Ekonomija

Poreska uprava u junu naplatila pet miliona eura više nego lani

Poreska uprava je tokom juna 2019. godine ostvarila bruto naplatu od 92.641.759,46 eura, čime su plan naplate i ostvarenje iz juna 2018. godine premašeni za četiri, odnosno pet miliona eura, saopšteno je danas iz te institucije.

“Tokom prvih šest mjeseci 2019. godine naplaćen je bruto iznos od 536.488.803,49 eura – 48,5 miliona eura (10 odsto) više nego u istom periodu prošle godine, a 34 miliona eura (sedam odsto) iznad plana”, navode u PU.

Posmatrajući polugodišnji period u strukturi naplate izdvajaju se ključne vrste prihoda, kod kojih je rast zabilježen kako u odnosu na plan, tako i u odnosu na ostvarenje iz prošle godine.

“Bruto naplata poreza na dodatu vrijednost tokom prvih šest mjeseci 2019. godine iznosila je 118.427.796,99 eura, 14 miliona eura (13 odsto) više nego prošle godine, a 11 miliona eura (10 odsto) iznad plana. Po osnovu poreza na dobit pravnih lica ostvarena je bruto naplata u iznosu od 56.076.699,28 eura, šest miliona eura (10 odsto) više nego tokom istog perioda prošle godine”, ističu u Poreskoj upravi.

Po osnovu doprinosa za obavezno osiguranje naplaćen je iznos od 242.056.483,27 eura, 15 miliona eura (6,5 odsto) više nego u 2018. godini, a 13 miliona eura (šest odsto) iznad plana, dok je naplata poreza na dohodak fizičkih lica iznosila 79.618.975,63 eura, osam miliona eura (11 odsto) više nego prošle godine, a 11,5 miliona eura (17 odsto) iznad plana.

“Ostvarenje naplate koncesionih naknada u iznosu od 19.583.081,53 eura veće je u odnosu na prošlu godinu za dva miliona eura (11 odsto), a naplata poreza na promet nepokretnosti u iznosu od 9.581.502,80 eura premašila je prošlogodišnje ostvarenje za preko milion eura”, dodaju u PU.

Naglašavaju da, s obzirom na turističku sezonu koju obilježava značajno povećanje obima poslovanja, posebno u ugostiteljskom i uslužnom sektoru, ljetnji mjeseci predstavljaju najvažniji period za ostvarenje budžetskih prihoda zbog većeg obima poslovanja, te se očekuje da će se uz intenzivne aktivnosti tokom jula, avgusta i septembra naplatiti više od 300 miliona eura.

“Imajući u vidu da najveći broj obveznika uredno posluje, to će fokus aktivnosti Poreske uprave biti na rizičnim obveznicima sa aspekta poštovanja poreskih propisa, zbog čega naglašavamo važnost dobrovoljnog poštovanja poreskih propisa, radi očuvanja lojalne konkurencije na tržištu, suzbijanja neregularnog poslovanja i unapređenja poslovnog ambijenta u cjelini”, poručuju iz te institucije.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
PODGORIČANKA
Gost
PODGORIČANKA

imaju svoje ljude špijune no im ne špijaju one što ne plaćaju porez i što dižu kuće na 3-4 sprata no mene i sličim ako okrečim kućuodma biduju da mi je kuća okrečena a njih nisam pitala ni prijavila čisti harač i lopovluk na sirotinju jer im bogati tajkuni ne plaćaju pa daj da im mi to nadoknadimo oće li… Više »

PODGORIČANKA
Gost
PODGORIČANKA

kakvo bravo neka ih je stid i sram bar od nas koji redovno plaćamo porez na nekreznine na kuću koja je stara 38 g svake god mjesto da ni porez smanjuje on povećava pa ni sad boduju fasadu ,kupatila,stolariju a ja dižem 2 puta dugoročne kredite jer zna se da je kuća jama bez dna i da se u nju… Više »

Iskustvo
Gost
Iskustvo

Gospođo, ne plaćaj. Staviće teret na stan i naplatiti kada ga budete prodali.

OKG
Gost
OKG

Ovakve bande nidje nema. Nema objekta dje nesto ne nadju da naplate kaznu. A dobro znaju dje ni nos ne smiju pomoliti. Trebalo bi u znak protesta sve objekte pozatvarati po primorju. Nego svi gundjaju, plate harac i nastavljaju dalje. Do sledeceg puta. Ovoga nema ni u najgorim africkim drzavama. Tamo bi im bar adekvatno odgovorili.

Aco
Gost
Aco

Bravo za gospodina mica mugosu sve pohvale

Send this to a friend