navode iz Ministarstva.

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja želi da ostavi dovoljno vremena i prostora da korisnici kvalitetno spreme projekte i uspješno konkurišu.

“Uz punu realizaciju mjera podrške iz ovogodišnjeg Agrobudžeta, zatim dodatni paket mjera za sektor poljoprivrede koji je danas počeo da se realizuje avansnom isplatom premija, kao i činjenicom da su stvoreni uslovi da se tokom trajanja epidemije poljoprivredna proizvodnja odvija nesmetano, produženje roka za IPARD podršku dodatni je podsticaj našim proizvođačima i nastavku dinamičnog razvoja domaće proizvodnje”, dodaju oni.

Kroz ovaj IPARD javni poziv poljoprivrednici mogu da konkurišu sa projektima od 10.000 eura do 500.000 eura. Kako objašnjavaju iz Ministarstva poljoprivrede, za investicije mogu ostvariti bespovratnu podršku od 60 do 70%, što znači da je moguća bespovratna podrška do 350.000 eura po projektu. Poljoprivrednicima je kroz ovaj poziv na raspolaganju 12,3 miliona eura, iz EU fondova i nacionalnog budžeta.

“Pozivamo zainteresovane poljoprivrednike da, bez obzira na značajno produženje roka, rade predano da prikupe neophodnu dokumentaciju i što prije konkurišu na Javni poziv, da bi prije bili ugovoreni i krenuli u realizaciju investicije”, apeluju iz ovog resora.

Sve informacije o aktuelnim pozivima zainteresovani mogu pronaći na internet stranicama Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja www.mpr.gov.me i www.ipard.gov.me, kao i pozivom na brojeve telefona Direktorata za plaćanja: 020/672-007, 020/672-006, 020/672-026 i 067/205- 790.

Send this to a friend