Ekonomija

Posao za oko 100 nikšićkih visokoškolaca

Nikšić

Odbornici nikšićkog parlamenta usvojili su Program zapošljavanja visokoškolaca, koji predviđa, posao za oko 100 mladih.

U Opštini vjeruju da je to dobar put da se smanji nezaposlenost i istovremeno da mladi steknu iskustvo i priliku za produžetak radnog angažmana.

Plata 400 eura tokom 12 mjeseci i prilika da se što bolje pokažete kod budućih poslodavaca. To je ukratko koncept pilot projketa zapošljavanja mladih visokoškolaca u Nikšiću koji sporovodi lokalna samouprava i koji je usvojen u parlamentu. Šansu tu vidi i dvadesetčetvorogodišnja Jovana Vučković koja je na birou rada od okotobra prošle godine.

“Na taj način nama se omogućava sticanje radnog iskustva i kao i poslovnih vještina i znanja, u smislu da, li da nastavimo rad kod istog poslodavca ili da nađemo neki drugi posao ili čak da se ostvarimo u svom biznisu”, kaže za TVCG Jovana Vučković, diplomirani inženjer hemijske tehnologije.

Projektom je predviđeno zapošljavanje oko 100 visokoškolca sa biroa, koji nemaju više od 30 godina.

“Program će biti finansiran iz dva izvora, i to iz budžeta opštine u iznosu od 250.000 eura, odnosno u iznosu od 200 eura mjesečno po uposlenom, kao i od poslodavaca koji su partneri na programu i oni su u obavezi da obezbijede najmanje isti iznos sredstava”, pojašnjava Milan Korać iz Sekretarijata za mlade, kulturu i socijalno staranje.

U opštinskom Zavodu za zapošljavanje ističu važnost ovog programa, jer je na Birou rada trenutno 890 visokoškolaca, od čega njih 326 upravo do 30 godina.

Pravo učešća u projektu imaju svi poslodavci iz Nikšića, kao i kandidati koji imaju crnogorsko državljanstvo i mjesto prebivališta u tom gradu.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Pol
Gost
Pol

Koliko nam je dobro u Niksicu,po Evropi dje god vide grupu ljudi sa torbama,ne znaju jesu li Sirijci ili Niksicani.

samo jako
Gost
samo jako

koliko nam je dobro u nk svi smo primorani za pg i za bd a ako ko ima srece preko grane

Send this to a friend