Ekonomija

Poštovanjem EU standarda do proizvodnje ekstradjevičanskog ulja

Studenti i crnogorski proizvođači maslinovog ulja prisustvovali su radionici na kojoj su se dodatno upoznali sa EU standardima u proizvodnji ekstradjevičanskog maslinovog ulja, karakteristikama takvog ulja i nutritivnim vrijednostima u ishrani.

Radionicu su organizovali Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja i Ambasade Italije u Crnoj Gori na Univerzitetu Donja Gorica.

“U okviru radionice, eminentni stručnjaci iz Italije  održali su predavanja na teme vezane za proizvodnju maslinovog ulja, standarde EU prilikom proizvodnje i stavljanja na tržište, a potom su kroz degustaciju maslinovog ulja pokazali na koji način se obavlja organoleptička analiza. Objasnili su da je maslinovo ulje poseban proizvod, koji kao i vino, prije kategorizacije mora da degustira određeni broj panelista koji ocjenjuju njegovu voćnost, pikantnost i gorkost.  Osim maslinovog ulja iz Italije, degustirana su i ulja prisustnih crnogorskih maslinara koji su tom prilikom od stručnjaka dobili ocjene i preporuke za svoja ulja”, saopšteno je iz ministarstva.

Predavači su, kako dodaju iz ovog resora, bili stručnjaci sa državnog instituta iz Italije – Istraživačkog savjeta za poljoprivredu i analizu agrarne ekonomije CREA, istraživač Cinzia Benincasa i šef Panela za organoleptičku analizu maslinovog ulja dr. Massimo Pellegrino.

“Na radionici je bilo riječi o pravilnom branju maslina u cilju dobijanja visokog kvaliteta maslinovog ulja, načinu prerade, adekvatnog čuvanja i pakovanja, što je bilo veoma značajno za naše maslinare koji su posljednjih godina ostvarili značajan napredak u primjeni sta darda EU u ovoj oblasti”, kazali su oni.

Gosti iz Italije su govorili i o ljekovitim svojstvima maslinovog ulja, edukovali prisutne kako da kao potrošači prilikom kupovine odaberu kvalitetno ulje, na koji način i koliko dugo se može čuvati u domaćinstu.

A.G.

Send this to a friend