Ekonomija

Poljoprivrednicima u Žabljaku i Šavniku predstavljen IPARD javni poziv

Poljoprivrednim proizvođačima sa područja opština Žabljak i Šavnik predstavljen je prvi javni poziv za korišćenje sredstava iz IPARD programa. Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja predstavili su poziv i procedure za podnošenje zahtjeva.

Poljoprivrednim proizvođačima je pojašnjeno da kroz ovaj javni poziv koji se odnosi na primarnu proizvodnju mogu konkurisati sa projektima, čiji prihvatljivi troškovi iznose od 10.000 eura do 500.000 eura.

Podrška iznosi do 60 odsto prihvatljivih troškova. Za mlade farmere, ispod 40 godina, bespovratna podrška iznosi 65odsto, dok za one koji realizuju investicije u planinskom području iznad 600 metara nadmorske visine podrška iznosi čak 70 odsto. Javni poziv je otvoren do 15. maja 2018. godine.

“Ono što je izazvalo najviše interesovanja odnosi se na obavezu da svi objekti koji se grade moraju imati dozvolu za gradnju kao i da proceduru moraju završiti kod organa lokalne samouprave. Najviše pitanja odnosilo se na oblast stočarstva, s obzirom na interesovanje poljoprivrednika da unaprijede svoje farme”, kazali su iz Ministarstva.

Proizvođačima je ukazano da je preduslov za korišćenje sredstava podrške kroz IPARD program upis u Registar poljoprivrednih gazdinstava kako površina tako i grla stoke koju posjeduju.

Pojašnjeno je da će se predmeti koji su vezani za aplikacije za IPARD program rješavati po prioritetnoj proceduri kako bi mogli iskoristiti podršku koja im se nudi.

“Kroz objavljeni IPARD javni poziv poljoprivrednici mogu izgraditi ili rekonstruisati objekte, kupiti potrebnu opremu i mehanizaciju, urediti infrastrukturu na gazdinstvu, podići voćnjake, vinograde, maslinjake, izgraditi plastenike i staklenike, zatim ugraditi sisteme za korišćenje obnovljivih izvora energije i ostalo”, pojasnili su iz Ministarstva.

Proizvođači su informisani da se svi potrebni obrasci vezani za apliciranje na projekat mogu preuzeti sa internet stranici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, kao i internet stranici koja je uspostavljena posebno za IPARD program – www.ipard.gov.me.

Obrasci se mogu preuzeti i u regionalnim kancelarijama odjeljenja za savjetodavne poslove u oblasti stočarstva i u biljnoj proizvodnji, kao i u kancelarijama Ministarstva.

Ža.B.

Send this to a friend