Ekonomija

Pooštreni uslovi: Neophodna hipoteka kao garancija za kredit

Od početka godine u Crnoj Gori su na osnovu odluke Centralne banke pooštreni uslovi za dobijanje gotovinskog kredita. Naime, ukoliko građani namjeravaju da podignu gotovinski kredit u iznosu većem od osam hiljada eura  banke traže i hipoteku na nepokretnost kao garanciju za dug.

Podaci Centralne banke Crne Gore pokazuju da su se u prethodnih pet godina gotovinski krediti udvostručili. Ovako intenzivan rast gotovinskih kredita, te visoka zaduženost građana, mora se kontrolisati, naročito u gotovinskim neobezbijeđenim kreditima. Zato je prošle godine reagovala Centralna banka i donijela, makroprudencione mjere, kojima se predviđa da banke od 1. januara prilikom odobravanja gotovinskih kredita građanima, čiji je rok otplate duži od osam godina, moraju zahtijevati njihovo potpuno obezbjeđenje kvalitetnim kolateralom.

Odbor direktora Udruženja banaka Crne Gore je tretirao ovu mjeru uz svjesnost različitosti pristupa i izloženosti svake pojedinačne banke i efekata sličnih mjera u region.

“Nakon upoznavanja sa intencijom i razlozima uvođenja mjera, participacijom gotovinskih kredita u ukupnom kreditnom portfoliju na nivou sistema, OD UBCG je dao generalnu podršku prema stavu regulatora, koja sama po sebi predstavlja makroprudencijalnu mjeru na fonu dugoročnog očuvanja sistema. S obzirom na to da situacija nije alarmantna, ova mjera je preventivnog karaktera, tako da je i regulator uvažio zahtjev UBCG za odlaganje primjene od predviđenog datuma na početak tekuće godine”, kazao je za CdM generalni sekretar UBCG Bratislav Pejaković.

Kako je ova mjera uvedena početkom ove godine, tek treba da se vidi da li će građani manje posezati za traženjem kredita.

“Ali na nivou sistema ne očekuje se značajan pad”, ističe Pejaković.

On za CdM kaže da u svakom slučaju, s obzirom na to da su gotovinski krediti nenamjenski, potrebe koje su klijenti zadovoljavali kroz gotovinske kredite, alternativno mogu završiti kroz namjenske kredite.

“Ti krediti mogu biti i jeftiniji, jer gotovinski spadaju u skuplje bankarske proizvode. Gotovinski krediti su popularni zbog brzine odobravanja i manje zahtjevne dokumentacije za dobijanje kredita”, naveo je Pejaković.

Ukupni krediti na kraju prošle godine iznosili su 3,061 milijarde eura.

“Od toga iznosa na kreditiranje stanovništva Crne Gore se odnosi skoro 1,358 milijardi eura, što je nešto više od nivoa depozita stanovništva koje je iznosilo 1,316 milijardi eura”, kazao je Pejaković.

Ovaj podatak je sa bankarskog aspekta kvalitetan pokazatelj.

“Najveći iznosi plasmana prema stanovništvu se odnose upravo na gotovinske i stambene kredite, gdje banke izlaze u susret svim zahtjevima koji ispunjavaju uslove definisane procedurama i evaluacijama bankarskim, a u skladu sa strategijom svake pojedinačne banke koje se ponašaju u skladu sa raspoloživim sredstvima, ročnosti prepoznatim rizikom i cijenom nabavke novca”, naveo je Pejaković.

Mjere monetarne vlasti biće na snazi dvije godine, a u CBCG ne očekuju da će njihova primjena dovesti do rasta kamatnih stopa.

S.Đukanović

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Prika
Gost
Prika

Sramota,nesposobnost drzave pa daj stan ili pp kao zalog i dobijas 8000,a imaju iz prve ture stanova koje su uzeli i nemogu da se otarase,no daju posto zasto tudju muku,e bruko neljudska,kako vas nije sramota,zelenasi ste vi koji ovakav zakon donosite!

To, to
Gost
To, to

Eto posla zelenašima. Jes da ih ubiju ubrzo, ali šteta je učinjena.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Hipoteka za 8 000 eura kredit, sprdnja od države

Mila K
Gost
Mila K

hahahahaha kakav strah od lošeg guvernera isijava iz svake riječi

Riki
Gost
Riki

Što će ovcama kredit. Ovce su za šišanje.

Stara dama
Gost
Stara dama

Potpuno podrzavam….

ICXCN
Gost
ICXCN

Kakva banda.

Dido
Gost
Dido

A što ćemo mi koji nemamo nepokretnost? Mi smo automatski diskriminisani..

Agnostik@
Gost
Agnostik@

A što bi ti,da ti neko da pare bez pokrića pa da se onda s tobom nateže oli ih vratit ili ne.
Druže…život nije pošten,ti si na žalost u grupi koja nikad ništa neće imat.

Prc CG
Gost
Prc CG

A ti mora da si zelenaš pa imaš tako mišljenje,život je pošten ali ga takvi kao ti prave nepoštenim,splačine koje se bogate na muci drugih,neće vam trebati polako samo.
Kako kažu stari vratice se gdje naviše boli!!!!

Logicno
Gost
Logicno

A ti bi da ti neko da pare na lijepe oci, bez garancije. Ja prvi ne bi dao ako nisam siguran da mi moze vratit

Aneine
Gost
Aneine

Nesto razmisljam, pa boro nocni vuk i voditelj crni panter mogu da apliciraju da dignu kredite i da tako finansiraju šetnje i litije, a ne da im nocni vukovi salju, a oni da trose na vinjak i lozu…

Mirko
Gost
Mirko

Zato sto propadamo vlada bas brine o nama evo 30 godina nam se poznaje. I onda nam bace oko crkve jezika i nacije spicu oko koje se svadjamo. E narode glupi, niko ne komentarise potrosacku korpu

Neka to
Gost
Neka to

To ti je sa Crkvom Risto bacio nije vlada PRopdanje je indivudiualno ako se ne pomucis neces nista imate,lako je krivca u drugim trazit

Roro
Gost
Roro

Tako tako..Daj stanove,kuće,placeve,posl.prostore…

Send this to a friend