Ekonomija

Pomorci nezadovoljni: Država ne prepoznaje naše interese i probleme

Crna Gora ima oko sedam hiljada pomoraca

Crna Gora ima oko 7000 pomoraca. Taj broj uključuje i zaposlene u segmentima uslužnih djelatnosti na brodovima za krstarenje. Pomorce pritiskaju brojni problemi. Kako za CdM tvrde u Uniji pomoraca Crne Gore, država nije u potpunosti prepoznala njihove interese. Nezdovoljni su zbog, kako kažu, činjenice da se uovom trenutku na razvoju nacionalne Strategije pomorstva deklarativno radi, ali bez evidentnih odnosno transparentnih rezultata.

Predsjednik Unije pomoraca Crne Gore Neđeljko Radulović, za CdM tvrdi da uprkos određenim pomacima koji su uslijedili u posljednjem periodu kao rezultat mnogobrojnih sugestija i inicijativa upućenih sa njihove strane, moraju konstatovati da interese crnogorskih pomoraca još uvijek u potpunosti ne prepoznaje državna administracije. Što se ekonomskog aspekta tiče, činjenica je, priča on, da važnost i uticaj pomoraca na crnogorsku privredu privlači pažnju veoma malog broja privrednih subjekata koji su taj potencijal prepoznali.

Radulović, govoreći o sporoj realizaciji projekata važnih za pomorce, kaže da, iako pokušavaju razumjeti opterećenost administrativnog sistema, kao i neadekvatnu kadrovsku popunjenost u okviru resornog Ministarstva saobraćaja i pomorstva, odnosno Direktorata za pomorski saobraćaj, još uvijek ne nalaze opravdanje za inertnost i konstantno kašnjenje u razmatranju inicijativa kao i donošenju odluka koje obuhvataju problematiku od nesumnjivo vitalnog značaja za crnogorske pomorce.

Foto: Udruženje pomoraca CG

“U ovom trenutku se na razvoju nacionalne Strategije pomorstva deklarativno radi ali bez evidentnih odnosno transparentnih rezultata. Svakom iole ozbiljnom subjektu koji ima dodirnih tačaka s pomorstvom, nesumnjivo je jasan značaj usvajanja jednog tako važnog dokumenta kojim bi se propisale smjernice za kontinuirani razvoj crnogorskog pomorstva bez obzira na kadrovske i političke promjene u zemlji. Izvjesnih pomaka ima u oblasti potpisivanja bilateralnih sporazuma o priznavanju pomorskih ovlašćenja sadrugim državama ali takođe sa nezadovoljavajućom dinamikom, kaže on.

Premanjegovim riječima osim toga, krajem prethodnog mjeseca otpočelo se sa procesom izmjena Zakona o sigurnosti pomorske plovidbe i za podnošenje predloga su, kao strukovno udruženje, bili pozvani od strane predstavnika resornog ministarstva, ali nažalost ne i za učešće u radnoj grupi koja će se takođe baviti istom temom.

“Želimo naglasiti da ministar Osman Nurković i njegovi saradnici nijesu uskraćivali odgovore na bilo koji vid komunikacije inicirane od strane članova našeg Udruženja, međutim, dinamika realizacije pokrenutih projekata vrlo često nije u skladu sa očekivanim. Dakle, pravovremenost u odnosu na obaveze koje međunarodne organizacije propisuju, do sada nije bila nešto čime se naša administracija mogla pohvaliti. U tom kontekstu, želimo istaći očekivanja da će predstavnici resornog ministarstva spremnije dočekati i pratiti sva naredna zasjedanja pomorskih međunarodnih organizacija od kojih je prvo bitnije zakazano za novembar tekuće godine”, jasan je sagovornik CdM-a.

Naši pomorci rade i na kruzerima

Na pitanje kakva je situacija kada je riječ o Ministarstvu prosvejet u pogledu kontrole kvaliteta sprovođenja nastavnih programa, te sistema obuke pomoraca, Radulović napominje kako im je izuzetno drago da je Agencija za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja konačno počela sa vidljivim aktivnostima krajem 2018. nakon što je oformljena novembra 2017.

“U ovom trenutku nijesmo uvjereni da se sprovodi adekvtna kontrola sistema obrazovanja vezanih za pomorstvo i nadamo se da će Agencija pristupiti nepristrasnoj kontroli sprovođenja obrazovnih programa u ustanovama specijalizovanim za obrazovanje iz oblasti pomorskih nauka. Istovremeno se nadamo da će, zbog specifičnosti i kompleksnosti obrazovnih programa iz oblasti pomorstva, pomenuta Agencija usaglasiti ingerencije i koordinirati sistem kontrole sa resornim, odnosno Ministarstvom saobraćaja i pomorstva”, kazao je on.

Kapetan Radulović poručuje da, što se tiče sistema odnosno Centara za obuku pomoraca, mišljenja su da, u nadzorni proces njihovog rada, a koji je pod ingerencijom Ministarstva saobraćaja i pomorstva, treba uključiti mogućnost participiranja i ostalih učesnika iz oblasti pomorstva a što je predstavnicima Udruženja i ponuđeno.

“Vjerujemo da bi optimalno riješenje bilo da se, osim predstavnika resornog Ministarstva, unutar tog nadzornog tijela nađu i predstavnici svih centara za obuku koji posluju na teritoriji Crne Gore. Tek na taj način bi se postigla nepristrasnost u kontrolnoj proceduri”, istakao je Radulović.

U Uniji su ranije pominjali nekonzistentnost u sistemu ljekarskih pregleda i izdavanju ljekarskih uvjerenja pomorcima u ljekarskim ustanovama akreditovanim za takvu djelatnost. Radulović objašnjava o čemu se konkretno radi.

“Dešavalo se da u medicinskim ustanovama unutar istog sistema imamo različit pristup standardnim medicinskim pregledima pomoraca. Konstantnim urgencijama u određenim domovima zdravlja, te u resornom Ministarstvu, postignut je rezultat koji se ogleda kroz bolju sistematizaciju, odnosno trajanje pregleda se svelo na prihvatljivu mjeru. Insistiramo na tome da pomorci za uplaćen novac dobiju i adekvatnu uslugu te da im se rezultati pregleda transparentno saopšte”, pojasnio je on.

Na pitanje sa koliko zemalja su potpisani Međunarodni bilatelarni sporazumi o međusobnom priznavanju Ovlašćenja o osposobljenosti pomoraca, te ima li kočnica na ovom planu i ko je kočnica, Radulović napominje da su Međunarodni bilaterarni sporazumi potpisani sa zanemarljivim brojem zemalja u odnosu na važnost pomorstva/pomoraca u Crnoj Gori.

Život pomoraca nije lak

“Najveća prepreka u zaključivanju većeg broja sporazuma su upravo inertnost sistema kao i nedovoljna kadrovska popunjenost ljudima koji bi se tom problematikom u kontinuitetu bavili. U našim sugestijama upućenim resornom Ministarstvu, akcenat smo dali prvenstveno zaključivanju sporazuma sa zemljama EU koje prednjače u održavanju visokih standarda a samim tim i povoljnih uslova rada koje pružaju pomorcima”, jasan je sagovornik CdM-a.

Govoreći o poreskoj politici vezanoj za oporezivanje zarada pomoraca, on kaže sa je ona zakonom definisana po uzoru na jednu od zemalja iz bliskog okruženja.

“Naš stav je da poreska politika u slučaju pomoraca mora biti krajnje stimulativna, upravo zbog izraženih migrantskih mogućnosti, kako novca tako i ljudi. Ukoliko se crnogorski pomorci koji plove pod stranim zastavama, i slobodno možemo reći kao radnici na privremenom radu u inostranstvu, posmatraju sa stanovišta ekonomske demografije, lako će se doći do zaključka da je motivacioni faktor za egzistiranjem na ovim prostorima od izuzetnog, ako ne i nacionalnog značaja”, naglasio je on.

Radulović posebno ističe da život pomoraca nije lak.

“Odvojenost od porodice, ograničen životni/radni prostor, uslovljena socijalizacija, izuzetno zahtjevni uslovi rada u ograničenim uslovima zaštite na radu, ekstremna izloženost vremenskim nepogodama, boravak u područijima sa povećanim rizikom od ratnih dejstava/piratskih napada te mogućnost izloženosti visoko-infektivnim bolestima je samo dio niza faktorakoji utiču na život pomoraca i koji, sasvim razumljivo, rezultiraju velikom količinom stresa”, zaključio je Radulović.

Miraš Dušević

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
GoranM
Gost
GoranM

Mislim da je veliki udarac za nase pomorstvo nekvalitetan sistem obrazovanja.Nekada jaku Srednju Pomorsku skolu su sveli na kurs,dostupan svakom ulicaru a dobro znamo sa brod trazi postovanje,hijerarhiju,ozbiljnost i tradiciju koju ne mogu za 3 mjeseca objasnit nekom klosaru.

Miliarda samac
Gost
Miliarda samac

Sitno je 80 miliona pomorci za državu da se unese toliko ću ja zarađivati godišnje za deset godina.

Scepan Mali
Gost
Scepan Mali

Crnogorski pomorci svake godine unesu u zemlju oko 80.000.000 eura preko svojih zarada. To su ciste pare koje ostaju u Crnu Goru i oni su najbolji izvozni produkt Crne Gore , vise ih bilo 💪💪💪💪

Miliarda samac
Gost
Miliarda samac

Toliko ću ja sam za deset godina da zarađujem godišnje 😆nije neka para velika za državu da se unese toliko novca malo je to.

Ljuta
Gost
Ljuta

Neznanje je car svakog zla pa i ovog sa kojim se pomorci CG susreću. Ako je kapetan Radulovic odobrio ovaj tekst mora mnogo još da uči….isto kao i ovo neznaveno ministarstvo pomorstva… Udruženje kapetana bi moglo djelimično pomoći ali ni oni ne žele da ulože malo truda da pomognu kako državi tako i pomorcima.. Centri misle samo na sebe i… Više »

Miliarda samac
Gost
Miliarda samac

Zadovoljan bih bio sa andrejom.

Miliarda samac
Gost
Miliarda samac

Vlado rakija klekovaca. 😆

Miliarda samac
Gost
Miliarda samac

Vladu samo pustiš uzicko i biljanu jeftic i nema problema.

Miliarda samac
Gost
Miliarda samac

Imam problem kad nešto uradim. Sve zamišljam šta bi bilo da je bilo drugačije i prepanem se.

Miliarda samac
Gost
Miliarda samac

Ko će mi pomoći kad ostarim osim ako kao samac ne poludim i završim u neku od institucija.

Miliarda samac
Gost
Miliarda samac

Andreja vlado je izlapio 😂

sapun
Gost
sapun

Ako ste vi nezadovoljni žene su vam prezadovoljene

Rajan
Gost
Rajan

Zakuni se u svoju. …

Miliarda samac
Gost
Miliarda samac

Andreja oni pojma nemaju.

Patrolne sape
Gost
Patrolne sape

Normalno ni radni staz ni osiguranje ((barem za ove sto rade na drzavne kompanije)

Cinik-Paranoik
Gost
Cinik-Paranoik

Postoji opcija da sam sebi uplacujes ali onda se nebi isplatilo nimalo plovit…..

Ljuta
Gost
Ljuta

Nema državnih kompanija tj brodova pod CG zastavom jer bi drzava onda morala plaćati staž porez i osiguranje

Miliarda samac
Gost
Miliarda samac

Vlado pojma nema 😆

Cinik-Paranoik
Gost
Cinik-Paranoik

Drzava samo svoj interes. Pitanje je samo kada ce copy-paste zakon iz HR da uvedu za porez…

Miliarda samac
Gost
Miliarda samac

I ja sam nezadovoljan jer sam sam.

Plavušica cicka
Gost
Plavušica cicka

Idem na doručak u Pa0agaj,da se slikam,pa ću na ručak u papagaj opet,a možda i prije večere još jednom…jedino što su mi debele noge ko balvani,i da ako ona moja budala ode više na brod

Dule
Gost
Dule

Vlast prepoznaje samo svoje interese, za sve ostale gradjane ne.

Stevo blagajnik
Gost
Stevo blagajnik

Učlanite se u NVO CPC, razmotrićemo!

hopla
Gost
hopla

a prvi su kad se glasa: sto me briga ko ce pobjediti ne zaradjujem u ovoj drzavi…

Animus
Gost
Animus

Pa jel drzava nesto dala pomorcima, il su svi ostavljeni na cjedilu, nakon propasti Jugoocranije? Srbi su svoje sa Beoplova ubacivali na Grcke firme, nisu ih ostavili na ulici da se snalaze. Ti ces prvi gledat da se ogrebes za turu pica, ako se nadjes u drustvu pomorca. Tako vecina gleda na pomorce – “lako je njemu, on ima para,… Više »

Mne
Gost
Mne

Mogli bi otvoriti koju agenciju za ukrcaj pomoraca jer je jako tesko naci ukrcaj bez debele veze

Pjer
Gost
Pjer

Tesko bogami.Raznim dokvalifikacijama da bi se djeci uzele pare proizvelo se mnogo mladih cadeta.
Jos sad kad MSC zakoci sa nasima a sve su prilike da oce bice mnogo teze.

Animus
Gost
Animus

Nece MSC zakociti sa nasima, Crnogorci i Hevati su im izgradili kompaniju, kad niko drugi nije htjeo ploviti po njihovin tranjama od brodova. Samo sad rezu plate, jer Sorento krade od Zeneve, pa preko pomoraca uvjek kompenzuju manjak.

Pjer
Gost
Pjer

Ajde Bog te cuo sto bi stari rekli

Ljuta
Gost
Ljuta

Bravo zato su om toliko smanjili place da im je bolje raditi u marine ili na sudjenju luka

Sefket
Gost
Sefket

Veliki problem pomorcima prave “pomorci”.

Animus
Gost
Animus

Mi smo malo trziste za pomorce, bekoliko malih agencija ima i to je sve rasparcano na sacicu pomoraca po agenciji. Velike firme nece tako da saradjuju, one hoce agenciju koja ima npr. 500 i vise pomoraca da ponudi, da mogu planirati ukrcaj na brodove lakse. Treba u CG jedna agencija da bude, da je drzava otvori i da usposta lja… Više »

Špijunsko Čevo
Gost
Špijunsko Čevo

Dobri su pomorci …pogotovo su im žene vrijedne

Legenda
Gost
Legenda

Žene su im vjerne

Pjer
Gost
Pjer

A i mi zenama tako nema ljutnje Legendo

anoniman
Gost
anoniman

da kazem kakvo je ovo ruganje s pomorcima i da kazem pomorci nisu mafijasi nego posteni domacinski ljudu koji svoj novac posteno zaradju i hrane svoje porodice posteno odradjuju svoj rad i boravak po nekoliko mjeseci na brodu i susrecu se koje kakvim izazovima od nevremena do napada gusara i pirata tako da vi koji pomorce nazivati mafijasima stidi te… Više »

Djuka mucavi
Gost
Djuka mucavi

A i žene su im poštene,ubiše se od posla…

Animus
Gost
Animus

Mislis da je lako podizat djecu bez muza doma, pa i sa velikim parama u odnosu na primanja u CG. Pare ne mogu kupiti roditelja djetetu ili muza zeni. Treba da te bude sramota takve izjave.

Ljuta
Gost
Ljuta

Koja to velika primanja ima pomorac koji ne prima zaradu oko 6mjeseci na godinu?
Podijeli njihove plate na 2 pa odbije rashode porodice dok zarađuju još ako nemaju stana najgori clan DPS ima više od njih….

Animus
Gost
Animus

25-70 hiljada godisnje, zavisno od cina i firme

xxy
Gost
xxy

Zena ima i vjernih i nevjernih i medju pomorcima i medju onima koji nisu pomorci. Pomorac nije kuci a i neki od njih se druze sa latinoamerikankama ,tajlandjankama,skandinavkama itd. Ako se i nekoj zeni pomorca omakne neka afera kad nije muz tu ,manja je sramota nego onima koji su stalno sjede doma a zene im skitaju jer ih muzevi ne… Više »

Princ od Konika
Gost
Princ od Konika

Treba im dozvoliti da legalno nose po kilu, kao kafu za vrijeme Jugoslavije.

Animus
Gost
Animus

Ima li mora i brodova na Konik? Drzi se ti koza i ovaca.

cetinje
Gost
cetinje

Animus,imao je bivsi gradinacelnik Podgorice Miomir Mugosa da “dovede”more u PG da bi “ugusio” primorje,no mu ne podje za rukom,ali da ima pravde,nasli bi ga u ZIKS gospoda iz DF-a da zajedno gataju sto ce dalje.

Sefket
Gost
Sefket

Admirali su iz Petnjice.Vidis sa imaju okean a ne morw.

Nikolaus
Gost
Nikolaus

Samo kada bi pustili/slusali ove momke iz unije da kao strucan kadar vofe pomorstvo u CG, isto bi bilo najvrijedniji resurs. Ministarstvo saobraćaja i pomorstva ima 3 je bolesne djece koje grcaju u dugovima (drumski,avio i zeljeznicki saobraćaj). Jedino je pomorstvo koje privredjuje (zbog snalazljivosti i pozrtvovanosti pomoraca) i hoce njega da razbole…..

Ljuta
Gost
Ljuta

Lupetas….pomorstva je najbolesnije dijete….

Sefket
Gost
Sefket

Prince od Konika ro nijesu pomorci no mafija .Ako neki sto ga vi zovete pomorcem za jedno putovanje tj 3 mjeseca zaradi milione vjerujte mi nije pomorac no mafija.

Ljuta
Gost
Ljuta

Nije istina…on je isto pomorac koji pomalo rizikuje….po tebi nije policajac onaj koji prodaje …Ili reketom stiti onog što prodaje?
Po tebi nije funkcionerima iz DPS OKG koji uzima reket da dobiješ građevinsku… utajio porez…i slično….

Send this to a friend