Ekonomija

Porasle dionice na Vol stritu na dan Trampove inauguracije

Na Vol stritu su u petak cijene dionica porasle, pa je prvi put u više od 50 godina zakletva novog američkog predsjednika, Donalda Trampa propraćena rastom berzanskih indeksa.

Dov Džouns ojačao je 0,48 odsto, na 19.827 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,3 odsto, na 2.271 bod, a Nasdaq indeks 0,28 odsto, na 5.555 bodova, prenosi SEEbiz.

Nakon pet dana slabljenja, Dov Džouns indeks u petak je značajno porastao, a pratio ga je i S&P 500 indeks, pa će ostati zapamćeno da su na sam dan inauguracije Donalda Trampa ta dva indeksa zabilježila rast prvi put od 1961. godine, kada je za novog predsjednika inaugurisan Džon Kenedi.

U tranzicionom periodu bivšeg predsjednika Baraka Obame, za finansijske krize 2008. godine, S&P 500 indeks pao je 15,5 odsto od dana kada je Obama pobijedio na izborima pa do njegove inauguracije.

U periodu od izbora Trampa do njegove inauguracije taj indeks je porastao 6,2 odsto, pa je to jedan od najboljih rezultata američke berze u predsjedničkom tranzicionom periodu u savremenoj istoriji.

Međutim, u samom inauguracionom govoru Tramp nije otkrio nove detalje o svojim budućim ekonomskim politikama, čemu su se ulagači nadali.

On je kazao da će njegova politika biti usmjerena na to da se kupuje američko i zapošljavaju Amerikanci, što je puno puta najavio u svojoj izbornoj kampanji, a neki investitori kažu kako su njegovi komentari ponovo izazvali zabrinutost zbog moguće protekcionističke trgovinske politike.

 

Send this to a friend