Ekonomija

Poslanici usvojili Zakon o eksproprijaciji

Foto: Skupština Crne Gore

Poslanici Crne Gore izglasali su danas Predlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o eksproprijaciji. Za su glasala 42 poslanika, protiv 13 a uzdržanih nije bilo.

Demokratska partija socijalista je predložila izmjnene ovog zakonskog dokumeta zbog kako su tvrdili neopravdano dugog trajanja postupka eksproprijacije i postupka određivanja naknade za eksproprisane nepokretnosti u svim fazama: od podnošenja predloga za eksproprijaciju, pa do konačnog upisa prava svojine ill drugih stvarnih prava korisnika eksproprijacije na eksproprisanim nepokretnostima.

Prema njihovim riječima ovim Zakonom nema nikakvih suštinske izmjena, već su samo preciziraju pojedine norme.

“Na taj način će se efikasnije ostvariti prava i na zakonu zasnovani interesi, kako korisnika eksproprijacije (državu) tako i vlasnika eksproprisane nepokretnosti. U značajno kraćem roku dolazilo bi se do procjene visine tržišne vrijednosti nepokretnosti i isplate iste vlasnicima, a korisniku eksproprijacije omogućilo bi se da, nakon ispunjenja svih uslova propisanih zakonom, uđe u posjed nepokretnosti”, pojasnili su ranije iz DPS-a.

Suštinska izmjena je da se visina naknade ne utvrđuje u posebnom postupku, kao do sada, već u samom postupku eksproprijacije, dakle u jedinstvenom postupku koji uključuje i rješenje kojim se ekspropriše imovina i utvrđuje visina pravične nakanade.

“Nesporno, na taj način će se će postupak učiniti efikasnijim, što je interes svih strana u postupku. Upravo u cilju povećanja pravne sigurnosti građana, prema Predlogu koji je dostavio DPS, visinu pravične naknade utvrđuje Komisija koja sada broji pet članova, od kojih tri moraju biti sudski vještaci”, naglasili su u DPS-u.

Zakonom o eksproprijaciji je propisano da pravična naknada, ne može biti manja od tržišne cijene iste nepokretnosti na istom ili sličnom području, te smatramo da predložene izmjene nikako ne diraju u Ustavom zagarantovana prava građana.

Opozicija je iznijela niz kritika na račun ovog Zakona.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Zdravko
Gost
Zdravko

Cis lopovluk,Rudnik uglja sad kupuje m2 zemlje u pljevljima po ceni jedne malo bolje pakle cigara,sramota

cesare
Gost
cesare

Zlocin bez presedana sa nesagledivim posljedicama posebno za primorce koji imaju atraktivnu djedovinu na obali. Sraman i podal cin ne zapamcen u istoriji

Lola
Gost
Lola

Sad mogu da uzmu Buljaricu za 19 eura po kvadratnom metru a trebali su prije koju godinu. Ko zna sto je sve u planu. Samo kad je za opste dobro nase “elite”.

Anonimus
Gost
Anonimus

Ako se proglasi javni interes treba li cekati godinama da se on realizuje?To ne postoji na svijetu

mONtenegrino
Gost
mONtenegrino

Game Over za nas obične smrtnike…
Bježmo narode u druge države, bježmo.. ovo ni u sred Bejruta nema…

Dk
Gost
Dk

SVAKA ČAST E SAD SMO GA UGASILI

Send this to a friend