Ekonomija

Potpisan Sporazum o saradnji PKCG i Uprave carina

Predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović i direktor Uprave carina Vladan Joković potpisali su Sporazum o saradnji, u cilju jačanja privrednog sistema, predlaganja mjera razvojne i tekuće ekonomske politike i rješavanja drugih pitanja.

“Saradnja se odnosi na unapređenje poslovnog ambijenta i zaštitu konkurencije, borbu protiv sive ekonomije i nelojalne konkurencije, međusobnu razmjenu informacija i podataka o privrednim subjektima, sprovođenje zajedničkih istraživanja, organizovanje i učešće na seminarima, edukativnim kursevima, okruglim stolovima i drugim stručnim skupovima, primjenu ATA i TIR sistema, kao i drugih javnih ovlašćenja prenijetih iz carinskih propisa (potvrda o nepreferencijalnom porijeklu robe, potvrda da se roba ne proizvodi u Crnoj Gori itd.) i druge oblike saradnje od zajedničkog interesa“, navodi se, između ostalog, u
Sporazumu.

Uprava carina će Privrednoj komori, u skladu sa odredbama ovog sporazuma, najmanje dvaput godišnje dostavljati podatke koji se odnose na realizovanu robnu razmjenu crnogorske privrede sa inostranstvom.

Privredna komora će Upravi carina dostavljati podatke o izdatim ATA karnetima, odnosno unositi ih u evidenciju koju propiše Uprava carina.

“Ovaj sporazum biće dodatan impuls partnerstvu između Uprave carina i poslovne zajednice. Jačanje interakcije sa privredom je za nas imperativ, jer su njeni zahtjevi i očekivanja jedan od najznačajnijih inputa za koncipiranje naših strateških ciljeva”,  ocijenio je Joković.

Predsjednik Golubović je naglasio da je saradnja sa Upravom carina kontinuirano dobra. Istakao je značaj učestvovanja predstavnika Uprave carina u radu Odbora udruženja špeditera, obukama koje se organizuju u Privrednoj komori, te zajedničkim skupovima. Zahvalio je Jokoviću na pozivu da predstavnik Komore učestvuje u radnoj grupi za izradu
carinskog zakona.

“Raduje što ćemo na osnovu Sporazuma imati mogućnost razmjene podataka sa Upravom carina, što će dodatno doprinijeti kvalitetu analiza koje radi Privredna komora”, kazao je Golubović.

Još jednom je istakao privrženost najstarije poslovne asocijacije borbi protiv sive ekonomije.

“Naglašavam da Uprava carina u Privrednoj komori ima partnera u borbi protiv sive ekonomije i nelojalne konkurencije. Za nas nema prečeg i važnijeg interesa od smanjenja sive ekonomije”, ocjenjuje Golubović.

Tokom sastanka, koji je prethodio potpisivanju Sporazuma o saradnji, bilo je riječi o zahtjevima privrednika koje će razmatrati dvije institucije, među kojima su: unapređenje funkcionalnosti Slobodne zone Luke Bar, obezbjeđivanje potpune primjene pojednostavljenih postupaka, odnosno iznalaženje mogućnosti da se kod „kućnog carinjenja” carinska deklaracija može podnijeti u bilo koje vrijeme, kao i zadržavanje roba na graničnim prelazima, što je izazov čije je rješavanje, kroz uspostavljanje sistema zajedničkog obavljanja kontrole inspekcijskih i carinskih organa, na vrhu agende Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana.

Send this to a friend