Ekonomija

Poslodavci plaćaju kaznu samo da ne zaposle OSI

Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji donosi brojne benefite poslodavcima koji zapošljavaju lica sa invaliditetom. Prema riječima predsjednika Organizacije slijepih za Bar i Ulcinj Veselina Joketića, OSI bio prvenstveno trebalo da zapošljavaju poslodavci koji se bave raznim privrednim djelatnostima koje imaju profit, ali i lokalne i državne institucije.

Joketić ističe da je naš Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju lica sa invaliditetom jedan od najboljih u regionu.

“Nažalost, poslodavci najčešće radije uplaćuju određenu sumu novca na ime kaznenih poena, nego što zapošljavaju ova lica. Poslodavac koji zaposli lice sa invaliditetom ima pravo na 75 odsto subvencije od bruto zarade za zaposleno lice”, kazao je Joketić.

Takođe, poslodavac može opremiti radno mjesto o trošku iz ovog fonda, a zahvaljujući tim sredstvima može dobiti i asistenta u radu.

“Smatram da bi poslodavci trebalo da uzmu u obzir sve ove povoljnosti, a osobe sa invaliditetom pokazale su se kao uspješni radnici i treba im dati šansu da sami zarađuju za život. Poslodavac treba da im pruži šansu, da uvidi njihove mogućnosti i nakon određenog radnog angažmana da stekne pravu sliku o tome da li oni stvarno mogu da rade i da li odgovaraju i ispunjavaju zahtjeve. I dalje postoje predrasude o tome da ta lica mogu zadovoljiti potrebe poslodavaca. To je pogrešno, svakome treba dati šansu, pa nakon toga procijeniti da li to lice ispunjava uslove za uključivanje u rad”, ističe on.

Joketić kaže da je u Organizaciji slijepih za Bar i Ulcinj poslednjih godina zaposleno dosta članova, zahvaljujući prije svega projektima kod Zavoda za zapošljavanje Crne Gore.

“Projektima koje realizujemo u poslednje vrijeme uspjeli smo da zaposlimo veći broj naših slijepih i slabovidih članova. Zahvaljujući projektima koje realizujemo u okviru grant šema kod Zavoda za zapošljavanje CG, zaposlen je jedan broj lica, doduše na određeno vrijeme. Trenutno imamo četvoro zaposlenih u štamparijama za Brajevo pismo. Troje su članovi Organizacije slijepih za Bar i Ulcinj, a jedan član je iz Organizacije za Podgoricu, Danilovgrad i Kolašin, koja nam je partner u ovom projektu. U Organizaciji slijepih zaposleno je jedno lice na neodređeno vrijeme, a u nevladinom sektoru takođe imamo jednog zaposlenog člana na neodređeno vrijeme. Dva člana su zaposlena na određeno vrijeme, što znači da imamo sedmoro zaposlenih, od kojih su dva člana na neodređeno, a pet na određeno vrijeme. U poslednjem periodu smanjili smo broj nezaposlenih članova. Naravno, težićemo da i u narednom periodu zapošljavamo naše članove. Nadamo se da ćemo u okviru još jednog projekta, čije rezultate očekujemo svakog dana, zaposliti još jedan broj naših članova”, kazao je Joketić.

Naglašava da zapošljavanje osoba sa invaliditetom u NVO sektoru nije sigurno i trajno rješenje, jer se nevladine organizacije finansiraju isključivo od projekata, i u teškoj su situaciji.

Joketić ističe i da više neće biti sredstava od igara na sreću.

“Od ove godine je drugačije uređeno finansiranje NVO sektora, odnosno raspisivaće se konkurs kod ministarstava. To je novina, ali možemo da kažemo da Opština Bar od 2010. godine, nažalost, nije raspisivala konkurs za NVO sektor. Bilo je najava da će se to desiti ovog proljeća, mi čekamo… Donesena je nova odluka o finansiranju NVO sektora, kojom je predviđeno da organizacije koje imaju specijalan status, među kojima je i naša, imaju zagarantovana sredstva prilikom raspisivanja konkursa. Procenat koji imaju te posebne organizacije je povećan sa 25 na 40 odsto iz sredstava predviđenih za NVO sektor”, istakao je Joketić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
KAPITALIZAM
Gost
KAPITALIZAM

OSNOVNO PRAVILO PRIVATNOG POSLA JESTE DA NE SMIJEŠ ZAPOSLITI ONOGA KOGA NE MOŽEŠ OTPUSTITI, KADA FIRMI KRENE NAOPAKO.

Send this to a friend