Ekonomija

Posjete studenata UDG i UCG poljoprivrednim gazdinstvima u okviru DigN€st projekta

MPŠV

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (MPŠV) u okviru DigN€st projekta tokom juna i jula mjeseca organizuje za studente Univerziteta Donja Gorica i studente Univerziteta Crne Gore posjete poljoprivrednim gazdinstvima, sa ciljem prepoznavanja izazova u proizvodnji koji bi u budućnosti mogli biti riješeni kroz IT inovativna rješenja.

Tokom posjeta poljoprivrednim gazdinstvima, kako navode iz MPŠV, studenti imaju priliku da se kroz direktnu komunikaciju i konsultacije upoznaju sa poljoprivrednom proizvodnjom i identifikuju probleme u proizvodnji, koji se u budućnosti mogu riješiti i preduprijediti kroz primjenu digitalnih rješenja.

“Tokom juna mjeseca studentima su predstavljeni potencijali razvoja biznis ideja za digitalizaciju u oblasti poljoprivrede za privredna gazdinstva koji se bave voćarstvom, pčelarstvom i vinogradarstvom sa područja Podgorice i Cetinja”, naveli su u saopštenju.

U narednom periodu nastaviće se, kako su najavili, obilasci drugim poljoprivrednim gazdinstvima kako bi se obuhvatilo što više sektora proizvodnje u Crnoj Gori.

“U okviru DigN€st projekta tokom septembra 2022. godine predviđena je i implementacija javnog poziva za studente za izradu digitalnih rješenja i aplikacija sa praktičnom primjenom u oblastima poljoprivrede i medicine. Međunarodni projekat DIGITALNO PREDUZETNIČKO GNIJEZDO I 4.0 INDUSTRIJA U CRNOJ GORI – DigN€st, se finansira od strane ERASMUS+ programa (EU), u kom je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede jedan od partnera”, ističe se u saopštenju.

Iz Ministarstva poručuju da je cilj DigN€st projekta “doprinos povezivanju univerziteta i privrede kroz kreiranje kadrova i digitalnih rješenja koji odgovaraju potrebama privrede, a koje su prepoznate kroz nacionalne politike, strategije i pravce razvoja”.

“Pored neprestanog truda da se obezbijede osnovna sredstva i investicije u fizički kapital za proizvodnju i rad poljoprivrednika i prerađivača uporedo, kroz učešće u ovom i sličnim projektima, Ministarstvo daje doprinos osnaživanju veze između poljoprivrede i naučne zajednice u Crnoj Gori, koja za kranji cilj ima stimulisanje inovativnog pristupa u proizvodnji i povećanje efikasnosti i obima proizvodnje, uz lakši i brži rad na gazdinstvima”, zaključuje se u saopštenju.

Send this to a friend