Ekonomija

Poreska uprava: Odbacujemo zlonamjerne i neistinite tvrdnje Medojevića

Poreska uprava

Poreska uprava Crne Gore odbacile je danas tvrdnje  poslanika DF-a Nebojše Medojevića koji je na konferenciji za novinare saopštio da postoje privilegovane grupe koje uz podršku rukovodilaca Poreske uprave omogućavaju tim firmama da izbjegavaju plaćanje PDV-a, podižu gotovinu sa računa i nezakonito naplaćuju povraćaj PDV-a koji nikad nijesu platili.

“Mi u DF-u smo dobili jedan obiman materijal, oko 40-ak faktura, vezano za djelovanje jedne opasne organizovane kriminalne grupe. Crnogorska javnost, odnosno privrednici, godinama znaju da postoje kompanije koje služe za izvlačenje gotovine iz poslovanja preduzeća, kako bi se izbjeglo plaćanje uglavnom poreza na dobit”, kazao je Medojević na konferenciji za novinare.

On je rekao da sve te firme koje fakturišu lažne fakture se guraju u lažni stečaj.

“Međutim, po zakonu, ako firma ode u stečaj, PU je dužna da provjeri da li postoji dug prema državi. U ovom slučaju, PU ne provjerava da li su preduzeća dužna porez, nego ih pušta u stečaj gdje se te fakture uništavaju, a samim tim se uništava i trag ove finansijske prevare”, tvrdi Medojević.

Iz Poreske uprave ističu da odbacuju, kako ističu, zlonamjerne i neistinite navode Medojevića, “te iste smatramo pokušajem da se Poreska uprava uključi u dnevno-političke obračune, koje nikako nijesu svojstveni ovoj instituciji, i na taj način naruši ugled iste.

“Napominjemo da je Poreska uprava u predmetnim postupcima, kao i svim ostalim, dosljedno primjenjivala važeće poreske propise, uz puni profesionalni i moralni integritet, te da je u postupcima inspekcijskog nadzora od strane predmetnih poreskih obveznika na uvid stavljena sva potrebna dokumentacija neophodna za utvrđivanje pravilnosti i tačnosti obračunavanja, prijavljivanja i plaćanja poreskih obaveza. Ista je od strane Poreske uprava dostavljena nadležnim organima, a Poreska uprava stoji na raspolaganju i u dijelu vršenja svih potrebnih istražnih radnji radi utvrđivanja poštovanja etičkog kodeksa i integriteta od strane službenika Poreske uprave”, saopšteno je iz PU.

Naglašavaju da Poreska uprava u kontinuitetu učestvuje u ovakvim aktivnostima nadležnih državnih organa u cilju otkrivanja krivičnih djela u oblasti privrednog kriminala, posebno poreskih utaja, ne podliježući pritiscima pojedinaca i političkih grupacija.

“Da zaključimo, danas iznijete navode smatramo neuspješnim pokušajem da se diskredituje Poreska uprava, o čijoj efikasnosti dovoljno govore rezultati postignuti u naplati poreza, smanjenju poreskog duga i suzbijanju sive ekonomije, koji su prepoznati i na nacionalnom i međunarodnom nivou”, zaključuju u PU.

4

avatar
1000
4
0
0
 
4
VOJONepismeni šefnebojšaVelimir136@gmai
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
VOJO
Gost
VOJO

ISTINU NA VIDJELO MUGOŠA

Nepismeni šef
Gost
Nepismeni šef

Ne pomažu ti dokazi, Medojeviću!

nebojša
Gost
nebojša

Ovaj odgovor poreske uprave je neistinit jer poreska uprava diskriminiše poreske obveznike po osnovu političke pripadnosti i o tome postoji dokaz -mišljenje odmbudsmana-zaštitnika ljudskih prava i sloboda broj 318/17 od 09.05.2017. godine.

Velimir136@gmai
Gost

Za PU nijesam čuo da lažno posluju,
za Medojević a ,takođe,nijesam čuo,da je dosad izgovorio nešto istinito i tačno!
Tako,zaključih,još jedna ,u nizu lažnih paranoja i izmišljotina članova df-a.

Send this to a friend