Ekonomija

Potpisan memorandum: Promovisati Prokletije kao jedinstvenu destinaciju

Vođeni zajedničkom željom da doprinesu unaprijeđenju turističke ponude na prostoru Gusinja i Plava, predstavnici Turističke organizacije Gusinje, Turističke organizacije Plav i Nacionalnog parka Prokletije danas su u Gusinju potpisali Memorandum o saradnji na polju održivog razvoja turizma i zaštite životne sredine.

Direktor Turističke organizacije Gusinje Irfan Radončić saopštio je da, okupljeni oko iste ideje – promovisanja regiona Prokletija kao jedinstvene turističke destinacije, tim dokumentom žele ostvariti sinhronizovano djelovanje u oblasti turizma i očuvanja biodiverziteta.

“Definisali smo najvažnije korake i dogovorili saradnju na aktivnostima kao što su: organizovanje zajedničkih manifestacija koje povezuju dvije opštine (biciklističke trke, maratoni…), jačanje promotivne kampanje „Otkrij Prokletije“, digitalizacija kulturne baštine Plavo-Gusinjskog kraja i sl”, izjavio je Radončić.

Direktor Nacionalnog parka „Prokletije“ Jasmin Medunjanin konstatovao je da je Park spreman da pruži jasnu podršku u izradi i sprovođenju budućih projekata. Jedna od preciziranih aktivnosti koja će se sprovesti u najkraćem roku je povezivanje tematske rute „Tragovima prvih ljudi“ koju izrađuje TO Gusinje sa rutom „Magna mater“ koja se nalazi unutar parka. Obje tematske rute obiluju praistorijskim sadržajem – petroglifima i kao takve predstavljaju izuzetnu prezentaciju kulturne baštine Prokletija.

Direktorica Turističke organizacije Plav Samira Canović rekla je da Memorandum predstavlja snažnu osnovu za sve dalje aktivnosti i saradnju koja će doprinijeti poboljšanju uslova boravka turista na tom području.

“Postoji dovoljno prostora za saradnju na različitim sferama od kojih ću izdvojiti aktivni odmor, adrenalinski turizam, edukaciju kroz zajedničke radionice, od kojih će benefite imati upravo posjetioci, na zadovoljstvo nas potpisnika ovog dokumenta”, zaključila je Canović.

Na kraju sastanka dogovoreno je da se tokom sledećeg sastanka na osnovu potpisanog Sporazuma izradi i zajednički Akcioni plan.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bingo
Gost
Bingo

Pokupili se na kahvu i misle nesto vazno dogovorili.

Nihad
Gost
Nihad

Sta je uradila direktorica TO Plav za svog mandata da mi je znat?Ima li mi ko to objasnit?

Adnan
Gost
Adnan

Ako ko “lici” na direktora onda je to ova direktorica iz Plava.”Bas joj pristoji”.hahahah

Kole
Gost
Kole

A sta potpisuju ovi troje a svi su bivsi?

Patriota zanat
Gost
Patriota zanat

Svaka čast što nešto pokušavate al nema ko da vas pomogne. Država digla ruke od tog kraja još prije 30 god tako da jedino gastrabajteri svraćaju i zaljubljenici u prirodu. Možda i bolje tako samo da ne zidaju hiljade kuća koje zvrje prazne a uništavaju prirodu.

Send this to a friend