Ekonomija

Nakon 15. jula ne postoji mogućnost legalizacije objekata

Krajnji rok za podnošenje zahtjeva za legalizaciju je 15. jul ove godine i istekom roka ne postoji mogućnost legalizacije, saopšteno je iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

“Znači, građani Crne Gore, a to su i građani koji žive na teritoriji Tuzi, shodno Zakonu, imaju pravo i obavezu da podnesu zahtjev za legalizaciju bespravno sagrađenih objekata do 15. jula 2018. godine”, saopšteno je iz Ministarstva.

Kako su naglasili, navedeno pravo i obaveza građana koji žive na teritoriji opštine Tuzi ne može biti ugroženo zbog lokalnih političkih interesa i nerazumijevanja principa ustavnosti i zakonitosti od strane pojedinaca.

“Povodom procesa legalizacije bespravnih objekata važno je naglasiti da vlasnici bespravnih objekata na teritoriji Crne Gore imaju dvije mogućnosti da uđu u proce legalizacije, odnosno pokrenu postupak legalizacije, iskoriste sve benefite predviđene Zakonom, koje se u prvom redu odnose na mogućnost plaćanja komunalnih naknada na rate, konačno riješe pravni status objekata i uvećaju vrijednost svoje imovine ili da ne podnesu zahtjev za legalizaciju bespravno sagrađenog objekta do 15. jula 2018. godine i dugoročno snose posledice predviđene Zakonom –prekršajne sankcije, plaćanje naknade za korišćenje prostora jedinici lokalne samouprave, plaćanje uvećanog poreza za bespravni objekat, nemogućnost legalizacije i konačno uklanjanje istog u skladu sa zakonom, koje troškove sami snose”, navode u Ministarstvu.

Naglašavaju da je shodno članu 5 Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore, teritorija Glavnog grada Podgorica, sa sjedištem u Podgorici, obuhvata i teritoriju Tuzi kao opštine u okviru Glavnog grada sa naseljima.

“Odredbe zakona o novoj teritorijalnoj organizaciji će se početi primjenjivati od 1. septembra 2018. godine”, ističu oni.

Prema njihovim riječima, imajući u vidu da je ovo dugotrajan proces definisan odredbama istog zakona koji podrazumijeva stvaranje uslova za početak rada novoosnovane opštine, suprotno je principima ustavnosti i zakonitosti da zbog ovog procesa trpe vlasnici bespravnih objekata na teritoriji opštine koja će biti osnovana u budućem periodu.

“Vlasnici bespravnih objekata na teritoriji opštine Tuzi imaju jednaka prava i obaveze u dijelu legalizacije bespravnih objekata, shodno važećem zakonu, te se moraju informisati da je rok za podnošenje zahtjeva prekluzivan te da poslije isteka roka neće moći legalizovati objekte”, objašnjavaju u Ministarstvu.

Članom 53a Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore propisano je da će do obrazovanja organa lokalne uprave Opštine Tuzi, poslove iz njihove nadležnosti obavljati organi lokalne uprave Opštine Tuzi kao opštine u okviru Glavnog grada.

“Sredstva od naplate naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta sakupljene u procesu legalizacije shodno zakonu, će se trošiti za izgradnju nedostajuće infrastrukture i obezbjeđenje alternativnog smještaja, tako da ne sumnjamo da će Glavni grad i buduća opština Tuzi naći model po kome će u budućem periodu novoosnovana opština raspolagati sredstvima, ali to u svakom slučaju ne treba da koči proces”, saopštili su iz ovog vladinog resora.

Naglašavaju da strana lica, fizička ili pravna koja su vlasnici bespravno sagrađenih objekata imaju iste obaveze u ovom postupku kao i državljani Crne Gore.

“Svi koji posjeduju bespravno sagrađen objekta dužni su da podnesu zahtjev za legalizaciju i pribave dokumentaciju propisanu zakonom. Jedina razlika odnosi se na činjenicu da se za dokazivanje činjenice da je bespravni objekat -objekat osnovnog stanovanja za državljane Crne Gore potrebno dostaviti dokaz o prebivalištu za vlasnika i članove porodičnog domaćinstva u mjestu gdje se nalazi bespravni objekat. Pretpostavka je da objekti u vlasništvu stranaca nijesu objekti osnovnog stanovanja, te ovaj dokaz nisu dužni da dostavljaju”, objasnili su oni.

Postavljeno je i pitanje postupka legalizacije kolektivnih stambenih objekata odnosno objekata koji se nalaze u etažnoj svojini.

“Shodno zakonu zahtjev za legalizaciju može da podnese vlasnik bespravnog objekta, etažni vasnik ili skupština etažnih vlasnika. Članom 162 Zakona propisane su odredbe koje se odnose na legalizaciju objekta koji se sastoji od više posebnih djelova”, kazali su u Ministarstvu.

Pomenutim članom propisano je da se za bespravne objekte, koji se sastoje od više posebnih djelova, na kojima je ustanovljeno pravo svojine različitih vlasnika, dokazi koji se tiču tehničke dokumentacije, dostavljaju se za cijeli objekat, a dokazi koji se odnose na plaćanje naknade za komunalno opremanje i naknade na investicije u skladu sa zakonom kojim se uređuje regionalno vodosnabdijevanje crnogorskog primorja se podnose samo za posebni dio.

Takođe je propisano da se za svaki od posebnih djelova objekta donosi pojedinačno rješenje o legalizaciji, čiji je sadržaj preciziran Zakonom.

O postupku legalizacije bespravnih objekata građani se mogu informisati pozivom na broj call centra 19899.

S.Đ.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Yoyo
Gost
Yoyo

Nek mi se javi onaj ko uspije da dobije ovaj broj iz teksta. Evo pokusavam cijelo jutro ali uzalud. Kao da broj nije u funkciji. Svakakva li su telad na drzavnim jaslama! Dajte nam broj onog koji vam je dao tu informaciju.

Yoyo
Gost
Yoyo

Nek mi se onaj koji uspije da dobijem ovaj broj iz teksta. Evo pokusavam cijelo jutro ali uzalud. Kao da broj nije u funkciji. Svakakva li su telad na drzavnim jaslama! Dajte nam broj onog koji vam je dao tu informaciju.

Yoyo
Gost
Yoyo

Nek mi se onaj Koji uspije da dobijem ovaj broj is teksta. Evo pokusavam cijelo jutro Ali uzalud. Kao da

Esef Softic
Gost
Esef Softic

Ovo je neverovatno sa ovakvimcijenama pa mi smo bogatiji od Monaka , u Svedskoj(Jönköping) za kucu do 200m2 ti treba 80000 kruna (Oko 8300 eura) ili 4-5 prosjecnih plata a kod nas za kucu od 200 m2 u 2 zoni ti treba 40 prosjecnih plata , kukala nam majka . Na sledece izbore svi da glasamo za njih !

aleksandar leso
Gost
aleksandar leso

U gradu Baru dozvolu za gradnju nema niko samo tamo treba legalizovat berem 10-15.000 objekata nešto ja to ne vidim da to ide tim putem.

Katastar
Gost
Katastar

Evo jednog primjera iz kotorskog katastra.Covjek je kupio zemlju,ima ugovor ovjeren,porez placen , dao je zahtjev za parcelizaciju koja je napravljena i cestica je izdvojena.Kasnije podje u isti katastar i shvati da od rabote nema nista.Opet je uplatio da izmjere i izdvoje cesticu ali sad treba ovlastenje od bivseg vlasnika koji je unazalost umro.Nadjen je naslednik koji objerucke pristaje .Sve… Više »

Boris
Gost
Boris

B.
Narode olovku u ruke pa zaokruzite sto vas vodi u bolju buducnost a g….ignorisite doce dan i njihovo da se naplati. I mogucnost svi na ulicu pa recite sto vas boli ja cu biti tamo.

Ringeraja
Gost
Ringeraja

“Znači, građani Crne Gore, a to su i građani koji žive na teritoriji Tuzi, shodno Zakonu, imaju pravo i obavezu da podnesu….
Ja ne vjerujem da smo pripojili i Tuzi.

Homer
Gost
Homer

Dabogda se podavili od tih para sto sakupite tj ukradete od ovog mrcenog naroda

Ivana
Gost
Ivana

Za objekte osnovnog stanovanja ne treba naplacivati, sem neku simboliku jer je taj narod sa mukom pravio taj objekat. A ove sa 3-4 clana familije i 300, 500 i ohoho kvadrata bih odrla jer su puni ko brod, vazda im malo a sve kukaju.PIHHHH

savest
Gost
savest

I sa mukom oteo tudju zemlju.Mi starosjedioci nismo to smjeli .Ko je oteo neka plati.Bez milosti.Mnogi starosjedioci zive kao podstanari.Kad bi svi otimali dje bi kraj bio.Sjecam se moji prijatelji nisu smjeli na svom zemljistu dograditi sobu.Dosta je jahaca

Sizif
Gost
Sizif

Ja sam svoj plac sam komunalno opremio i sad treba da platim nekom ko nije prstom mrdnuo. Ovo nije normalno

Jjordan
Gost
Jjordan

Narod će vas ignorisati, ništa od ovog.Pa ko je još lud da plati nekome za objekte stare preko dvadeset ili trideset I više godina.Pa rušite ako vi basta ali morate tu čeljad neđe smjestiti ,mnogo ih je.Oporezujte tajkune a ne ove koji jedva preživljavaju I koje ste toliko puta prevarili I na njihov račun vladate od devedestih.

eeee
Gost
eeee

Moj stari je napravio kucu prije 40 god na mjestu dje tad nije trebala gradjevinska dozvola i sve komunalije je sam i placao i dovodio od telefona do ceste vode struje …. i sad ja moram placat nesto sto po zakonu tad nije trebalo ili moralo. Znaci da oni retroaktivno sprovode zakon. Ako je donijet zakon danas on je vazeci… Više »

Yoyo
Gost
Yoyo

Evo zadnjih pola sata ubih se da dobijem ovaj broj I stalno me izbacuje. Mogli su “strucnjaci” navesti radno vrijeme call Centra!

Iskustvo
Gost
Iskustvo

Produžiće je bar 3 puta. Ne što nas vole, nego što je to uslov za EU. Isto je bilo u BiH i Srbiji.

LJUTA
Gost
LJUTA

Ja ne placam nista dok ne dodje opozicija na vlast…svaki euro uplacen ide za odrzavanje na vlasti dps okg…unistili su radnicku i gradjansku klasu…

Kolasinac
Gost
Kolasinac

Kako da ne a okle narodu oare vidite li da dan prolazimo sa 2 eura.Prvo dmanjite cijenu barem tri put.

miloje iz parka
Gost
miloje iz parka

Ni zrna žita, neprijatelju. Nećete gledati ni centa za nekakvu izmišljenu legalizaciju. Da smo mislili da legalno gradimo, ne bismo krčili šumu, nego kupili plac.

Brm
Gost
Brm

😂 bas me briga. Za svaki kvadrat mora da platiš. Inače bager dolazi u goste.

Baš ste slijepi
Gost
Baš ste slijepi

Stisni, pa dođi s gaćama da rušiš! Da te vidim, majčin sine! Moju krvavu muku ko će da sruši! A što, da mi nijeste poklonili priključak struje, vode, kanalizacije?

Sova
Gost
Sova

Pitaš da li ti je neko poklonio priključak struje, vode i kanalizacije. Nije ti niko poklonio. Ti si to oteo. Neko drugi je platio da se postavi vodovodna cijev od Mareze do blizu tvoje kuće. Da nijesi platio izgradnju trafostanice i dalekovoda? Kanalizaciona cijev se sama stvorila blizu tvoje kuće? Sve je to neko platio da se “stvori” blizu tvoje… Više »

Kiki Aramela
Gost
Kiki Aramela

Aj ne mlatunjaj!

Toni
Gost
Toni

Niko ti neće rušiti, ali će ti račun biti blokiran dok god se ne dogovoriš kako ćeš da plaćaš. Ne zato što bih ja volio da tako bude, nego što moraju izmusti i zadnji euro od naroda. Vjeruj mi na riječ, platićeš.

Send this to a friend