Ekonomija

Portal mojnovac.me- pogledajte gdje ide vaš novac

Institut alternativa (IA) predstavio je novi internet portal, www.mojnovac.me, koji će svim građanima omogućiti jednostavan prikaz i poređenje budžetskih podataka od 2011. godine do danas.

Predsjednik Upravnog odbora IA, Stevo Muk, kazao je da je ta nevladina organizacija (NVO) kroz dostavljanje podataka u mašinski čitljivom formatu, uspjela da izgradi bazu podataka koja sadrži više od 70 hiljada budžetskih stavki i pokriva sedam budžetskih godina.

„Svaka cifra iz sedam budžetskih ciklusa našla je svoje mjesto na portalu. Podaci su prikazani na jednostavan i razumljiv način uz mogućnost pretraživanja i upoređivanja po ekonomskoj i organizacionoj klasifikaciji, po svim kategorijma i institucijama i kroz različite vremenske periode“, rekao je Muk na konferenciji za novinare.

On je dodao da su na sajtu objedinjeni i podaci o kapitalnom budžetu za sve godine, uz opise onih projekata koje je država obećala da će graditi i planirane pripadajuće troškove.

„Potrudili smo se i da objasnimo složene budžetske termine i obezbijedimo integralne budžetke dokumente na jednom mjestu“, dodao je Muk.

Prema njegovim riječima, podaci su predstavjeni tako da sami po sebi ne daju zaključke, već treba da posluže da se formira stav i mišljenje o različitim budžetskim pitanjima.

U IA očekuju da će portal olakšati život svih onih koji se bave budžetom u svakodnevnom radu.

„IA kao NVO pokušava da poveća transparentnost budžetskog procesa i doprinese smanjenju diskrecionih moći kada je riječ o njegovom trošenju. Pretpostavka je da se korupcija uobičajeno javlja tamo gdje je riječ o raspodjeli javnog novca, odnosno budžetskih prihoda. To može biti kroz procese javnih nabavki, raspodjelu javnih resursa kroz koncesije i zapošljavanje u javnom sektoru“, smatra Muk.

IA, kako je podsjetio, već pet godina održava potral mojgrad.me na kojem su predstavljeni svi podaci o budžetima lokalnih samouprava u Crnoj Gori.

„Na taj način omogućavamo javnosti da ostvari cjelovit uvid i obavlja poređenja po godinama među opštinama i specifičnim troškovima“, saopštio je Muk.

U IA smatraju da svi zajedno treba da sačuvaju integritet Državne revizorske institucije (DRI) i povećaju njen uticaj.

“Smatramo i da je važno da razmotrimo zašto je institucija budžetskog inspektora uništena i prije nego je uspostavljenja i da li ima političke volje da se ona ponovo uspostavi“, dodao je Muk.

Generalni direktor Direktorata za državni trezor u Ministarstvu finansija, Dragan Darmanović, ocijenio je da će se uz pomoć portala mojnovac.me obezbijediti svi budžetski prikazi za čije svrhe je taj Vladin resor dostavio podatke od 2011. godine.

„Na taj način je svim zainteresovanim stranama omogućeno da imaju jasan i detaljan uvid u budžetsku potrošnju“, rekao je Darmanović.

Predsjednik skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, Vujica Lazović, je na panelu pod nazivom Odgovornost u sistemu javnih finansija Crne Gore, kazao da su budžet i budžetska politika glavne okosnice ekonomske politike.

“Preko budžeta se utiče na veliki broj parametara i projekcija”, saopštio je Lazović.

On je najavio da bi skupštinski Odbor uskoro trebalo da privrede kraju formiranje budžetske kancelarije koja bi se bavila pitanjima budžeta.

Član Senata DRI, Branislav Radulović, rekao je da je parlament uvijek bio partnerska institucija vrhovne državne revizije.

On je ocijenio i da je pomak što se u posljednje vrijeme s većom pažnjom prati realizacija preporuka DRI.

Generalni direktor Direktorata za centralnu harmonizaciju u Ministarstvu finansija, Ana Krsmanović, objasnila je da je cilj unutrašnje revizije da pomogne rukovodiocima državnih organa da unaprijede rad.

“U posljednje vrijeme primjećuju se značajni pomaci u pogledu transparentnosti institucija. Cilj je da se unaprijedi upravljanje i ukaže na nedostatke koji bi mogli dovesti do određenih zloupotreba, a ako do njih dođe, onda se time bave neki drugi organi”, kazala je Krsmanović.

Poslanik u Skupštini Crne Gore, Aleksandar Damjanović, smatra da ne treba mijenjati zakone, već ih do kraja primijeniti.

On je ocijenio da je formiranje budžetske kancelarije uspjeh parlamenta, ali i da programski budžet u punom smislu nije zaživio.

Damjanović je podsjetio i da postoje mjere koje Vlada može da primijeni kada se ne poštuje zakon, kao što je onemogućavanje novca određenoj potrošačkoj jedinici.

Send this to a friend