Ekonomija Vasilije Kostić ekonomski analitičar

Postojeće stanje u Aerodromima ne može garantovati uspjeh

Vasilije Kostić

Zadržavanje postojećeg stanja u Aerodromima Crne Gore ne može garantovati uspjeh, jer je državno upravljanje resursima manje efikasno od privatnog, kaže za Vikend novine profesor na Fakultetu za menadžment u Herceg Novom i ekonomski analitičar Vasilije Kostić.

Kada se govori o koncesijama kao obliku poslovnog partnerstva, on pojašnjava da se u tom slučaju nameću dva pitanja.

„Prvo je: da li je taj oblik partnerstva adekvatan, odnosno poželjan, a drugo ukoliko se smatra da jeste kakav je sadržaj koncesionog akta. Koncesija sama po sebi može da bude adekvatan izbor poslovnog partnerstva, ali da sam akt odnosno njegov sadržaj bude loš, pa bi time i čitav poduhvat bio loš”, pojašnjava on, ali posjeća i na pogled iz drugačijeg ugla.

Preciznije, kada koncesija nije adekvatan oblik, dobrom operacionalizacijom koncesionog akta može se doći do uspješno obavljenog posla.

„Što se tiče toga da li treba ili ne ući u proces davanja Aerodroma Crne Gore u koncesioni zakup, mišljenja sam da treba. Jer, državno upravljanje nad bilo kojim društvenim resursima po definiciji je manje efikasno od privatnog. Često se zavaravamo činjenicom da postignuti rezultati pogotovu kada su dobri apsolutno proizilaze iz tekućeg menadžmenta kompanijom. To je prije posljedica povlašćenog tržišnog položaja, nego umješnosti menadžmenta, kako to često znamo da predstavimo”, podsjetio je Kostić.

TURIZAM I PROFIT

Špic ljetnje turističke sezone je na izmaku, ali ključni pokazatelji govore ne samo o dobrim dosadašnjim rezultatima, već i izvjesnom pozitivnom ishodu na kraju ove godine.

Sagovornik Vikend novina navodi da je turizam jedna od ključnih industrija koje pokreću crnogorsku ekonomiju, ali da se mi i dalje ne bavimo pravim pokazateljima u tom segmentu. Naime, finansijski rezultati su ono što je od izuzetnog značaja, i to iz više razloga. Kako turizam zbog velikog broja stranih gostiju za našu zemlju predstavlja izvoz usluga, njime se popravlja ne baš zavidna situacija salda u državi.

„Posebno treba imati u vidu stanje platnog bilansa zemlje, jer se izvozom usluga jednim dijelom nadomješta izuzetno negativan spoljno-trgovinski bilans, odnosno ozbiljan deficit na tekućem računu platnog bilansa. Pored toga, razvojem turizma i turističke privrede stvaraju se preduslovi i za razvoj domaće industrije i poljoprivredne proizvodnje. One u uslovima plasmana tokom turističke sezone imaju karakter nevidljivog izvoza, ali koji u krajnjem jeste izvoz, što je opet od izuzetnog značaja za stanje naše ekonomije”, dodaje on.

Međutim, kada prikupljamo i koristimo podatke o uspjesima turističke industrije, i dalje smo najčešće u slijepom uglu. Kostić smatra problemom to što se malo govori o ključnim poslovnim pokazateljima koji se takođe odnose na cijeli turistički sektor, a to je da se takav biznis „pravi zbog profita, a ne zbog prometa”.

„Stalno govorimo samo o turističkom prometu. Profit niko ne spominje, odnosno da li turizam kao djelatnost ili više njih u jednoj obavljamo sa gubitkom ili dobitkom. Mislim da je vrijeme da se agregiraju ti podaci i da se njima pozabavimo… Bez uvida u te podatke, rast turističkog prometa može biti ‘ulaganje u gubitke, a to, naravno, niko ne bi volio. Ovo tim prije što turizam postaje strateški važan za Crnu Goru”, naglašava Kostić.

EFEKTI AUTO-PUTA

Prva dionica auto-puta biće, prema posljednjim najavama, završena u septembru naredne godine. U međuvremenu, počele su pripreme i za pristupne puteve i obilaznice koje će se nadovezivati na ovaj 40 kilometara dugi potez saobraćajnice koja vodi u crnogorsku budućnost.

„Svjedoci smo da gradnja auto-puta značajno utiče na rast crnogorske ekonomije, pa će i njegovo privođenje kraju svakako imati uticaja. Da li u ovoj ili narednoj godini manje je važno od činjenice da će definitivno imati posljedice u vidu manjih podsticaja rastu”, naveo je Kostić.

A i pored kašnjenja radova, smatra da će završetak samo tog poteza auto-puta već voditi ka boljoj ekonomskoj situaciji u cijeloj zemlji.

Ključni trenutak biće upravo završetak radova, odnosno trenutak kada prva vozila prođu ovim putem.

„Tada dolazi onaj drugi dio uticaja na ekonomiju i njenu dinamiku, a koji proizilazi iz stavljanja investicije ‘u pogon’. Iz tog osnova biće prisutni uticaji suprotni od onih usporavajućih”, kazao je on.

Ipak, smatra da je sada teško predvidjeti na koji način će sve to tačno uticati na crnogorsku ekonomiju u narednom periodu.

„Vjerujem da će čak i prioritetna dionica auto-puta imati značajne multiplikativne efekte na crnogorsku ekonomiju u smislu održavanja njene dinamike. Možda ti efekti neće biti kratkoročno očiti, ali će u dugom roku svakako imati značajne pozitivne rezultate. I to ne samo iz eksploatacije auto-puta, već i iz očekivanja koja takva putna infrastruktura stvara u donošenju poslovnih odluka”, zaključio je Kostić.

Koncesija će uticati i na Montenegro Airlines

Kostić ističe da, mimo očekivanog, primat nad samom dilemom „koncesija da ili ne” ipak ima sadržaj koncesionog akta.

„Iz tog razloga smatram da niti koncesija, niti bilo koji drugi oblik partnerstva, a najmanje zadržavanje postojećeg stanja apriori garantuje uspjeh. Moramo biti svjesni da će uspjeh koncesije zavisiti od njene pametne operacionalizacije, odnosno od onoga što bude predviđeno u koncesionom ugovoru. Pri tome ne treba zanemariti efekte na druge kompanije koje će iz takvog odnosa proizaći. Tu, prije svega, mislim na nacionalnog avioprevoznika, Montenegroairlines, pa i na druge kompanije”, kazao je sagovornik on.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dejan
Gost
Dejan

Opet Kostic koji je dobio 85.000,00€ za propali projekat “Mladi su nas potencijal” preko ZZZCG, a jedino je on prosao kao potencijal punih dzepova

Vozi misko
Gost
Vozi misko

Vrhunski domet ovoga analiticara ja da ako se gude snimao kakav film o oktobarskoj revoluciji bude dubler onome ko bude glumio Lenjina

POJK
Gost
POJK

Drzavno je manje efikasno od privatnog samo u drzavama dje postoji korupcija i dje drzavna preduzeca vode nedokazani politicki kadrovi koji su usli u politiku jedino da bi napunili dzepove a ne da svojim znanjem i radom unaprijede preduzeca koja vode i na taj nacin i drzavi i svojoj porodici obez ijede bolji zivot. Zato sto nema nidje iskrenosti i… Više »

Milos Radunovic
Gost
Milos Radunovic

AJFON JE SMECE OD TELEFONA KAO SVE AMERICKO

Marko
Gost
Marko

Najveća korist će bit što će se Aerodromi iščupat iz ruku socijal demokrata koji pljačkaju koliko im volja. S
Posebno preko javnih nabavki a pošto su koalicioni partner i velike patriote, agenciji za antikorupciju ne pada na pamet da istraži ništa. Zato se i gicaju protiv davanja u koncesije.

Bnjj
Gost
Bnjj

Plaćeni analitičar koji lupeta po svijetu postoje multi nacionalne kprporacije koje su u državnom vlasništvu koj jedne firme najbitni je menadžment a ne vlasništvo evo Tcom je državni Njemački pa je uspešan mnogo , onda na stotine firmi po Zapadu Rusiji, Kini

mojsilović
Gost
mojsilović

Ovo samo da pokažu da ima i milogoraca u Novi.

akiza
Gost
akiza

tcom nije drzavna firma – vec privatno akcijonarsko drustvo

AERO DOM
Gost
AERO DOM

Zar nije prodato sve???
Svasta …

Gavrilo
Gost
Gavrilo

Najlakše je prodati. To može svak da uradi. To je isto kao kad djeca prodaju očevinu i djedovinu. Daj koliko daš. Poslednja nekretnina koja je ostala,pa i ona na doboš. Kad ode DPS ostaće pustoš u Montenegru.

Dr.Marko Ilić
Gost
Dr.Marko Ilić

Kakvo neznanje profesore!

oooo
Gost
oooo

Koliko kontradiktornosti u jednoj izjavi ovog nazovi strucnjaka to nije zdravo. \no bitno je da je dobio koju paricu za ovo sto je izlupao i da ce to nekako stic do vecine gradjana. \\\\\\prodali smo sve sto je vasljalo. Telekom, KAP, sve fabrike po sjeveru, NK, CT,… i jedino sto smo dobili je osiromesen narod. I sve to nije dobra… Više »

Kukuijes
Gost
Kukuijes

Sve će se drastično popraviti kada se napravi novi tivatski aerodrom. Po 2 aerodroma imaju i Njujork, London i Moskva, pa može i naša žaba da se potkuje!

Nikola
Gost
Nikola

Dps platio misljenje. “Nezavisani ” ekspert za sve i svasta….

Pero CG
Gost
Pero CG

Kako je prije moglo a sad ne može!? Priznajemo da smo nesposobni bilo što da vodimo

Bravo
Gost
Bravo

Ovo je ubjedljivo najnesposobniji menadzment Aerodroma do sad, sto prije koncesija to bolje !! Jedino sto znaju jeste da kazu veci broj putnika nego prosle godine, pa logicno je da ce biti veci ako se uvede barem jedna nova linija pa sve i da njom putuje jedan jedini putnik..

xox
Gost
xox

znaci crbc je vec vlasnik aerodroma…pod drugim nazivom firme ?

Mirkas
Gost
Mirkas

Koncesija bez dobijanja benefita od nje je los potez,posebno sto Tivcani nece dobiti od novog koncesionara ni novu terminalnu zgradu, koncesija koja ne postuje stavove evroske komisije u vezi koncesije aerodroma je ponovo los potez. Predlozi za izgradnju novih terminalnih zgrada u pg i tv sa rekonstrukcijama manevarskih povrsinama i potrebnim izgradnjama se vec godinama nalaze u vladinim fiokama ,sve… Više »

dobro jutro kva
Gost
dobro jutro kva

drati – jos jedan kandidat za kvadraturu u city kvart , ili bilo đe drugo.

Marko Markovic
Gost
Marko Markovic

Sto je najgore od svega ovo nije placeno misljenje. Doticni stvarno ima misljenje da je autoput fenomenalna investicija a to sto ga necemo moci otplacivati nije ni bitno.

Samo tiho
Gost
Samo tiho

Jos je jedino Aerodrom C.G. ostao ali toliko CERUPANJA I dijeljenja para radnih mjesta svojih partijskih kumova sinova sestrica sestara sticeva baba I djedova da prosto NIJE MOGUCE ZAPOSLITI SE OD NJIH … Coinjenice govore I o dobicima gubicima I MNOGO CE VAM RECI KADA VIDITE KOLIKO IH IIZ JEDNE PORODICE RADI NA AERODROMU….. JEDNO JE sigurno BIT CE KO… Više »

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Ja sam protiv davanja aerodroma u zakup strancima ili bilo kojim privatnicima, pa i domacim !!! Ja sam protiv privatne svojine. I ovaj eksperat kaze, da rezultati poslovanja nijesu posledica loseg ili dobrog menadzmenta, nego povlascenog ili nepovlascenog trzisnog polozaja, sam je to izjavio !!! Zasto bi nekom privatniku davali nesto za sto svi znamo da je monopol, aerodrome, telekomunikacije,… Više »

Samo tiho
Gost
Samo tiho

Tacno ali prekasno jer obicaj je u C.G da se pise o tome kada je vec sve gotovo

Zivi bili pa vidjeli
Nazalost mislim da je THE END

Sove
Gost
Sove

dps narucio misljene
aerodromi gotovi ste odoste na dobos

Risto Penta
Gost
Risto Penta

Ok ovaj strucnjak nagovara na prodaju, shvatili smo

CT nesojsko
Gost
CT nesojsko

A sto ce nam Aerodromi ka smo i drzavu prodali cijelu…Nit Vojske ni policije ni sudstva…Ma daj i aerodrome ko sto da dobro je…Narode bjezite spasavajtese

Send this to a friend