Ekonomija

Ponižavajući status za Bolnicu Meljine, neisplaćene zarade i odlazak stručnjaka

Foto: Portal Radio jadran

Opšta privatna bolnica Meljine je na izdisaju, kadar se i dalje osipa, piše portal Radio jadran. Na odjeljenju hiriurgije su ostala dva ljekara. Mjesta hirurga, internista, anasteziologa, rengenologa i drugog osoblja popunjavaju ljekari iz drugih centara, a posla sa dolaskom sezone sve više.

O tome svakodnevno svjedoče pacijenti i sami zaposleni. Sve je više njih koji tuže vlasnika zbog neizmirenih zarada i drugih naknada, jer mnogi su dovedeni do ruba egzistencije.

Zvanično Bolnica Meljine je još u vlasništvu Atlas grupe, a dijelom i u sistemu javnog zdavstva Crne Gore. Odužio se skoro godinu sudski spor koji bi trebalo da definiše status Bolnice. Vlada traži raskid ugovora sa Atlas grupom zbog neispunjenih invetsicionih i drugi obaveza. No, do tada Bolnica treba da opstane. Kako?

Tokom marta bilo je više sastanaka u Podgorici menadžmenta sa predstavicima Fonda zdravstva i Ministasrtava, ali ništa još ne uliva optimizam, osim generalnog stava, da Bolnicu treba sačuvati. Sastanke sa vlasnikom i resornim Ministasrtvima  je inicirala i Opštiina Herceg Novi.

Vlasnik Atlas grupe, Duško Knežević je bio u Hreceg Novom i činilo se da je razgovor s predstvnicima lokalne uprave bio korektan. Međutim, iz lokalne uprave još nijesu uspjeli da razgovaraju sa predstavnicima Ministarstva zdravlja i Ministarstva finansija.

Kako je za Radio Jadran kazao predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić, iz kabineta su nekoliko puta slali dopise i usmeno pokušavali da zakažu sastanak, ali do njega još nije došlo.

“Nije više problem do nas kao nekog ko ima stalnu inicijativu. Pokušavamo da zajednički riješimo to pitanje sa onima koji su nadležni. Ponavljam, mi nemamo nadležnost nad Bolnicom Meljine, nego želimo da pomognemo da se bolnica stavi u funkciju javnog zdravlja”, objašnjava Katić.

Lokalna uprava, kako je kazao, nastoji da što prije država i Atlas grupa dođu do najboljeg rješenja, da se ne čeka završetak njihovog sudskog procesa, koji može trajati i 10 godina. Za to vrijeme će se Bolnica, koja je toliko potrebna građanima Herceg Novog i turistima, ugasiti.

“Predlog koji sam htio da iznesem na tom sastanku jeste da država odmah  preuzme na sebe Bolnicu i zaposlene preko Fonda zdravstva, da oni budu u sistemu takvog javnog zdravlja, bar dok se ne riješi  sudski dio. Jer, ovdje je, prije svega, zdravlje i inetres grada na prvom mjestu”,  ističe Katić.

Katić je komentarisao i posjetu investitora sa Malte, koji su u Herceg Novi dolazili kao partneri Atlas grupe, a ne Opštine, kako se u javnosti spekulisalo:

“Iz Atlas grupe su nas zamolili da mi kao Opština primimo njihove partnere. Predočili su nam da imaju želju i volju da uđu u posao sa njima, ali to je sve na “nekom dugom štapu”, jer prvo mora da se završi dio između države i Atlas grupe, da bi se moglo razgovarati sa investitorima”, navodi on.

Gosti sa Malte su se predstavili kao ozbiljni partneri, ali u lokalnoj upravi nisu detaljno upoznati sa tim ko je grupacija, iako su zainteresovani za ulaganja u bolnicu.

Sve, međutim, zavisi od njihovog odnosa sa Atlas grupom, odnosno sa državom koja je inicirala raskid ugovora o privatizaciji bivše Vojne bolnice Meljine.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Budimo realni
Gost
Budimo realni

“Zvanično Bolnica Meljine je još u vlasništvu Atlas grupe, a dijelom i u sistemu javnog zdavstva Crne Gore. Odužio se skoro godinu sudski spor koji bi trebalo da definiše status Bolnice. Vlada traži raskid ugovora sa Atlas grupom zbog neispunjenih invetsicionih i drugi obaveza.” Ako se ovoliko odugovlači spor koji vodi vlada protiv tajkuna u slučaju đe su sve činjenice… Više »

KuBROnja
Gost
KuBROnja

O ovoj i slicnim temama treba da se pise, a ne o Buducnosti, Crvenoj zvezdi, Severini itd.

Vihor
Gost
Vihor

Ovoj bolnici na zalost svih nas, nema spasa.Narocito sto je za zdravstvo zaduzen onaj Hrapovic.Covjek koji blage veze nema o bilo cemu a kamoli o zdravstvu.Njegov jedini zadatak je da pustosi ovu drzavu,ka mu i kolega Sehovic i cijela interesna druzina iz SD-a.Pih…

Brano
Gost
Brano

Vihor100% si upravi ovi su još gori od SDP-a

Vihor
Gost
Vihor

Svi znamo koji i koliki je interes bio Sdp-a tolike godine.Ovi su sve to premasili 100% za kratko vrijeme.SD druzina je najgora politicka organizacija koja je ikad stvorena u Crnoj Gori.SD je dno dna…

Socijaldemokrat
Gost
Socijaldemokrat

DosljeDno!

Avicenna
Gost
Avicenna

Treba da se spasi ova bolnica,ali da se zna da su je unistili Segrt I Hrapovic,svaki na svoj nacin.

gagi
Gost
gagi

Tacno je ovo sto pises,ali si zaboravio jos jednu licnost,Duska Knezevica,koji je dobio novac od ministarstva zdravlja,a koji je “zavrsio”za projekte u Srbiji,i sad “posteni”Dule dodje u HN opstinu sa lazima i huskanjem,sto ne podje kod ministra zdravlja, ili presjednika vlade,do juce su zajedno “rovarili”da mu “pomogne”,nego sa opozicijom potajno “rusi vlast”.

Brano
Gost
Brano

Dule u Spuž davno je zaslužio kako ga Arapi otkačiše.

xyz
Gost
xyz

Šta ti dodje onaj Brano što ne radi?

Send this to a friend