Ekonomija

Popović: U Nacionalnom parku Durmitor ostvareno 68 odsto prometa u odnosu na rekordnu 2019.

Sjednica Socio-ekonomskog savjeta Nacionalnog parka Durmitor organizovana je danas  u Centru za posjetioce u Upravnoj zgradi Parka, na Žabljaku, i okupila je predstavnike lokalnih uprava i LTO, lokalnih zajednica, predstavnike turističke privrede, planinarskih društava, turističkih agencija i NVO sektora, saopšteno je iz Nacionalnih parkova Crne Gore.

Prema riječima direktora Nacionalnog parka Pera Popovića u datim okolnostimam, imali su “vrlo dobru turističku” sezonu što znači da je ostvaren ukupni promet od gotovo 68 odsto u odnosu na rekordnu 2019. godinu.

“I pored činjenice da smo zadovoljni zbog promijenjene strukture gostiju, sezona u Nacionalnom parku je počela kasnije nego na Crnogorskom primorju, osjetio se nedostatak godinama tradicionalnih turista sa ruskog tržišta, kao i veći broj gostiju iz zemalja Zapadne Evrope koji tradicionalno posjećuju durmitorski masiv kao zaljubljenici prirode”, kazao je Popović.

U daljem izlaganju dodao je da je pored dobrog turističkog prometa, organizovano ukupno trinaest manifestacija, u kojima je Park bio pokrovitelj ili suorganizator.

“Kao najvažnije ističemo podršku u organizaciji “Kajak –fest” festival, koji je održan na relaciji Radovan luka – ušće Sušice, podrška organizaciji „Black Lake extreme triatlona‟ – kvalifikacione trke za prvenstvo u ekstremnom triatlonu. Podrška turističkoj organizaciji u organizaciji Wild beauty festivala (koncerta klasične muzike na Crnom jezeru), organizovan je dan NP Durmitora 6. septembra, a povodom 30 godina od proglašenja Crne Gore Ekološkom državom, Nacionalni park je bio domaćin svečane Skupštine Crne Gore koja je održana na platou Crnog jezera u čast tog jubileja”, dodao je Popović.

Ispred JPNPCG  Veselin Luburić takođe je podijelio zadovoljstvo ostvarenim rezultatima kada je u pitanju sezona u NP Durmitor koja se odvijala u specifičnim okolnostima usljed pandemije.

“Jako važno da nastavimo u svim segmentima da unaprjeđujemo saradnju sa lokalnom turističkom privredom, upravama durmitorskog područja, turističkim organizacijama i drugim relevantnim subjektima sa lokalnog i državnog nivoa, kako bi sljedeća sezona bila još bolja i kako bi se generisali veći novčani prihodi, od kojih bi korist imali Nacionalni park kao u upravljač i lokalna zajednica”, kazao je Luburić.

Takođe je informisao o ključnim aktivnostima koje je sprovela i sprovodi stručna Služba JP u cilju zaštite i monitoringa stanja biodiverziteta u ovom Nacionalnom parku.

“Preduzete su mjere na zdravstvenoj zaštiti šuma u određenim područnim jedinicama, izvršene sanitarno uzgojne mjere u šumama u državoj svojini, te doznaka stabala u privatnoj svojini. Po pitanju zaštite flore kartiran je stanišni tip alpske i borealne vrištine na lokalitetima Sedla i predjela oko Valovitog jezera i Prutaša. Takođe su kartirani stanišni tipovi alkalne tresave na prostoru Barnog jezera. Za sve odrađene aktivnosti urađena je mapa rasprostranjenja staništa, kao i analiza dijagnostičkih vrsta u okviru tog stanišnog tipa”, kazao je Luburić.

Napominju da po pitanju zaštite faune izvršena je obuka stručnog saradnika za realizaciju aktivnosti monitoringa mrkog medvjeda i uskoro se očekuje nabavka dodatne opreme.

“U planu je izrada baze speleoloških objekata kojima je bogat durmitorski masiv, radi njihove dalje zaštite i eventualne turističke valorizacije. Nastavljen je monitoring divokoze na teritoriji planinskog masiva Durmitora, u okviru projekta „Bear in mind‟, izvršena je terenska aktivnost u vezi jačanja kapaciteta za monitoring zaštićenih i ugroženih vrsta ptica na području Šaranaca i Zminičkog jezera. Sproveden je i niz drugih aktivnosti kako samostalno tako i u saradnji sa drugim institucijama i organizacijama”, dodaje se u saopštenju.

Po pitanju zaštite kulturno-istorijskog nasljeđa nastavljeno je istraživanje vodenica u kanjonu Tare, kao i istraživanja mlinova u Pošćensko-Komarskom kraju i evidentiranje umjetničkih slika sa motivima Durmitora starije generacije crnogorskih likovnih stvaralaca, a koje se nalaze u muzejskim zbirkama i monografskim i kataloškim izdanjima.

U diskusiji su takođe učestvovali predsjednik opštine Žabljak Veselin Vukićević, direktorica LTO Žabljak Vanja Krgović-Šarović, direktor LTO Mojkovac Petar Vučinić, a aktivno učešće u radu su imali predstavnici turističkih agencija, Udruženje raftera, turističkih radnika, i ostalih predstavnika lokalnih zajednica

“Svi učesnici u diskusiji istakli su potrebu za češćim održavanjem ovih sastanaka i tematskih sjednica, kao i neophodnost jasnije koordinacije između nacionalnog parka kao upravljača i lokalnih struktura, sa ciljem unapređenja prirodnih vrijednosti i rijetkosti i razvoja održivog turizma”, zaključuje se u saopštenju.

Send this to a friend