Ekonomija

Poljoprivrednicima uručena rješenja za nabavku mehanizacije i mljekarske opreme

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović danas je u Nikšiću uručio poljoprivrednim proizvođačima sa područja te i danilovgradske opštine rješenja o dodjeli podrške koju su ostvarili po javnim pozivima za kupovinu mehanizacije i mljekarske opreme, kroz Agrobudžet za 2018. godinu. Svečanoj dodjeli rješenja prisustvovali su i predsjednici opština Nikšić i Danilovgrad, Veselin Grbović i Branislav Đuranović.

Kroz realizaciju javnog poziva za nabavku mehanizacije iz Agrobudžeta za 2018. godinu, crnogorski poljoprivredni proizvođači ukupno su investirali novih 1.54 miliona eura, uz bespovratnu podršku Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja u iznosu od više od 764 hiljade eura.

Za nabavku mljekarske opreme investirano je preko 250 hiljada eura, i obezbijeđena bespovratna podrška Ministarstva u iznosu više od 125 hiljada eura.

Poljoprivrednim proizvođačima iz Nikšića i Danilovgrada danas je uručeno 155 rješenja o dodjeli podrške po osnovu poziva za nabavku mehanizacije i poziva za unapređenje kvaliteta sirovog mliejka. Ukupna investicija iznosila je oko 403 hiljade eura, sa bespovratnom podrškom države sa više od 200 hiljada eura.

Simović je tim povodom izrazio zadovoljstvo zbog novog susreta sa vrijednim domaćinima iz dvije opštine i prilike da obilježe postignute rezultate i razgovaraju o mogućnostima za nove iskorake na putu unapređenja njihovih gazdinstava u svijetlu evropske perspektive crnogorske poljoprivrede.

“Posebno zadovoljstvo predstavlja veliko interesovanje i prisustvo vrijednih proizvođača. To je poruka ohrabrenja, jer smo na istom zahtjevnom poslu i vrijedni poljoprivrednici i lokalne samouprave i Vlada, sa zajedničkim ciljem unapređenja uslova života i rada i u gradu i na selu. To nije lak zadatak poslije višedecenijskog zaostajanja i marginalizovanja poljoprivrede. Zato je ovo naše partnerstvo još značajnije i zbir naših napora mora dati rezultat. Ova velika energija vrijednih domaćina koju vidimo u ovoj sali i prepunim salama širom Crne Gore, najbolja je garancija našeg uspjeha”, kazao je Simović.

On je dodao da takvo interesovanje proizvođača predstavlja dodatnu obavezu da se u narednom periodu nastavi još snažnije, još obuhvatnije, sa većom podrškom i sa nivoa Vlade i lokalnih samouprava, kako bi se ostvarili novi iskoraci na planu razvoja, otvaranja novih radnih mjesta, i kvalitetnijeg života stanovnika u ruralnim područjima.

Simović je tom prilikom pohvalio lokalne uprave Nikšića i Danilovgrada kao primjere odgovornih domaćina koji posvećeno rade na poboljšanju infrastrukture, posebno u ruralnim područjima, kao i privlačenju investicija u cilju rasta lokalnih ekonomija.

Potpredsjednik Vlade je kazao da veliko interesovanje poljoprivrednika za mjere podrške i rast investicija u ovom sektoru predstavlja rezultat, između ostalog, opredjeljenja Vlade da uspostavi kontinuiran dijalog sa proizvođačima, posebno na terenu.

“Veliki broj sugestija, preporuka, ali i kritika, koje su vrijedni domaćini iskazali u prethodnom periodu ugradili smo u našu poljoprirednu politiku. Kao rezultat imamo rast Agrobudžeta, nove mjere, kako za velike proizvođače, tako i za manja gazdinstva, mlade poljoprivrednike. Obezbijedili smo preko IRF-a povoljna sredstva za kreditiranje poljoprivrednika u svrhu predfinansiranja projekata koji se podržavaju i niz drugih programa podrške i povoljnosti. Kao rezultat, imamo povećano interesovanje za podršku, što je pokazatelj da naši proizvođači žele da rade više, obrađuju više i kao odgovor na to Vlada će nastaviti da obezbjeđuje još veća sredstva podrške, ali i uslove da se njihovi projekti realizuju uspješno“, poručio je Simović.

U ime domaćina prisutnim poljoprivrednicima obratio se predsjednik Opštine Veselin Grbović koji je rekao da je lokalna uprava prepoznala poljoprivredu kao važan razvojni resurs i da u kontinuitetu radi na stvaranju uslova za uspješnu realizaciju projekata iz oblasti poljoprivrede, kao i na poboljšanju ruralne infrastrukture.

Grbović je izrazio uvjerenje da će  proizvođači na najbolji način iskoristiti sve vrste podrške koje su im na raspolaganju, te da će Crna Gora imati sve više domaćih kvalitetnih proizvoda i više zaposlenih.

Predsjednik Opštine Danilovgrad Branislav Đuranović kazao je da poljoprivredni proizvođači u Crnoj Gori zaslužuju posebno poštovanje. On je istakao da danilovradska opština ima odličnu saradnju sa Vladom i Ministarstvom poljoprivrede, te da vjeruje da takav odnos resornog ministarstva crnogorski poljoprivrednici najbolje osjećaju.

Posebno je naveo činjenicu da su najveći investitori u Danilovgradu u sektoru poljoprivrede i agroindustrije, upravo preduzetnici iz Nikšića, i istakao da će lokalna uprava na čijem je čelu dati maksimalnu podršku razvoju njihovih preduzeća, jer doprinose razvoju lokalne ekonomije.

Predstavljen ADMAS program kreditiranja po novom pristupu

Predsjednik Odbora direktora Investiciono-razvojnog fonda Zoran Vukčević je poljoprivrednim proizvođačima iz Nikšića i Danilovgrada predstavio program finansijske podrške namijenjene razvoju poljoprivrede i proizvodnje hrane, sa posebnim naglaskom na novi program Abu Dabi (ADMAS).

On je kazao da je IRF od svog osnivanja finansirao crnogorsku ekonomiju sa 620 miliona eura, da je samo u 2017. godini odobreno 175,6 miliona eura kredita, a da je plan da u 2018. godini plasiraju više od 200 miliona. Samo u sektor poljoprivrede, kako je kazao Vukčević, IRF je od osnivanja plasirao 158,3 miliona eura.

“Podsticaj razvoju poljoprivrede kao šanse za biznis je jedan od prioritetnih zadataka koji IRF u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede uspješno realizuje”, kazao je Vukčević, navodeći da je za poljoprivrede kreirano više povoljnih kreditnih linija.

Kada je riječ o Programu podrške Abu Dabi fonda za razvoj poljoprivrede Crne Gore (ADMAS), na prezentaciji je saopšteno da je IRF sada implementaciona jedinica za realizaciju, a da će preostalih 26 miliona dolara opredijeljeno za kreditiranje crnogorske poljoprivrede u dva pravca, a sve u cilju širenja obuhvata korisnika.

Novi pristup podrazumijeva da dio sredstava u iznosu od 10 miliona dolara bude usmjeren korisnicima koji će imati mogućnost dobijanja kredita sa nižim početnim iznosom – od 100.000 do milion dolara, dok će 16 miliona dolara biti usmjererno za kreditiranje u iznosima od jedan do tri miliona dolara po korisniku.

Send this to a friend