Ekonomija

Porasli troškovi rada u EU

Ilustracija

Troškovi rada u Evropskoj uniji (EU) blago su ubrzali u prvom ovogodišnjem tromjesečju, pokazuje izvještaj evropskog statističkog ureda, Eurostata.

Na nivou EU kalendarski prilagođeni troškovi rada po satu porasli su u prva tri ovogodišnja mjeseca 2,7 odsto, procijenili su u Eurostatu. U posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju uvećani su 2,4 odsto, prenosi SEEbiz.

Snažniji rast troškova rada na početku ove godine rezultat je najprije znatno snažnijeg povećanja troškova doprinosa, 2,9 odsto, u porećenju7 sa njihovim povećanjem od 1,9 odsto na kraju prošle godine.

Ubrzao je i rast troškova plata, na 2,7 odsto, u odnosu na 2,4-odsto na kraju prošle godine.

Među pojedinim sektorima najviše su u EU u prvom tromjesečju porasli ukupni troškovi rada po satu u građevinskom sektoru, 3,6 odsto. Slijedi industrija s 3,1 odsto i uslužni sektor s 2,9 odsto.

Eurozona je na početku godine zabilježila znatno brži rast troškova rada po satu na godišnjem nivou, dva odsto. U posljednja tri prošlogodišnja mjeseca uvećani su 1,4 odsto.

Brži rast je rezultat znatno snažnijeg povećanja troškova doprinosa na početku ove godine, 2,6 odsto, u odnosu na njihov 0,8-postotni rast na kraju prošle godine.

Troškovi plata porasli su u prvom ovogodišnjem tromjesečju 1,8 odsto, nakon 1,6-odstotnog povećanja u posljednja tri prošlogodišnja mjeseca.

I u eurozoni je građevinski sektor prednjačio najizrazitijim povećanjem ukupnih troškova rada, 2,5 odsto. U industriji i uslužnom sektoru porasli su po dva odsto.

Među zemljama EU najveći je skok troškova rada po satu u prva tri ovogodišnja mjeseca bilježila Rumunija, 12,7 odsto na godišnjem niovu.

Slijede Letonija i Mađarska s povećanjem troškova rada 11,2 odnosno 10,3 odsto.

Pad troškova rada po satu zabilježila je na početku ove godine samo Portugalija, 1,5 odsto.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Organ
Gost
Organ

Bježi novac iz banke u kvadrate.

E, da
Gost
E, da

Jadna administracija. Njima ništa, a toliko se trude da ometu, uspore i onemoguće…

Send this to a friend